Každá rodina má svoju techniku maľovania. Tieto veľkonočné vajíčka sa vyrábajú veľmi jednoducho, no za to sú krásnou ozdobou.
Veľkonočné vajíčka nechýbajú snáď v žiadnej slovenskej rodine. Existuje niekoľko techník ich maľovania. Ešte predtým, ako začneme, tu je niekoľko tipov, aby sa nám kraslice vydarili.
Užitočné tipy na farbenie vajíčok
V obchode si vyberte veľké vajcia triedy C-1 a vyššie. Majte na pamäti, že na bielej škrupine sú všetky farby o niečo svetlejšie.
Vhodné je kupovať od domácich chovateľov – takéto vajcia obsahujú viac živín a žĺtok má žiarivo oranžovú farbu.
Pred varením sa odporúča vybrať vajcia z chladničky vopred, aby sa vajíčka zahriali na izbovú teplotu. Do vody môžete pridať trochu soli, potom pri varení škrupina nepraskne.
Po uvarení treba uvarené vajcia ochladiť vo vode a vytrieť octom, aby sa škrupina zafarbila rovnomerne.
Dva parametre ovplyvňujú intenzitu farby: sýtosť roztoku a dĺžka farbenia.
Na prípravu farebného vývaru je potrebné vziať oceľové riady – smaltované steny môžu byť zafarbené.
Po zafarbení povrchu vajíčok jemne pretrieme povrch vajíčok slnečnicovým olejom, aby sa vytvoril žiarivý lesk.
Ako na farbenie vajíčok
Klasickou možnosťou pre maľované vajcia je použitie cibuľovej šupky. Farby sú stabilné, odtiene závisia od odrody cibule a koncentrácie roztoku. Šupka sa musí umyť a vložiť do nádoby s čistou vodou. Po zovretí vody varíme na miernom ohni 20 minút. Potom by mal byť vývar úplne ochladený, precedíme ho cez sito, pridáme soľ, aby škrupina počas varenia nepraskla.
Môžeme použiť biele alebo hnedé vajcia – sýtosť farby závisí od farby škrupiny. Čisté vajcia izbovej teploty vložíme do nádoby s vývarom a varíme 8 – 10 minút. Dôležitou výhodou tejto metódy je, že farbenie a varenie sa vykonávajú spoločne.
Veľká noc: Oslavy tradícií na Slovensku a po celom svetePrírodné farbivá z našej záhrady
Na varenie môžeme okrem cibule použiť i iné rastliny. Tu sú niektoré z nich.
Červená repa je výborný tip, ak chceme dosiahnuť ružové vajíčka. Zelenina sa umyje, nastrúha a varí v malom množstve vody s prídavkom octu. Vývar sa prefiltruje a potom sa použije na ďalšie farbenie.
Červená kapusta nám umožňuje získať modrú farbu škrupiny. Stačí, ak použijeme šťavu, ktorú trochu zriedime s vodou a niekoľko minút varíme. Do vychladnutého roztoku pridáme vajíčka privedieme do varu a po desiatich minút odstavíme z ohňa. Vajíčka necháme ponorené niekoľko hodín. Do vývaru nie je potrebné pridávať ocot.
Čajový nápoj z ibišteka nám umožňuje zafarbiť škrupinu v kozmickej modrej, pre dobrý výsledok je dôležité používať iba kvalitné odrody. Čajové lístky sa povaria, čím sa získa nasýtený roztok a pridá sa stolový ocot. Alternatívou je použiť čučoriedky alebo černice, je to však veľmi nákladná metóda.
Jasne oranžový alebo žltý odtieň možno získať roztokom kurkumy, presná farba závisí od odrody korenia.
Špenát a žihľava sú zelené prísady, nie sú však vhodné na farbenie vajec, pretože nemajú dostatočnú intenzitu farbiva, ale niekedy sa používajú na získanie tlmeného bylinného alebo smaragdového odtieňa.