Zdroj foto: Pixabay
Objavte výhody pestovania sladkých zemiakov – batátov.
Povojník batátový, alebo inak batáty či sladké zemiaky, ktorých domovom sú tropické oblasti Ameriky, si získali popularitu u mnohých záhradkárov. Nečudo. Ich pestovanie má niekoľko výhod. Spoznajte akých.
Batáty sa dajú pestovať celoročne ako okrasná izbová rastlina. Majú totiž okrasné listy rôznych tvarov a farieb. Rovnako aj kvety, ktoré potešia nejedno oko. Pestovanie tejto zeleniny v črepníku je nenáročné. Vyžaduje len pravidelnú zásielku. Ak sa však sladké zemiaky rozhodnete pestovať pre ich úžitkovú hodnotu, neobanujete.
Batáty sa dajú pripravovať rôznymi spôsobmi. Či už ako chutná príloha, alebo sa z nich dajú pripraviť aj výborné koláče. Niekoľko receptov nájdete i v závere článku.
Pobyt a práca v záhradke balzam na telo aj dušu v ťažkých korona časochDobrá správa pre milovníkov hranoliek. Ak sa chcete zdravo stravovať, nemusíte sa ich vzdať. Stačí si pripraviť batátovú verziu.
V tejto zelenine nájdete veľa vitamínov skupiny B, betakarotén, kyselinu listovú, železo a množstvo vlákniny.
Táto zelenina pomáha posilňovať imunitný systém, znižuje zlý cholesterol, prečisťuje a tým zlepšuje trávenie a pomáha tiež pri problémoch zo zápchou.
Batáty sa pestujú zo sadeníc, ktoré sa vysádzajú na záhon po uplynutí jarných mrazov, a to druhý májový týždeň. Rastlina potrebuje dôkladnú zálievku najmä v prvé dni po vysadení. Pri správnej starostlivosti sa po štyroch mesiacoch môžete tešiť z prvej batátovej úrody.
Budete potrebovať:
4 veľké uvarené batáty
200 g rozpusteného masla
2 vajcia
1 hrnček hladkej múky
6 lyžíc tekutého medu
6 lyžíc kakaa
Na dochutenie môžte pridať posekanú čokoládu alebo orechy
Postup:
Uvarené sladké zemiaky nakrájajte na kocky a rozmixujte. Pridajte vajcia a rozpustené maslo a rozmiešajte. Ďalej primiešajte kakao, med a múku s dvoma štipkami prášku do pečiva. Zmes vylejte na pekáč vystlaný papierom na pečenie a vložte do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečte asi 25 minút.
Budeme potrebovať:
Veľké rovné batáty
1 lyžicu octu
štipka soli a voda
Postup:
Sladké zemiaky nakrájané na hranolčeky dajte variť do osolenej vody, do ktorej ste pridali lyžicu octu. Po krátkom varení zemiaky vyberte a rozložte ich na papier na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte do chrumkava.
Prečo sadiť karfiol? Existujú dôvody, ktoré vás presvedčia. (viac…)
Prinášame vám užitočné tipy, ako pestovať mätu a tiež jej využitie v kuchyni. (viac…)
Väčšina liečivých rastlín obľubuje slnečné stanovištia. Existuje však 8 bylín pre kulinárov, ktorým sa bude…
Výsadba ruží nie je zložitá, no predsa len niečo treba o nej vedieť, aby ste…
Premýšľate, ako dlho žije králik a čo všetko ovplyvňuje jeho vek? Odpoveď nie je taká…
Žltnutie astier je častým problémom, ktorý môže zaskočiť aj skúseného záhradkára. Za touto zradnou zmenou…