Bakteriálne prípravky SeptiForte a Septonic: Ekologické – ekonomické – efektívne

Obal biologického aktivátora SeptiForte na údržbu žúmp, septikov a ČOV, obsahujúceho baktérie, s obrázkom domu a stromu, a textom "Odbúrava, rozpúšťa, deodoruje. SeptiForte - Ekologické riešenie pre údržbu odpadových nádrží a potrubí - Zdroj foto: Bios Zvarik

SeptiForte a Septonic od BIOS-Zvarik: Vedúce ekologické bakteriálno-enzymatické riešenia pre úpravu odpadových vôd, septikov a kompostovanie, overené viac ako 30 rokov.

Bakteriálne prípravky SeptiForte a Septonic

Bakteriálno-enzymatické prípravky SeptiForte a Septonic sú špeciálne vyvinuté produkty, ktoré obsahujú optimálnu koncentráciu baktérií, enzýmov a výživných látok. Tieto prípravky sú navrhnuté tak, aby vynikali svojou schopnosťou efektívne rozkladať a skvapalňovať splašky, fekálie a usadené tuky. Obsahujú výlučne látky prírodného pôvodu, ktoré sú nielen účinné, ale aj ekologicky šetrné, keďže sú biologicky úplne odbúrateľné.

SeptiForte a Septonic fungujú na báze synergického pôsobenia baktérií a enzýmov. Baktérie v týchto prípravkoch sú starostlivo vybrané pre ich schopnosť rozkladať organické materiály. Enzýmy napomáhajú tomuto procesu tým, že urýchľujú rozkladné reakcie, čím sa urýchľuje rozklad pevných látok. Výživné látky v prípravkoch podporujú rast a aktivitu baktérií, čo zabezpečuje dlhodobú účinnosť prípravku.

Baktérie obsiahnuté v týchto prípravkoch rozkladajú fekálie, papier, zvyšky potravy, usadeniny a ďalšie organické materiály na jednoduchšie látky. Tento proces prebieha v žumpách, septikoch alebo čističkách odpadových vôd (ČOV). Po rozklade sa tieto látky rozptyľujú v systéme, pričom baktérie tieto jednoduchšie látky využívajú na svoj rast a rozmnožovanie. Pri tomto procese baktérie produkujú oxid uhličitý a vodu, čo prispieva k prirodzenému čistiacemu cyklu.

Prečo je potrebné pridávať baktérie do žúmp a septikov?

Prirodzené množstvo baktérií, ktoré sa nachádza v žumpách a septikoch, často nestačí na efektívne a úplné rozloženie veľkého množstva splaškov a organického odpadu. V bežných podmienkach môže byť prirodzená koncentrácia baktérií príliš nízka na to, aby zvládla nápor odpadových látok, čo môže viesť k nahromadeniu pevných látok, usadenín a nepríjemných pachov. Tento nedostatok prirodzených baktérií môže spôsobiť neefektívne fungovanie celého odpadového systému, čím sa zvyšuje potreba častého vyťahovania a údržby.

Dodávaním špeciálne vyvinutých baktérií do žúmp a septikov dochádza k výraznému zlepšeniu procesov rozkladu. Prípravky ako SeptiForte a Septonic obsahujú koncentrované množstvo účinných baktérií a enzýmov, ktoré podporujú a urýchľujú rozklad organického materiálu. Tieto prípravky zabezpečujú, že organický odpad je efektívne a rýchlo rozložený na jednoduchšie látky, ktoré sa ľahšie vstrebávajú a rozptyľujú v systéme.

Balenie enzymatického prípravku Septonic na ekologické skvapalňovanie organického odpadu v žumpách, septikoch a latrínach, s dôrazom na predchádzanie upchatiu potrubia a obmedzenie zápachu.
Septonic – Efektívne a ekologické riešenie pre odpadové potrubia a lapače tukov – Zdroj foto: BIOS Zvarik

Jedna dávka týchto prípravkov obsahuje až 100 miliónov baktérií, čo zabezpečuje dostatočné množstvo mikroorganizmov na zvládnutie aj väčších objemov odpadu. Tieto baktérie pracujú nepretržite na rozklade fekálií, papiera, zvyškov potravy, tukov a ďalších organických usadenín, čím znižujú množstvo pevného odpadu a zvyšujú objem skvapalneného materiálu.

 Ďalšie výhody

  • Zlepšenie efektivity systému: Pravidelné pridávanie baktérií optimalizuje chod celého systému, znižuje riziko upchatia a zvyšuje prietok v kanalizačných potrubiach.
  • Zníženie nákladov: Efektívny rozklad odpadu znižuje frekvenciu potreby vyprázdňovania žúmp a septikov, čím sa znižujú náklady na údržbu a servis.
  • Odstránenie nepríjemných pachov: Baktérie rozkladajú organický materiál, ktorý je zdrojom zápachu. Zlepšujú tak kvalitu vzduchu v okolí odpadového systému.
  • Ekologický prístup: Prípravky na báze baktérií sú biologicky odbúrateľné a šetrné k životnému prostrediu, čo prispieva k udržateľnému hospodáreniu s odpadom.
  • Prevencia usadenín: Efektívne baktérie zabraňujú tvorbe a hromadeniu usadenín. To predlžuje životnosť celého systému a minimalizuje potrebu náročných zásahov.

Čo vám prinesie používanie týchto prípravkov?

Používanie bakteriálno-enzymatických prípravkov ako SeptiForte a Septonic prináša množstvo významných výhod, ktoré zlepšujú efektívnosť a ekonomickosť odpadového hospodárstva. Tu sú podrobnosti o hlavných prínosoch týchto prípravkov:

  • Podstatné uľahčenie práce pri čistení odpadového systému:Tieto prípravky rýchlo a účinne uvoľňujú usadeniny a spriechodňujú kanalizačné potrubia. Už v priebehu niekoľkých hodín po aplikácii začínajú baktérie a enzýmy pôsobiť, čo vedie k rýchlemu rozkladu organického odpadu. To znižuje potrebu manuálneho čistenia a zásahov, čím šetrí čas a znižuje námahu pri údržbe odpadových systémov.
  • Prečistená voda v žumpách a septikoch: Po použití týchto prípravkov je voda v žumpách a septikoch výrazne prečistená. Táto voda sa následne môže využiť ako doplnková závlaha pre trávniky, stromy a kríky, čím sa znižuje spotreba pitnej vody na zavlažovanie a prispieva sa k udržateľnému hospodáreniu s vodnými zdrojmi.
  • Výrazné šetrenie výdavkov: Efektívny rozklad splaškov a organických usadenín znižuje frekvenciu potreby vyťahovania žumpy fekálnym vozidlom. Menej časté vyprázdňovanie znamená výrazné úspory na nákladoch spojených so servisom a údržbou odpadových systémov. Tým sa celkové náklady na prevádzku žúmp a septikov výrazne znižujú.
  • Jednoduché a rýchle naočkovanie ČOV a žúmp: Prípravky sú navrhnuté tak, aby sa jednoducho aplikovali do čističiek odpadových vôd (ČOV) a žúmp. Tento proces je rýchly a efektívny, čo umožňuje okamžité začatie činnosti baktérií a enzýmov. To zlepšuje celkovú funkčnosť systému a zabezpečuje dlhodobú efektívnosť.
  • Odstránenie nepríjemného zápachu: Bakteriálne prípravky účinne rozkladajú organické látky, ktoré sú zdrojom nepríjemného zápachu. Tým sa výrazne zlepšuje kvalita ovzdušia v okolí žúmp a septikov, čo prispieva k lepšiemu životnému prostrediu pre obyvateľov.
  • Zníženie objemu kalu: Tieto prípravky znižujú objem kalu, ktorý sa hromadí v žumpách a septikoch. Efektívny rozklad organických látok vedie k menšiemu množstvu pevného odpadu, čo znižuje potrebu jeho odstraňovania a likvidácie. To nielen zjednodušuje údržbu systému, ale aj predlžuje jeho životnosť.

Firma BIOS-Zvarik

Slovenská spoločnosť BIOS-Zvarik sa špecializuje na ekologické prípravky už viac ako 30 rokov. Založená v roku 1994, firma ponúka prípravky pre čistenie žúmp, septikov a ČOV. Od roku 1999 poskytuje štartovacie balíčky na zaočkovanie nových aj prevádzkovaných ČOV aktívnymi baktériami. BIOS-Zvarik tiež ponúka produkty a služby na zlepšenie kvality vody a manažmentu odpadov.