Medzi dvadsiatku najčastejších klamstiev patria aj nasledujúce tvrdenia, s ktorými sa určite stretávate každý deň.
20 najčastejších klamstiev o výžive, časť IV.
20 najväčších klamstiev o výžive, časť III.16. Musíte byť štíhli, aby ste boli zdraví
Obezita je spojená s mnohými zdravotnými komplikáciami, vrátane cukrovky typu 2, vysokého krvného tlaku, srdcových chorôb, depresií, určitých druhov rakoviny a dokonca aj predčasnej smrti. No to neznamená, že chudá postava je zárukou zdravia. Zníženie rizika vzniku mnohých ochorení je skôr podmienené konzumáciou výživnej stravy a s udržiavaním aktívneho životného štýlu, čiže dostatkom pohybu.
17. Zemiaky sú nezdravé
Niektorí ľudia, najmä počas chudnutia, sa úmyselne vyhýbajú tejto zelenine a považujú zemiaky za nezdravé. Je to však škoda. Aj keď konzumácia príliš veľkého množstva jedla s obsahom škrobov – vrátane bielych zemiakov – môže viesť k priberaniu, tieto hľuzy sú plné živín a môžu byť súčasťou zdravej výživy.
Zemiaky sú vynikajúcim zdrojom mnohých živín vrátane draslíka, vitamínu C a vlákniny. Navyše zasýtia viac než iné zdroje sacharidov ako napríklad ryža a cestoviny. Dajte však prednosť radšej vareným a pečeným zemiakom pred vyprážanými.
18. Nízkotučné a diétne jedlá sú zdravou alternatívou
V obchodoch v súčasnosti nájdete množstvo produktov označených ako „diétne“, „light“, „s nízkym obsahom tuku“ a „bez tuku“. Aj keď sú tieto produkty lákavé pre tých, ktorí chcú zhodiť nadbytočné kilá, bývajú väčšinou nezdravou voľbou.
Vedci tvrdia, že veľa výrobkov s nízkym obsahom tukov obsahuje oveľa viac pridaného cukru a soli ako ich náprotivky s bežným obsahom tuku. Najlepšie je obmedziť konzumáciu týchto výrobkov a radšej si dopriať malé množstvo jedál, ako sú plnotučné jogurty, syry a podobne.
19. Sacharidy zvyšujú vašu hmotnosť
Okrem tukov sú chápané negatívne aj sacharidy. Pripisuje sa im okrem obezity aj zvýšené riziko vzniku cukrovky alebo kardiovaskulárnych chorôb. Avšak nie sú sacharidy ako sacharidy. V skutočnosti si pokojne môžete dopriať mierne množstvo výživných sacharidov s vysokým obsahom vlákniny, vitamínov a minerálov. Takže napríklad koreňová zelenina s obsahom škrobu, obilniny a strukoviny budú pre vaše zdravie pravdepodobne prospešné – nie škodlivé.
Napríklad stravovacie návyky, ktoré obsahujú vyváženú kombináciu sacharidov s vysokým obsahom vlákniny hlavne z prírodných produktov, zdravých tukov a bielkovín, sú spojené so zníženým rizikom obezity, cukrovky, určitých druhov rakoviny a srdcových chorôb.
Jedlá bohaté na sacharidy, ako sú koláče, sušienky, sladené nápoje a biele pečivo však radšej obmedzujte. Tieto potraviny môžu pri nadmernej konzumácii zvýšiť prírastok hmotnosti a riziko vyššie spomínaných ochorení.
20. Dodržiavanie veľmi nízkokalorickej diéty je najlepší spôsob, ako schudnúť
Aj keď zníženie príjmu kalórií môže skutočne podporiť chudnutie, príliš nízke zníženie kalórií môže viesť k metabolickým adaptáciám a dlhodobým zdravotným následkom.
Diéta s veľmi nízkym obsahom kalórií pravdepodobne krátkodobo podporí rýchle zhodenie nadbytočných kíl, avšak dlhodobé dodržiavanie nízkokalorických diét vedie k zníženiu rýchlosti metabolizmu, zvýšenému pocitu hladu a k zmenám niektorých hormónov. Takouto diétou sa čoskoro dostaví dobre známy jojoefekt a vaša štíhla línia vám dlho nevydrží.