Vyrobte si lahodný pečený čaj zo zaváranín

lahodný pečený čaj zo zaváranín Zdroj foto: Pixabay

Chutný, lahodný pečený čaj z ovocia si môžete pripraviť aj teraz, keď vonku nedozrieva žiadne ovocie.

Pre milovníkov pečeného čaju je tu dobrá správa. Na jeho prípravu nemusíte čakať až do leta. Môžete si ho urobiť už teraz, a to z vašich zásob zaváranín. Pečený čaj okrem toho, že sa z neho dá pripraviť výborný nápoj, môžete použiť aj do omáčok, ako sirup na palacinky či chutná surovina do koláčov.

Pečený čaj sa pripravuje pečením ovocia, ktoré nemusí byť len čerstvé, ale aj mrazené či zavárané. Na jeho prípravu sa dá využiť hocičo. Napríklad marhule, čučoriedky, jahody, čerešne a podobne. Pri použití ovocia z kompótu spotrebujte iba polovicu šťavy z pohára a môžete vynechať aj cukor. Tu sú príklady receptov.

Ríbezľovo čučoriedkový čaj

Budeme potrebovať:

500 ml ríbezľový kompót

500 ml čučoriedkový kompót

250 g cukru ( nemusí byť)

Postup:

Všetko zmiešajte, vylejte na pekáč a pečte približne 30 až 40 minút pri 200 °C.

Ako konzervovať mäso? Tu sú zásady, ktoré treba vedieť

Pečený čaj z osviežujúceho ovocia

Budeme potrebovať:

750 ml kompót z vykôstkovaných čerešní alebo višní

750 ml zaváraných broskýň alebo marhúľ

1 vanilkový cukor

Postup.

Sčasti scedené kompótové ovocie vložte na pekáč a posypte vanilkovým cukrom. Pečte pri 200 °C asi 30 minút. Tento pečený čaj je chutný aj počas letných dní, pretože sa môže pripravovať za studena namiesto sirupu ( 3 lyžičky čaju zaliať horúcou vodou, nechajte rozpustiť, mierne vychladnúť a pridajte kocky ľadu).