Recepty a nápady

3 recepty z kozákov, ktoré si zamilujete

Z húb sa dá pripraviť množstvo chutných jedál. Vyskúšajte nasledujúce 3 recepty z kozákov, ktoré budete zbožňovať.

Kozáky rastú od júna do konca septembra a niektoré druhy dokonca novembra najmä v listnatých lesoch. Nájdete ich pod dubmi, brezami, osikami a hrabmi, hlavne v teplejších oblastiach. Kozákov existuje viacero druhov – kozák osikový, kozák brezový a hrabový. Rozoznáme ich od seba najmä vďaka odlišnému sfarbeniu hlavičky.  Napríklad kozák osikový má hlavičku výrazne oranžovej farby, preto ho milujú najmä menej všímaví hubári. 🙂 Keďže ide o chutnú jedlú hubu, dá sa z nej pripraviť veľa dobrých jedál. Napríklad tieto 3 recepty z kozákov stoja za vyskúšanie.

Ako sterilizovať huby tak, aby sa vám vydarili

Grilované kuracie rezne plnené kozákmi

Budeme potrebovať

400 g čerstvých kozákov, 5 lyžíc oleja, 3 vajcia, 1 lyžička sladkej mletej papriky, 1/2 lyžičky korenia kari, 4 kuracie rezne, soľ, čierne korenie

Postup

Kozáky nakrájame na tenké pásiky a na lyžici oleja podusíme domäkka. Keď sa tekutina vyparí, pridáme posolené rozšľahané vajcia a miešame pokiaľ zmes nestuhne. Zbytok oleja ochutíme sladkou mletou paprikou a kari korením. Kuracie rezne naklepeme, posolíme, okoreníme a poukladáme na vychladnutú hubovú zmes. Preložíme alebo zvinieme do závitku a zošijeme bielou niťou. Naplnené kuracie mäso poukladáme do porcelánovej misy a potrieme ochuteným olejom. Necháme niekoľko hodín v chlade. Pri grilovaní potierame olejom. Podávame so zemiakovými hranolkami.

Zemiaková placka s kozákmi

Budeme potrebovať

300 g kozákov alebo iných húb, 500 g zemiakov, 100 g tuku na smaženie, soľ, vajcia

Postup

Kozáky pokrájame nadrobno, podusíme, schladíme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Premiešame s postrúhanými zemiakmi, vajciami a soľou. Získanú zmes smažíme dohneda po lyžiciach. Môžeme použiť aj sušené kozáky, ale jedlo bude ťažšie stráviteľné. Namiesto 50 g húb môžeme pridať nadrobno nakrájanú mäkkú salámu.

Kozáky nakyslo

Budeme potrebovať

600-700 g čerstvých kozákov alebo masliakov, 1/2 l kyslej smotany, 1 lyžica oleja, 1 lyžička hladkej múky, soľ

Postup

Kozáky alebo masliaky nakrájame na plátky, podlejeme vodou, osolíme a dusíme domäkka. Na rozohriatom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme ju k hubám. Zalejeme kyslou smotanou, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku a za stáleho miešania povaríme. Podávame s knedľou alebo cestovinami.

 

Nely 3010

Recent Posts

Bylinkové čaje proti nespavosti: Aké je tajomstvo pokojnej noci?

Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…

7 hodín ago

Sterilizovaný hlávkový šalát ako chutná príloha k jedlu, a nielen to

Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…

1 deň ago

Sušená zelenina: Spoznajte, ako sušiť cibuľu alebo pór

Sušená zelenina môže predstavovať metódu, ako vhodným spôsobom konzervovať úrodu z vašej záhrady na zimu. …

2 dni ago

Magické sviečky: Toto ste určite o nich nevedeli

Magické sviečky sú symbolom nielen Vianoc. Ľudstvo fascinovali už od nepamäti. Máme pre vás zaujímavosti…

3 dni ago

Zdravotné benefity ačokče – prečo by ste mali poznať tento zázrak?

Inkovia používali túto rastlinu ako liek na vysoký cholesterol, cukrovku alebo žalúdočné problémy. Aké sú…

4 dni ago

Vianočný stromček zo starých paliet, skúste to!

Nasledujúci nápad si zamilujete. Nielenže vám umožní recyklovať odpad, ale získate aj pekný vianočný stromček…

5 dní ago