Jahodová šťava 3-krát inak: Zistite, ako na to

recept na jahodovú šťavu Zdroj foto: Pexels

Milujete toto chutné ovocie? Čo tak urobiť si z neho výbornú jahodovú šťavu, ktorá vám vydrží dlhšie? Máme pre vás až tri recepty.

Recepty na jahodovú šťavu 3-krát inak

Jahodová šťava I.

Budeme potrebovať:

1 liter jahodovej šťavy, 1,2 kg kryštálového cukru.

Postup:

Dobre zrelé jahody rýchlo premyjeme studenou vodou, zbavíme stopiek, dáme do kameninovej nádoby, roztlačíme a necháme kvasiť 4 až 5 dní. Potom šťavu precedíme cez šatku, ktorú sme pripevnili na smaltovaný hrnček, a necháme pomaly odkvapkať. Do odmeranej šťavy zamiešame cukor a povaríme 10 minút. Pri varení pozberáme penu, ktorá sa vytvorila na povrchu. Šťavu nalejeme do čistých fliaš, ktoré dobre uzavrieme a odložíme.

5 výhod pestovania batátov plus recepty, ako ich využiť

Jahodová šťava II.

Budeme potrebovať:

1 kg jahôd, 1 liter vody, 40 g kyseliny vínnej, 1,5 kg jemného kryštálového cukru.

Postup:

Umyté jahody bez stopiek dáme do porcelánovej nádoby, zalejeme vodou, pridáme kyselinu vínnu a necháme stáť na chladnom mieste 24 hodín. Na smaltovaný hrnček pripevníme šatku, nalejeme na ňu jahodovú zmes a necháme pomaly odkvapkať ( nemiešame). Potom do šťavy primiešame cukor a občas premiešame. Keď sa cukor roztopí, rýchlo ju privedieme do varu a hneď nalejeme do čistých fliaš, ktoré nepriepustne uzavrieme a odložíme.

Jahodová šťava III.

Budeme potrebovať:

3 kg jahôd, 1,8 kg kryštálového cukru, 1 liter vody.

Postup:

Zrelé jahody rýchlo premyjeme studenou vodou, zbavíme stopiek a dáme do smaltovanej nádoby. Vodu s cukrom prevaríme, necháme vychladnúť a nalejeme na jahody. Potom dáme na sporák, povaríme 2 minúty, zakryjeme a necháme stáť do druhého dňa v chladnej miestnosti. Na hrnček pripevníme šatku, nalejeme na ňu jahody a bez miešania necháme pomaly odkvapkať. Šťavu ešte chvíľu povaríme, pozberáme penu, ktorá sa vytvorila na povrchu, a horúcu šťavu nalejeme do ohriatych fliaš. Naplnené fľaše dobre uzavrieme, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.