Zdravá výživa

3 druhy výživných orechov pre naše zdravie a krásu

Spoznajte 3 druhy výživných orechov, ktoré obohatia váš jedálniček a zároveň zlepšia vaše zdravie.

Orechy sú jedinečným zdrojom živín, ktoré prospievajú telu zvnútra aj zvonka. Obsahujú bohaté množstvo vitamínov, minerálov, zdravých tukov a antioxidantov, ktoré podporujú nielen naše zdravie, ale aj krásu. Tieto malé zázraky prírody sú ideálnym spoločníkom do našej každodennej stravy, či už ako snack, súčasť pečenia alebo varenia. Zoznámte, tu sú 3 druhy výživných orechov, ktoré by nemali chýbať vo vašom jedálničku.

3 druhy výživných orechov

Pistácie: Malé zázraky v škrupinke

Pistácie, jemne zelené oriešky ukryté v tenkej škrupinke, sú nielen chutné, ale aj mimoriadne výživné. Ich unikátna chuť ich robí obľúbenými po celom svete. Pistácie sú ideálnym zdrojom:

  • Horčíka: Tento minerál je dôležitý pre zdravie kostí a svalov. Pomáha telu lepšie vstrebať vápnik a zlepšuje regeneráciu organizmu.
  • Vitamínov skupiny B: Tie podporujú nervový systém, zlepšujú náladu a znižujú pocit únavy.
  • Vitamínu E: Antioxidant, ktorý pomáha detoxikovať organizmus a chráni bunky pred poškodením.
  • Draslíka a omega-9 mastných kyselín: Prispievajú k zdraviu srdca a znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Pistácie sú tiež vhodné pre ľudí s alergiami, pretože obsahujú látky, ktoré pomáhajú zmierňovať zápalové procesy. Vďaka nízkemu obsahu kalórií sú ideálnou pochúťkou pre tých, ktorí si strážia hmotnosť. Pridajte si ich do šalátov, smoothie alebo si ich vychutnajte samotné ako zdravú desiatu.

Mandle: Krása a zdravie v jednom balíčku

Mandle sú pokladnicou živín, ktoré podporujú krásu aj zdravie. Ich pravidelná konzumácia má pozitívny vplyv na pokožku, vlasy aj imunitný systém. Obsahujú:

  • Vitamín E: Tento antioxidant chráni pokožku pred škodlivými účinkami UV žiarenia a podporuje jej hydratáciu a elasticitu.
  • Zinok: Pomáha liečiť akné a zápaly pokožky, čím zlepšuje jej celkový vzhľad.
  • Vápnik: Nevyhnutný pre pevné kosti a zuby, ale aj pre správnu funkciu svalov.
  • Laetril: Táto menej známa látka sa považuje za účinnú v boji proti nádorovým ochoreniam.

Mandle sú univerzálne a chutné. Môžete ich konzumovať surové, opečené alebo ako súčasť rôznych receptov. Mandľové mlieko je obľúbenou alternatívou kravského mlieka pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Ďalším tipom je pridanie nasekaných mandlí do müsli alebo ovocných šalátov – dodajú im chrumkavosť a bohatú chuť.

Vedeli ste, že mandle môžu pomôcť aj pri pálení záhy? Starý ľudový recept odporúča zjesť sedem mandlí, ktoré neutralizujú žalúdočné kyseliny a prinášajú úľavu.

Vlašské orechy: Potrava pre mozog a srdce

Vlašské orechy sú nenahraditeľnou súčasťou slovenskej kuchyne, najmä počas Vianoc, no ich benefity siahajú ďaleko za tradičné pečenie. Obsahujú:

  • Vitamín E: Pomáha udržiavať zdravú a pružnú pokožku, bojuje proti vráskam a chráni bunky pred starnutím.
  • Omega-6 mastné kyseliny: Podporujú zdravé srdce, znižujú hladinu zlého cholesterolu a zlepšujú celkovú cirkuláciu krvi.
  • Zdravé tuky: Vlašské orechy sú považované za „potravu pre mozog“, pretože zlepšujú kognitívne funkcie, pamäť a koncentráciu.

Tieto 3 druhy výživných orechov sú skvelým doplnkom k šalátom, cestovinám, pečivu či dokonca ako posyp na ovocné jogurty. Sú tiež výbornou alternatívou k nezdravým snackom – stačí si zobrať malú hrsť a energiu máte na celé dopoludnie.

Recept: Mandľovo-vlašské sušienky s pistáciami

Tento jednoduchý a chutný recept spája výživné benefity pistácií, mandlí a vlašských orechov do jedného zdravého dezertu.

Ingrediencie:

  • 100 g mandlí (jemne nasekaných)
  • 100 g vlašských orechov (nasekaných)
  • 50 g pistácií (lúpaných, nasekaných)
  • 150 g špaldovej múky
  • 100 g masla (izbovej teploty)
  • 80 g trstinového cukru
  • 1 vajce
  • Štipka soli

Postup:

  1. V mise vyšľahajte maslo s cukrom, kým nevznikne hladký krém. Pridajte vajce a dobre premiešajte.
  2. Do zmesi postupne pridávajte múku, štipku soli a nakoniec nasekané orechy. Vypracujte jemné, kompaktné cesto.
  3. Z cesta vytvorte malé guľôčky, ktoré jemne sploštite na plechu vystlanom papierom na pečenie.
  4. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 12 – 15 minút, kým sušienky nebudú zlatisté.
  5. Nechajte ich vychladnúť na plechu a skladujte vo vzduchotesnej nádobe – takto zostanú chrumkavé až týždeň.

Tieto sušienky sú ideálne na raňajky ku káve alebo ako zdravý dezert počas dňa.

Orechy sú skutočným pokladom prírody. Pravidelná konzumácia pistácií, mandlí a vlašských orechov prináša telu množstvo zdravotných benefitov – od zlepšenia stavu pleti, cez podporu srdca a mozgu až po dodanie potrebnej energie. Navyše, sú univerzálne v kuchyni a dajú sa využiť na nespočetné množstvo spôsobov. Zaraďte ich do svojho jedálnička a užívajte si ich výhody každý deň – vaše telo i myseľ vám za to poďakujú.

Nely 3010

Recent Posts

Biodiverzita v záhrade: Prečo sa oplatí nechať prírodu žiť naplno?

Prečo sa biodiverzita v záhrade stáva potrebným trendom? Má to hneď niekoľko dobrých dôvodov. (viac…)

22 hodín ago

Výsadba v júli: Čo s voľnými záhonmi po cesnaku, cibuli a reďkovke?

Výsadba v júli nie je žiadna núdzová voľba, ale skvelá príležitosť, ako využiť záhony po…

2 dni ago

Pravidelný zber zeleniny: Zbierajte častejšie a budete prekvapení

Možno to znie jednoducho, ale pravidelný zber zeleniny má v skutočnosti obrovský vplyv na zdravie…

3 dni ago

Úžasné bylinky, ktoré pôsobia proti stresu a depresii

Pomôcť k dobrej nálade nám môže aj príroda. Máme pre vás bylinky, ktoré účinne pôsobia…

4 dni ago

Smoothie na omladenie: Tieto recepty vám pomôžu vyzerať mladšie a cítiť sa lepšie

Smoothie nie je len trend, ale aj chutný spôsob, ako omladiť telo zvnútra. Vďaka správnym…

5 dní ago

Letničky na plné slnko, ktoré zvládnu aj najväčšie horúčavy

Letničky na plné slnko sú ako stvorené pre slnečné kúpele. Nech už máte balkón, záhon,…

6 dní ago