Ochutnajte z ďalších 25 kvetov, o ktorých málokto vie, že sa dajú jesť. Okrem šalátov si z nich môžete pripraviť i ľahký obed. Neveríte?
Existuje veľa kvetov, ktoré sa dajú konzumovať. Mnohokrát sa to o nich nevie, a buď sú len ozdobou našich kvetinových záhrad, alebo ich vyhadzujeme na kompost. V predchádzajúcich článkoch sme vám prezradili niektoré z nich. Objavte ďalšie z 25 kvetov, z ktorých sa dajú pripravovať chutné jedlá. A nielen to. Zároveň sú lákadlom pre opeľovačov.
Kvety tymiánu
Túto bylinku poznajú mnohí z nás a využívajú ju, najmä jej vňať, na dochutenie jedál. Jesť z nej sa však dajú aj drobné kvety fialkovoružovej farby. Majú jemnú citrónovú príchuť.
Levanduľa
Táto voňavá rastlina má naozaj všestranné využitie. Okrem toho, že sa z nej dajú pripravovať čaje a sirupy, môžete ňou ozdobiť rôzne jedlá a pridať do šalátov.
Kvety jablone
Vedeli ste, že jesť sa dajú aj kvety jablone? Okvetné lístky sa hodia do rôznych dezertných jedál. Ich chuť je jemne ovocná. Kvety jabloní treba však konzumovať s mierou, lebo obsahujú kyanid.
Borák lekársky
Touto odolnou rastlinou môžete prilákať opeľovače a použiť jej nádherné kvety v tvare hviezdy v najrôznejších receptoch, od kokteilov až po polievky. Dokonca sa z nej dajú pripravovať aj cukríky. Borák sa často používa ako liečivá rastlina.
Kvety brokolice
Konzumovať sa dajú aj žlté kvety brokolice, len majú o niečo horkejšiu chuť ako zelené púčiky, ktoré bežne používate na varenie.
Macešky
Macešky patria asi k najznámejším kvetinám, ktoré sa dajú jesť. Okrem toho sú ozdobou mnohých kvetinových záhrad či balkónov.
Čierna baza
Z kvetov bazy sa dá pripravovať nielen veľmi chutný sirup, ale môžete ich tiež vypražiť v trojobale ako rezne a podobne.
Kvety tekvice
Tieto všestranné jedlé kvety sa chutne pripravujú na nespočetné množstvo spôsobov. Naplňte ich mäkkým syrom a pečte, vyprážajte, nakladajte alebo použite surové na ozdobu vašich jedál. Takisto sa dajú využiť aj kvety cukety.
Sedmokrásky
Sedmokrásky majú horkastú chuť s nádychom artičokov. Vyskúšajte ich nasekané v šalátoch alebo nakladané, aby ste znížili horkosť. Chutné sú tiež osmažené na panvici s maslom a nasekanými orechmi a potom premiešané s cestovinami.