Naša záhradka
  • Záhrada
  • Kvety
  • Izbové rastliny
  • Dom a chata
  • Recepty a nápady
  • Zdravá výživa
  • Liečivé rastliny
  • O nás
  • Záhrada
  • Kvety
  • Izbové rastliny
  • Dom a chata
  • Recepty a nápady
  • Zdravá výživa
  • Liečivé rastliny
  • O nás
  • Záhrada
  • Kvety
  • Izbové rastliny
  • Dom a chata
  • Recepty a nápady
  • Zdravá výživa
  • Liečivé rastliny
  • O nás
Recepty a nápady

3 recepty z kozákov, ktoré si zamilujete

Nely 3010
12. novembra 2021
3 recepty z kozákov, ktoré si zamilujete

Z húb sa dá pripraviť množstvo chutných jedál. Vyskúšajte nasledujúce 3 recepty z kozákov, ktoré budete zbožňovať.

Kozáky rastú od júna do konca septembra a niektoré druhy dokonca novembra najmä v listnatých lesoch. Nájdete ich pod dubmi, brezami, osikami a hrabmi, hlavne v teplejších oblastiach. Kozákov existuje viacero druhov – kozák osikový, kozák brezový a hrabový. Rozoznáme ich od seba najmä vďaka odlišnému sfarbeniu hlavičky.  Napríklad kozák osikový má hlavičku výrazne oranžovej farby, preto ho milujú najmä menej všímaví hubári. 🙂 Keďže ide o chutnú jedlú hubu, dá sa z nej pripraviť veľa dobrých jedál. Napríklad tieto 3 recepty z kozákov stoja za vyskúšanie.

Grilované kuracie rezne plnené kozákmi

Budeme potrebovať

400 g čerstvých kozákov, 5 lyžíc oleja, 3 vajcia, 1 lyžička sladkej mletej papriky, 1/2 lyžičky korenia kari, 4 kuracie rezne, soľ, čierne korenie

Postup

Kozáky nakrájame na tenké pásiky a na lyžici oleja podusíme domäkka. Keď sa tekutina vyparí, pridáme posolené rozšľahané vajcia a miešame pokiaľ zmes nestuhne. Zbytok oleja ochutíme sladkou mletou paprikou a kari korením. Kuracie rezne naklepeme, posolíme, okoreníme a poukladáme na vychladnutú hubovú zmes. Preložíme alebo zvinieme do závitku a zošijeme bielou niťou. Naplnené kuracie mäso poukladáme do porcelánovej misy a potrieme ochuteným olejom. Necháme niekoľko hodín v chlade. Pri grilovaní potierame olejom. Podávame so zemiakovými hranolkami.

Zemiaková placka s kozákmi

Budeme potrebovať

300 g kozákov alebo iných húb, 500 g zemiakov, 100 g tuku na smaženie, soľ, vajcia

Postup

Kozáky pokrájame nadrobno, podusíme, schladíme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Premiešame s postrúhanými zemiakmi, vajciami a soľou. Získanú zmes smažíme dohneda po lyžiciach. Môžeme použiť aj sušené kozáky, ale jedlo bude ťažšie stráviteľné. Namiesto 50 g húb môžeme pridať nadrobno nakrájanú mäkkú salámu.

Kozáky nakyslo

Budeme potrebovať

600-700 g čerstvých kozákov alebo masliakov, 1/2 l kyslej smotany, 1 lyžica oleja, 1 lyžička hladkej múky, soľ

Postup

Kozáky alebo masliaky nakrájame na plátky, podlejeme vodou, osolíme a dusíme domäkka. Na rozohriatom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme ju k hubám. Zalejeme kyslou smotanou, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku a za stáleho miešania povaríme. Podávame s knedľou alebo cestovinami.

 

Zdieľať článok

Najnovšie články

Zazimovanie plazivých rastlín, menší s modrofialovými kvetmi a lesklými listami rastúci na záhone. Plazivá rastlina vhodná na zazimovanie s mulčom a ochranou pred mrazom.
Zazimovanie plazivých rastlín: Ako ich ochrániť pred mrazom, aby na jar znovu ožili v plnej sile
Chyby pri pestovaní klíčkov. Klíčky v pohári, pripravené na konzumáciu, rastú v čistej, vlhkej pôde. Zobrazené sú jemné, zelené výhonky, ktoré ukazujú správnu starostlivosť pri pestovaní.
Najčastejšie chyby pri pestovaní klíčkov: Týchto 9 je dôvodom, prečo sa vám to nedarí
Ako vypestovať zdravé klíčky v zaváracom pohári krok za krokom
Ako vypestovať zdravé klíčky v zaváracom pohári
Zálievka vysadených rastlín kovovou kanvicou po jesennej výsadbe, príprava pôdy a udržiavanie vlhkosti.
Zálievka vysadených rastlín: Najčastejšia chyba, ktorú záhradkári robia počas jesene

O portáli

  • Kontakt
  • Cookies
  • Všeobecné obchodné podmienky
  • Kontakt
  • Cookies
  • Všeobecné obchodné podmienky

Reklama u nás

  • Inzercia
  • Cenník reklamy
  • Inzercia
  • Cenník reklamy

© 2018 - 2025 Nasazahradka.sk

  • Záhrada
  • Kvety
  • Izbové rastliny
  • Dom a chata
  • Recepty a nápady
  • Zdravá výživa
  • Liečivé rastliny
  • O nás
Spravovať Súhlas
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť predvoľby
{title} {title} {title}