Objavte výhody pestovania sladkých zemiakov – batátov.
Povojník batátový, alebo inak batáty či sladké zemiaky, ktorých domovom sú tropické oblasti Ameriky, si získali popularitu u mnohých záhradkárov. Nečudo. Ich pestovanie má niekoľko výhod. Spoznajte akých.
Batáty sa dajú pestovať celoročne ako okrasná izbová rastlina. Majú totiž okrasné listy rôznych tvarov a farieb. Rovnako aj kvety, ktoré potešia nejedno oko. Pestovanie tejto zeleniny v črepníku je nenáročné. Vyžaduje len pravidelnú zásielku. Ak sa však sladké zemiaky rozhodnete pestovať pre ich úžitkovú hodnotu, neobanujete.
Batáty sa dajú pripravovať rôznymi spôsobmi. Či už ako chutná príloha, alebo sa z nich dajú pripraviť aj výborné koláče. Niekoľko receptov nájdete i v závere článku.
Pobyt a práca v záhradke balzam na telo aj dušu v ťažkých korona časochDobrá správa pre milovníkov hranoliek. Ak sa chcete zdravo stravovať, nemusíte sa ich vzdať. Stačí si pripraviť batátovú verziu.
V tejto zelenine nájdete veľa vitamínov skupiny B, betakarotén, kyselinu listovú, železo a množstvo vlákniny.
Táto zelenina pomáha posilňovať imunitný systém, znižuje zlý cholesterol, prečisťuje a tým zlepšuje trávenie a pomáha tiež pri problémoch zo zápchou.
Batáty sa pestujú zo sadeníc, ktoré sa vysádzajú na záhon po uplynutí jarných mrazov, a to druhý májový týždeň. Rastlina potrebuje dôkladnú zálievku najmä v prvé dni po vysadení. Pri správnej starostlivosti sa po štyroch mesiacoch môžete tešiť z prvej batátovej úrody.
Budete potrebovať:
4 veľké uvarené batáty
200 g rozpusteného masla
2 vajcia
1 hrnček hladkej múky
6 lyžíc tekutého medu
6 lyžíc kakaa
Na dochutenie môžte pridať posekanú čokoládu alebo orechy
Postup:
Uvarené sladké zemiaky nakrájajte na kocky a rozmixujte. Pridajte vajcia a rozpustené maslo a rozmiešajte. Ďalej primiešajte kakao, med a múku s dvoma štipkami prášku do pečiva. Zmes vylejte na pekáč vystlaný papierom na pečenie a vložte do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečte asi 25 minút.
Budeme potrebovať:
Veľké rovné batáty
1 lyžicu octu
štipka soli a voda
Postup:
Sladké zemiaky nakrájané na hranolčeky dajte variť do osolenej vody, do ktorej ste pridali lyžicu octu. Po krátkom varení zemiaky vyberte a rozložte ich na papier na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte do chrumkava.
Neodteká vám v umývadle alebo vo vani voda? Nemusíte hneď siahať po chémii. Tu sú…
Máme pre vás tipy, ako si vyrobiť hračky pre mačky, ktoré budú milovať. Nechajte sa…
Fakty o hadoch sú fascinujúce. Tieto tvory sú často obklopené mýtmi, strachom či nepochopením. Čo…
Klinček záhradný patrí medzi kvety, ktoré zaujmú na prvý pohľad svojou eleganciou a pestrosťou. Pestovanie…
Máte doma zajaca či morča? Viete prečo strihať hlodavcom pazúre? Tu sú odpovede na dôležité…
Kto by odolal šťavnatým strapcom sladkého hrozna, ktoré sú plné chuti, vitamínov a slnečných lúčov?…