Októbrové sadenie: 7 zelenín, ktoré zaručia úrodu aj v zime

Októbrové sadenie: Ruky sadiace mladú rastlinu do záhonu počas októbrového sadenia. kel je ideálnou voľbou na októbrovú výsadbu. Zdroj foto: Depositphotos

Októbrové sadenie: Zistite, aké zeleniny môžete zasadiť v októbri, aby ste si zabezpečili čerstvú úrodu aj počas zimy a na jar mali plné záhony.

Myslíte si, že záhradníčenie končí, keď teploty klesnú a dni sa skrátia? Omyl! Práve teraz máte príležitosť využiť každý kúsok záhrady na pestovanie zeleniny, ktorá vám poskytne čerstvú úrodu aj počas zimných mesiacov alebo rýchlo vyrastie hneď, ako sa na jar oteplí. Ak ste pripravení na nové výzvy, tu je zoznam 7 druhov zeleniny, ktoré môžete použiť na októbrové sadenie

Cesnak: Strúčik, ktorý vás prekvapí

Októbrové sadenie nemôžete vynechať bez cesnaku. Sadenie tejto zdravej zeleniny je malá investícia do budúcnosti. Strúčiky zasadené do pôdy prežijú zimu a budú pripravené rásť hneď, ako sa počasie zlepší. Na úspech stačí dobre pripravená pôda a dostatočne hlboké zasadenie – približne 5 cm pod povrch. V zime cesnak pomaly zakoreňuje a na jar prekvapí sviežimi výhonkami. Nezabudnite mu nájsť slnečné miesto, kde sa mu bude dobre dariť.

Cibuľa: Dlhodobá stálica v záhrade

Zimné odrody cibule sú ideálne na jesenné sadenie, pretože sa dokážu prispôsobiť chladnejšiemu počasiu. Október je ideálny čas na sadenie, pretože cibuľa má dostatok času na zakorenenie pred príchodom mrazov. Na jar sa vám za túto starostlivosť odvďačí rýchlym rastom a bohatou úrodou. Stačí si vybrať miesto s dobrou drenážou, aby sa v zime nehromadila voda, ktorá by mohla cibulky poškodiť.

Ruky sadiace strúčiky cesnaku do pôdy počas októbrového sadenia.
Postup pri sadení cesnaku na jeseň pre najlepšie výsledky. Zdroj foto: Depositphotos

Špenát: Rýchly a výživný

Špenát sa považuje za jedného z najlepších spoločníkov do jesenných záhonov. Je nenáročný na pestovanie a rýchlo klíči aj pri nižších teplotách. Zasadíte ho priamo do záhona, jemne zakryjete a necháte ho čeliť jesenným dažďom. Akonáhle teploty mierne klesnú, špenát sa prispôsobí a poskytne vám svieže lístky na šaláty, polievky alebo prívarky. A keď príde zima? Špenát jednoducho prečká chlad a na jar bude opäť pripravený rásť.

Valeriánka: Nenáročná listová zelenina na čerstvé šaláty

Polníček, známy aj ako valeriánka poľná, je ideálnou voľbou pre záhradkárov, ktorí chcú čerstvé zelené lístky aj počas zimy. Jeho semienka môžete vysievať priamo do záhonov, kde rýchlo vyklíčia a poskytnú jemné lístky do šalátov. Je odolný voči chladu a mrazom, takže ho môžete zbierať postupne, aj keď sú teploty pod nulou.

Mrkva: Sladký poklad pod zemou

Mrkvu môžete vysadiť ešte pred príchodom zimy a nechať ju v pôde až do jari. Odrody určené na zimné pestovanie zvládajú nižšie teploty a ich korene postupne dozrievajú. Počas zimy si tak vytvárajú sladkosť a jemnosť, ktorá sa nedá porovnať s ničím iným. Stačí ich vysiať do pripravených riadkov, zakryť ľahkou vrstvou pôdy a nechať prírodu pracovať za vás.

Kel: Kráľ mrazov

Ak hľadáte zeleninu, ktorá zvládne aj drsné zimné podmienky, kel je tá správna voľba. Jeho lístky zostávajú svieže a jemné aj pri nižších teplotách, a dokonca zlepšuje svoju chuť, keď sa ochladí. Kel môžete vysadiť priamo do záhonov a zbierať ho postupne počas celej zimy. Je to skvelý zdroj vitamínov a minerálov, ktorý vám dodá energiu počas chladných dní.

Petržlen: Bylinkový pomocník aj v chladnom počasí

Petržlen je jednou z byliniek, ktoré zvládajú jesenné sadenie bez problémov. Jeho silné korene prečkajú zimu a v okamihu, keď sa pôda oteplí, začne rásť. Vysievajte ho do záhonov v októbri a tešte sa na jeho svieže lístky, ktoré obohatia vaše jedlá. Výhodou je, že petržlen je mrazuvzdorný a na jar sa prebudí skôr než väčšina ostatných byliniek.

Tip na prípravu záhonov na jesenné sadenie

Nezabudnite pripraviť pôdu predtým, ako sa pustíte do sadenia. Základom je odstrániť burinu a zvyšky predošlej úrody, aby sa nové rastliny mohli ľahko zakoreniť. Pridajte do pôdy kompost alebo hnojivo, ktoré poskytne zelenine potrebné živiny počas zimy. Ak chcete rastliny ešte viac ochrániť, môžete pôdu mulčovať. Mulč pomáha udržiavať pôdu teplú a vlhkú, čo je pre jesenné výsevy ideálne.

Využite október naplno

Októbrové sadenie je skvelým spôsobom, ako predĺžiť vašu záhradkársku sezónu a získať náskok pred jarnou úrodou. Sadením zeleniny, ako je špenát, kel alebo cibuľa, môžete využiť záhradu aj v chladnejšom období. Nečakajte, kým záhony pokryje sneh – využite ich potenciál naplno a tešte sa na čerstvé a výživné plodiny aj počas zimy!