5 výhod pestovania batátov plus recepty, ako ich využiť

batáty Zdroj foto: Pixabay

Objavte výhody pestovania sladkých zemiakov – batátov.

Povojník batátový, alebo inak batáty či sladké zemiaky, ktorých domovom sú tropické oblasti Ameriky, si získali popularitu u mnohých záhradkárov. Nečudo. Ich pestovanie má niekoľko výhod. Spoznajte akých.

Batáty sú okrasné a úžitkové zároveň

Batáty sa dajú pestovať celoročne ako okrasná izbová rastlina. Majú totiž okrasné listy rôznych tvarov a farieb. Rovnako aj kvety, ktoré potešia nejedno oko. Pestovanie tejto zeleniny v črepníku je nenáročné.  Vyžaduje len pravidelnú zásielku. Ak sa však sladké zemiaky rozhodnete pestovať pre ich úžitkovú hodnotu, neobanujete.

V kuchyni majú slané aj sladké využitie

Batáty sa dajú pripravovať rôznymi spôsobmi. Či už ako chutná príloha, alebo sa z nich dajú pripraviť aj výborné koláče. Niekoľko receptov nájdete i v závere článku.

Pobyt a práca v záhradke balzam na telo aj dušu v ťažkých korona časoch

Zdravé hranolky pre deti

Dobrá správa pre milovníkov hranoliek. Ak sa chcete zdravo stravovať, nemusíte sa ich vzdať. Stačí si pripraviť batátovú verziu.

Batáty sú plné vitamínov a minerálov

V tejto zelenine nájdete veľa vitamínov skupiny B, betakarotén, kyselinu listovú, železo a množstvo vlákniny.

Zdravotné benefity batátov

Táto zelenina pomáha posilňovať imunitný systém, znižuje zlý cholesterol, prečisťuje a tým zlepšuje trávenie a pomáha tiež pri problémoch zo zápchou.

Pestovanie sladkých zemiakov

Batáty sa pestujú zo sadeníc, ktoré sa vysádzajú na záhon po uplynutí jarných mrazov, a to druhý májový týždeň. Rastlina potrebuje dôkladnú zálievku najmä v prvé dni po vysadení. Pri správnej starostlivosti sa po štyroch mesiacoch môžete tešiť z prvej batátovej úrody.

sladke-zemiaky
Zdroj foto: Pixabay

Chutné recepty z batátov

Čokoládový koláč

Budete potrebovať:

4 veľké uvarené batáty

200 g  rozpusteného masla

2 vajcia

1 hrnček hladkej múky

6 lyžíc tekutého medu

6 lyžíc kakaa

Na dochutenie môžte pridať posekanú čokoládu alebo orechy

Postup:

Uvarené sladké zemiaky nakrájajte na kocky a rozmixujte. Pridajte vajcia a rozpustené maslo a rozmiešajte. Ďalej primiešajte kakao, med a múku s dvoma štipkami prášku do pečiva. Zmes vylejte na pekáč vystlaný papierom na pečenie a vložte do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečte asi 25 minút.

Batátové hranolky

Budeme potrebovať:

Veľké rovné batáty

1 lyžicu octu

štipka soli a voda

Postup:

Sladké zemiaky nakrájané na hranolčeky dajte variť do osolenej vody, do ktorej ste pridali lyžicu octu. Po krátkom varení zemiaky vyberte a rozložte ich na papier na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte do chrumkava.

 

 

 

 

Komentáre

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close