Ako vyčistiť biele záhradné stoličky, aby boli ako nové

Ako udržať biele záhradné stoličky a stôl žiarivo čisté po celý rok Tipy a triky na čistenie a údržbu bielych plastových záhradných stoličiek a stola. Zdroj foto: Depositphotos

Prinášame vám praktické tipy, ako vyčistiť biele záhradné stoličky a tiež nápady na ich údržbu a starostlivosť. Nechajte sa inšpirovať. 

Biele záhradné stoličky dodávajú vašej záhrade alebo terase čistý a elegantný vzhľad, avšak udržať ich v perfektnom stave môže byť výzva. S časom sa na nich môžu objaviť škvrny od blata, trávy, jedla, alebo dokonca plesne. Tu je podrobný návod, ako efektívne vyčistiť biele plastové stoličky a udržať ich v dokonalom stave po celý rok.

Príprava na čistenie

Pred začatím čistenia si pripravte všetko potrebné. Na vonkajšom mieste rozprestrite plastovú plachtu, aby ste ochránili zem pred znečistením. Tento krok je dôležitý, najmä ak používate silnejšie čistiace prostriedky, ktoré by mohli poškodiť trávu alebo iné povrchy. Položte stoličky na plachtu a pripravte si hadicu s vodou, ktorú budete používať na oplachovanie.

Výber správneho čistiaceho roztoku

Existuje niekoľko možností, ako pripraviť účinný čistiaci roztok. Ak sú vaše stoličky mierne znečistené, postačí vám roztok z teplej vody a saponátu na riad. Na tento účel zmiešajte 4 litre teplej vody s asi štvrtinou šálky saponátu. Ak sú stoličky viac znečistené alebo majú odolnejšie škvrny, pridajte do vody pol šálky jedlej sódy, ktorá pôsobí ako jemný abrazívny prostriedok a pomáha odstrániť odolnú špinu a fľaky. Pozor však, nepoužívajte hrubé abrazívne čistiace prostriedky, lebo by mohli poškriabať plast.

Postup čistenia

Pri čistení postupujte vždy zhora nadol. Týmto spôsobom zabezpečíte, že nečistoty a špinavá voda nebudú kvapkať na už vyčistené časti. Použite špongiu alebo mäkkú nylonovú kefu na jemné drhnutie povrchu stoličiek. Ak narazíte na obzvlášť odolné škvrny, môžete priamo na škvrnu nasypať trocha suchej jedlej sódy a jemne ju drhnúť. Tento proces pomôže odstrániť aj hlboko zakorenenú špinu bez toho, aby ste poškodili povrch stoličiek.

Po dôkladnom vydrhnutí každého kúta stoličky ju opláchnite záhradnou hadicou, aby ste odstránili všetky zvyšky čistiaceho prostriedku a špiny. Ak po opláchnutí zistíte, že stoličky sú stále zašednuté alebo špinavé, môžete zopakovať celý proces alebo prejsť k ďalšiemu kroku.

Odstránenie plesne a hĺbkové čistenie

Ak sú stoličky napadnuté plesňou, je potrebné použiť silnejší roztok. Zmiešajte 25 % vody s 75 % bieleho octu a nastriekajte tento roztok na postihnuté miesta. Nechajte pôsobiť približne 10 minút, aby ocot mohol preniknúť a rozložiť plesne. Po uplynutí tejto doby stoličky dôkladne vydrhnite podľa vyššie uvedeného postupu a opláchnite.

Pre hlbšie čistenie môžete použiť aj kyslíkové bielidlo, ktoré je šetrnejšie k životnému prostrediu ako bielidlo na báze chlóru. Tento typ bielidla dokáže odstrániť odolné škvrny bez poškodenia plastu. Jednoducho ho zmiešajte s vodou podľa návodu na obale a naneste na stoličky.

Ochrana a údržba

Po dokončení dôkladného čistenia bielych záhradných stoličiek je kľúčové zabezpečiť, aby boli stoličky správne usušené. Tento krok je dôležitý nielen pre vzhľad stoličiek, ale aj pre ich dlhodobú ochranu pred vznikom plesní a ďalších nežiaducich problémov. Najlepšie je stoličky nechať prirodzene vyschnúť na vzduchu, ideálne na slnečnom mieste. Slnečné svetlo nielenže urýchli proces sušenia, ale tiež pomôže zabiť akékoľvek baktérie alebo plesne, ktoré by mohli na povrchu prežiť.

Keď sú stoličky úplne suché, môžete zvážiť použitie ochranného prostriedku, ktorý zvýši ich odolnosť voči nečistotám a zabráni ich žltnutiu. Automobilový pastový vosk je vynikajúcou voľbou na tento účel. Tento vosk sa aplikuje na čistý a suchý povrch stoličiek, kde vytvorí tenký, ale účinný ochranný film. Tento film pôsobí ako bariéra proti nečistotám, vode a UV žiareniu, ktoré môže spôsobiť predčasné starnutie a zmenu farby plastu. Pravidelná aplikácia vosku nielen zvyšuje ochranu, ale aj dodáva stoličkám lesklý a svieži vzhľad, čím predlžuje ich životnosť.

Výhodou použitia takéhoto vosku je aj to, že stoličky budú oveľa jednoduchšie na údržbu. Nečistoty sa na voskovanom povrchu nebudú tak ľahko usadzovať, čo znamená, že následné čistenie bude rýchlejšie a efektívnejšie. Tento krok môže výrazne prispieť k udržaniu stoličiek v stave, v akom boli, keď ste ich práve kúpili.

Aby ste dosiahli najlepšie výsledky, odporúča sa vosk nanášať pravidelne, najmä po dôkladnom sezónnom čistení alebo po dlhšom období vystavenia stoličiek nepriaznivým poveternostným podmienkam. Týmto spôsobom si môžete byť istí, že vaše biele záhradné stoličky budú po celý čas vyzerať žiarivo a ako nové​

Prevencia a pravidelná starostlivosť

Aby ste predišli opakovanému znečisteniu, stoličky pravidelne čistite, ideálne na začiatku a na konci sezóny. Ak na stoličkách vzniknú škvrny od jedla alebo nápojov, odstráňte ich čo najskôr, aby sa nezažrali do plastu.

Dodržiavaním týchto krokov budú vaše biele záhradné stoličky vyzerať ako nové, čo prispeje k estetickému vzhľadu vášho vonkajšieho priestoru po celý rok