Ako správne uskladniť zemiaky, aby vydržali celú zimu

Ako správne uskladniť zemiaky: Zemiaky uložené v drevenej debničke pripravené na dlhodobé skladovanie Zemiaky pripravené na uskladnenie v drevenej debničke – ako ich správne skladovať, aby vydržali celú zimu. Zdroj foto: Depositphotos

Ako správne uskladniť zemiaky, aby vydržali celú zimu? Zistite najlepšie tipy na skladovanie, ktoré zabraňuje klíčeniu, hnilobe a udržiava ich čerstvé.

Zemiaky patria medzi potraviny, ktoré mnoho záhradkárov pestuje vo veľkom, práve kvôli ich univerzálnosti a dlhšej trvanlivosti. Počas zberu však prichádza dôležitá otázka – ako správne uskladniť zemiaky tak, aby vydržali čo najdlhšie, bez toho, aby začali klíčiť alebo hniť? Zanedbanie správneho skladovania môže viesť k strate úrody alebo k tomu, že budete musieť po zime vyhodiť časť zemiakov. Tu je niekoľko praktických rád, ktoré vám pomôžu uskladniť zemiaky tak, aby vám vydržali až do jari.

1. Ako správne uskladniť zemiaky? Dôležitý je i vhodný zber a príprava pred uskladnením

Zemiaky musia byť po zbere pripravené na skladovanie. Najlepší čas na zber je, keď je pôda suchá a vonkajšia teplota klesá pod 15 °C. Zemiaky by ste mali zo zeme vybrať šetrne, aby sa šupka nepoškodila. Narušená šupka totiž zemiak vystavuje vyššiemu riziku hniloby alebo napadnutiu plesňou.

Po zbere nechajte zemiaky krátko preschnúť na vzduchu. Ideálne je nechať ich vonku, ale vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu, ktoré môže spôsobiť, že môžu ozelenieť. Ak sa to stane, v zemiakoch sa začne vytvárať solanín – toxická látka, ktorá spôsobuje horkosť a môže byť zdraviu škodlivá. Preto je dôležité nevystavovať zemiaky svetlu ani počas uskladňovania.

Pred skladovaním ich očistite od nadbytočnej pôdy. Vyhnite sa však umývaniu, pretože môže dôjsť k hnilobe. Stačí, ak odstránite zvyšky zeme jemným očistením pomocou rúk.

2. Ideálne podmienky pre skladovanie

Na dlhodobé skladovanie zemiakov je dôležité nájsť vhodné miesto. Najlepším riešením je chladná, tmavá a dobre vetraná miestnosť, napríklad pivnica alebo sklad. Ideálna teplota pre skladovanie zemiakov sa pohybuje v rozmedzí 4 – 7 °C. Pri vyššej teplote môže dôjsť ku klíčeniu hľúz. Naopak pri nižších teplotách sa môže zmeniť ich štruktúra a môžu začať strácať chuť. Mráz zase spôsobí hnilobu, zemiaky tiež zmäknú a už sú nepoužiteľné.

Zabezpečte tiež dostatočnú ventiláciu, aby vzduch mohol cirkulovať. Uzavreté priestory bez prístupu vzduchu môžu spôsobiť nadbytočnú vlhkosť, čo vedie k hnilobe. Ak nemáte pivnicu, môžete využiť chladný a tmavý kút garáže alebo miesto, kde teplota neklesne príliš nízko.

3. Nádoby na skladovanie

Pre optimálne uskladnenie zemiakov sú vhodné drevené debničky, prútené koše alebo jutové vrecia, ktoré umožňujú zemiakom „dýchať“. Plastové vrecká nie sú vhodné, pretože zachytávajú vlhkosť, čo môže viesť k hnilobe. Pri skladovaní v debničkách alebo vreciach je dobré zemiaky ukladať do jednej vrstvy alebo ich oddeliť vrstvami papiera či kartónu. Týmto spôsobom sa zabezpečí, že budú mať dostatok priestoru na vetranie.

Skladovanie vo vrstve zjednodušuje kontrolu zemiakov. Ak niektorý zemiak začne hniť, rýchlo si to všimnete a môžete ho odstrániť, čím ochránite ostatné zemiaky pred nakazením.

4. Pravidelná kontrola stavu zemiakov

Počas zimy je dôležité pravidelne kontrolovať stav uskladnených zemiakov. Niektoré z nich môžu časom začať klíčiť alebo hniť. Hniloba sa môže šíriť na ďalšie zemiaky, ak ich včas neodstránite. Klíčenie je prirodzeným procesom, najmä keď sú zemiaky skladované dlhšiu dobu, ale môžete ho spomaliť tým, že udržíte optimálne skladovacie podmienky – chlad a tmu.

5. Vyhnite sa skladovaniu blízko inej zeleniny a ovocia

Jedným z často prehliadaných faktorov, ktorý môže urýchliť klíčenie zemiakov, je skladovanie vedľa iných druhov ovocia a zeleniny. Jablká, cibuľa a iné plodiny produkujú plyn etylén, ktorý stimuluje zrenie a klíčenie zemiakov. Preto by ste mali zemiaky skladovať oddelene, aby ste spomalili tento proces.

Tipy na predĺženie trvanlivosti zemiakov

Okrem dodržania týchto základných zásad môžete podniknúť ďalšie kroky, ktoré predĺžia trvanlivosť vašich zemiakov. Môžete napríklad do skladovacej nádoby vložiť pár kúskov suchej šalvie alebo iných aromatických byliniek, ktoré prirodzene odpudzujú hmyz a spomaľujú klíčenie. Ďalšia možnosť je nechať časť zemiakov cez zimu na poli, pokiaľ máte vhodné pôdne podmienky, a zisťujem ich postupne, keď ich potrebujete.

Správne skladovanie zemiakov je kľúčom k tomu, aby ste si ich mohli užívať celú zimu bez obáv z hniloby či iného poškodenia. Základom je zabezpečiť podmienky – chlad, tmu, správne vetranie a pravidelnú kontrolu. Ak budete dodržiavať tieto jednoduché zásady, vaše zemiaky vám vydržia v dobrom stave až do jari a budete ich môcť používať bez obáv, že sú znehodnotené.