Ochutnajte z ďalších 25 kvetov, o ktorých málokto vie, že sa dajú jesť. Okrem šalátov si z nich môžete pripraviť i ľahký obed. Neveríte?
Existuje veľa kvetov, ktoré sa dajú konzumovať. Mnohokrát sa to o nich nevie, a buď sú len ozdobou našich kvetinových záhrad, alebo ich vyhadzujeme na kompost. V predchádzajúcich článkoch sme vám prezradili niektoré z nich. Objavte ďalšie z 25 kvetov, z ktorých sa dajú pripravovať chutné jedlá. A nielen to. Zároveň sú lákadlom pre opeľovačov.
Túto bylinku poznajú mnohí z nás a využívajú ju, najmä jej vňať, na dochutenie jedál. Jesť z nej sa však dajú aj drobné kvety fialkovoružovej farby. Majú jemnú citrónovú príchuť.
25 chutných kvetov, o týchto to málokto vie, II.Táto voňavá rastlina má naozaj všestranné využitie. Okrem toho, že sa z nej dajú pripravovať čaje a sirupy, môžete ňou ozdobiť rôzne jedlá a pridať do šalátov.
Vedeli ste, že jesť sa dajú aj kvety jablone? Okvetné lístky sa hodia do rôznych dezertných jedál. Ich chuť je jemne ovocná. Kvety jabloní treba však konzumovať s mierou, lebo obsahujú kyanid.
Touto odolnou rastlinou môžete prilákať opeľovače a použiť jej nádherné kvety v tvare hviezdy v najrôznejších receptoch, od kokteilov až po polievky. Dokonca sa z nej dajú pripravovať aj cukríky. Borák sa často používa ako liečivá rastlina.
Konzumovať sa dajú aj žlté kvety brokolice, len majú o niečo horkejšiu chuť ako zelené púčiky, ktoré bežne používate na varenie.
Macešky patria asi k najznámejším kvetinám, ktoré sa dajú jesť. Okrem toho sú ozdobou mnohých kvetinových záhrad či balkónov.
Z kvetov bazy sa dá pripravovať nielen veľmi chutný sirup, ale môžete ich tiež vypražiť v trojobale ako rezne a podobne.
Tieto všestranné jedlé kvety sa chutne pripravujú na nespočetné množstvo spôsobov. Naplňte ich mäkkým syrom a pečte, vyprážajte, nakladajte alebo použite surové na ozdobu vašich jedál. Takisto sa dajú využiť aj kvety cukety.
Sedmokrásky majú horkastú chuť s nádychom artičokov. Vyskúšajte ich nasekané v šalátoch alebo nakladané, aby ste znížili horkosť. Chutné sú tiež osmažené na panvici s maslom a nasekanými orechmi a potom premiešané s cestovinami.
Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…
Sušená zelenina môže predstavovať metódu, ako vhodným spôsobom konzervovať úrodu z vašej záhrady na zimu. …
Magické sviečky sú symbolom nielen Vianoc. Ľudstvo fascinovali už od nepamäti. Máme pre vás zaujímavosti…
Inkovia používali túto rastlinu ako liek na vysoký cholesterol, cukrovku alebo žalúdočné problémy. Aké sú…
Nasledujúci nápad si zamilujete. Nielenže vám umožní recyklovať odpad, ale získate aj pekný vianočný stromček…
Ako pestovať ačokču? Objavte túto jednoročnú chutnú rastlinu, ktorú poznali už Aztékovia. (viac…)