Kvety

25 kvetov, ktoré sa dajú jesť a nielen to, č. III.

Ochutnajte z ďalších 25 kvetov, o ktorých málokto vie, že sa dajú jesť. Okrem šalátov si z nich môžete pripraviť i ľahký obed. Neveríte? 

Existuje veľa kvetov, ktoré sa dajú konzumovať. Mnohokrát sa to o nich nevie, a buď sú len ozdobou našich kvetinových záhrad, alebo ich vyhadzujeme na kompost. V predchádzajúcich článkoch sme vám prezradili niektoré z nich. Objavte ďalšie z 25 kvetov, z ktorých sa dajú pripravovať chutné jedlá. A nielen to. Zároveň sú lákadlom pre opeľovačov.

Kvety tymiánu

Túto bylinku poznajú mnohí z nás a využívajú ju, najmä jej vňať, na dochutenie jedál. Jesť z nej sa však dajú aj drobné kvety fialkovoružovej farby. Majú jemnú citrónovú príchuť.

25 chutných kvetov, o týchto to málokto vie, II.

Levanduľa

Táto voňavá rastlina má naozaj všestranné využitie. Okrem toho, že sa z nej dajú pripravovať čaje a sirupy, môžete ňou ozdobiť rôzne jedlá a pridať do šalátov.

Zdroj foto: Depositphotos

Kvety jablone

Vedeli ste, že jesť sa dajú aj kvety jablone? Okvetné lístky sa hodia do rôznych dezertných jedál. Ich chuť je jemne ovocná. Kvety jabloní treba však konzumovať s mierou, lebo obsahujú kyanid.

Borák lekársky

Touto odolnou rastlinou môžete prilákať opeľovače a použiť jej nádherné kvety v tvare hviezdy v najrôznejších receptoch, od kokteilov až po polievky. Dokonca sa z nej dajú pripravovať aj cukríky. Borák sa často používa ako liečivá rastlina.

Kvety brokolice

Konzumovať sa dajú aj žlté kvety brokolice, len majú o niečo horkejšiu chuť ako zelené púčiky, ktoré bežne používate na varenie.

Macešky

Macešky patria asi k najznámejším kvetinám, ktoré sa dajú jesť. Okrem toho sú ozdobou mnohých kvetinových záhrad či balkónov.

Čierna baza

Z kvetov bazy sa dá pripravovať nielen veľmi chutný sirup, ale môžete ich tiež vypražiť v trojobale ako rezne a podobne.

Kvety tekvice

Tieto všestranné jedlé kvety sa chutne pripravujú na nespočetné množstvo spôsobov. Naplňte ich mäkkým syrom a pečte, vyprážajte, nakladajte alebo použite surové na ozdobu vašich jedál. Takisto sa dajú využiť aj kvety cukety.

Sedmokrásky

Sedmokrásky majú horkastú chuť s nádychom artičokov. Vyskúšajte ich nasekané v šalátoch alebo nakladané, aby ste znížili horkosť. Chutné sú tiež osmažené na panvici s maslom a nasekanými orechmi a potom premiešané s cestovinami.

 

Nely 3010

Share
Published by
Nely 3010

Recent Posts

Sterilizovaný hlávkový šalát ako chutná príloha k jedlu, a nielen to

Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…

17 hodín ago

Sušená zelenina: Spoznajte, ako sušiť cibuľu alebo pór

Sušená zelenina môže predstavovať metódu, ako vhodným spôsobom konzervovať úrodu z vašej záhrady na zimu. …

2 dni ago

Magické sviečky: Toto ste určite o nich nevedeli

Magické sviečky sú symbolom nielen Vianoc. Ľudstvo fascinovali už od nepamäti. Máme pre vás zaujímavosti…

3 dni ago

Zdravotné benefity ačokče – prečo by ste mali poznať tento zázrak?

Inkovia používali túto rastlinu ako liek na vysoký cholesterol, cukrovku alebo žalúdočné problémy. Aké sú…

4 dni ago

Vianočný stromček zo starých paliet, skúste to!

Nasledujúci nápad si zamilujete. Nielenže vám umožní recyklovať odpad, ale získate aj pekný vianočný stromček…

4 dni ago

Ako pestovať ačokču: Zabudnutý poklad Aztékov

Ako pestovať ačokču? Objavte túto jednoročnú chutnú rastlinu, ktorú poznali už Aztékovia.  (viac…)

6 dní ago