Aké sadiť ríbezle do horských oblastí? Máme tip

Aké sadiť ríbezle do horských oblastí? Máme tip Výsadba ríbezlí: Dôležitý krok k bohatej úrode červených bobúľ. Zdroj foto: Depositphotos

Bývate vo výške okolo 500 metrov nad morom a napriek tomu chcete pestovať ovocné kríky? Poradíme vám, aké sadiť ríbezle do horských oblastí pre bohatú úrodu.

Jeseň je pre záhradkárov tým správnym časom na výsadbu ovocných kríkov. Bývate však v mieste, kde sú podmienky menej hostinné? Poradíme vám, aké sadiť ríbezle do horských oblastí. Ak ide odrodu, ktorá sa osvedčila vo vyšších polohách, približne 500 metrov nad morom, určite voľte samoopelivú ríbezľu Rondom pochádzajúci z Holandska. Táto odroda vznikla krížením v 30-tych a 40-tych rokoch minulého storočia a dnes je rozšírená po celej Európe.

Aké sadiť ríbezle do horských oblastí?

Ríbezľa Rondom je známa svojim neskorším kvitnutím, čo je výhodou najmä v chladnejších oblastiach, kde sú jarné mrazy čiastočnejším javom. Jej tmavočervené, veľké bobule dozrievajú v strapcoch, pričom jeden strapec môže obsahovať okolo dvadsať plodov. Vďaka tomu je táto odroda mimoriadne úrodná. Hrubé konáre však často vyžadujú letný rez, inak sa rastlina môže nekontrolovane rozrásť.

Čo sa pestovania týka, Rondom sa dá jednoducho pestovať aj na oporných konštrukciách. Jej kvety sú obľúbené u včiel a ďalšieho opeľujúceho hmyzu, pretože poskytujú bohatý zdroj nektáru. Plody majú mierne kyslú chuť a sú vynikajúcou prísadou do koláčov, pudingov či iných sladkých jedál. Výhodou tejto odrody je aj jej schopnosť samoopelenia, čo znamená, že na dosiahnutie úrody nepotrebujeme iné odrody ríbezlí.

Výhody pestovania ríbezle Rondom

Neskoré kvitnutie – ideálne do vyšších polôh, kde sú jarné mrazy bežné

Ríbezľa Rondom kvitne neskôr v sezóne, čo je veľkou výhodou pre záhradkárov žijúcich vo vyšších polohách. V oblastiach s nadmorskou výškou okolo 500 metrov sú jarné mrazy časté, môžu poškodiť kvety pučiacich rastlín. Neskoršie kvitnutie ríbezle Rondom však minimalizuje toto riziko, pretože kvety sa objavujú až po tom, čo mrazivé noci väčšinou pominú. Táto vlastnosť chráni rastlinu pred poškodením mrazmi a zaisťuje lepšiu úrodu.

Veľká úroda – strapce môžu obsahovať až 20 bobúľ

Jedným z najväčších lákadiel tejto odrody je jej vysoká úrodnosť. Každý strapec obsahuje priemer okolo dvadsať veľkých bobúľ, čo znamená, že rastlina poskytuje hojnosť ovocia. Táto vysoká úroda nie je však jedinou výhodou. Mnohí záhradkári oceňujú jej schopnosť samoopelenia, čiže nepotrebujete vysádzať druhý krík s opačným pohlavím. Červené bobule sú veľké a pevné, čo robí z ríbezle Rondom ideálny ovocný krík s vysokou produktivitou.

Mierna kyslastá chuť – plody sú vhodné do rôznych receptov

Ríbezle Rondom majú charakteristickú mierne kyslastú chuť, ktorá je ideálna pre rôzne kulinárske využitie. Táto chuť sa skvele hodí do sladkých jedál, ako sú koláče, muffiny, alebo dokonca pudingy. Mierna kyslosť bobúľ dodáva dezertom jemný kontrast, ktorý vyváži sladké chute. Plody môžete tiež využiť na prípravu domácich džemov, sirupov či ovocných šalátov. Výhodou je aj to, že ríbezle si svoju chuť a kvalitu zachovávajú aj po mrazení.

Samoopelivosť – netreba ďalšie odrody na zabezpečenie úrody

Ako bolo spomenuté vyššie, jeden z hlavných dôvodov, prečo je ríbezľa Rondom tak obľúbená, je jej schopnosť samoopelenia. To znamená, že na dosiahnutie úrody nepotrebujete ďalšie druhy ríbezlí, aby ste zabezpečili krížové opeľovanie. Tento faktor je veľkou výhodou najmä pre záhradkárov s obmedzeným priestorom, ktorí nemajú možnosť pestovať viacero rôznych odrôd. Samoopelenie zároveň zaisťuje stabilnú úrodu každý rok bez ohľadu na to, či sa v okolí nachádza dostatok opeľovačov.

Jednoduchá starostlivosť – Pravidelný letný rez zabezpečí kontrolovaný rast

Ríbezľa Rondom je pomerne nenáročná na starostlivosť, potrebuje len pravidelný letný rez. Táto odroda má silné a hrubé konáre, ktoré môžu rásť nekoordinovane, ak sa neudržiavajú. Pravidelným rezom dokážete udržať rastlinu v správnom tvare a zlepšíte prístup svetla ku všetkým častiam kríku. Rez by sa mal vykonávať najmä v lete, po zbere úrody, aby sa podporil nový rast a koruna sa preriedila. Príliš hustý krík totiž môže negatívne ovplyvniť úrodu v nasledujúcej sezóne.

Tip na záver: Ako využiť ríbezľu Rondom v kuchyni

Ríbezle Rondom sú vďaka svojej mierne kyslastej chuti skvelým prírastkom do mnohých receptov. Plody sú ideálne na prípravu domácich džemov, želé alebo sirupov, ktoré môžete používať celý rok. Okrem sladkých dezertov, ako sú koláče a muffiny, ich kyselkavá chuť výborne dopĺňa aj slané jedlá. Môžete pridať ríbezle do omáčok na mäso – napríklad k divinovým alebo kačacím pokrmom. Ich prirodzená kyslosť skvele vyváži tučnejšie mäso a dodá mu sviežosť.

Zvážte výsadbu ríbezle Rondom ešte túto jeseň a vychutnajte si bohatú úrodu červených bobúľ už v nasledujúcej sezóne. Rondom je spoľahlivá a odolná odroda, ktorá si získa každého záhradkára svojou nenáročnosťou na pestovanie a vysokou produktivitou.