Strihanie rastlín v októbri, tieto nechajte na pokoji

Strihanie rastlín v októbri: Japonský javor s červenými listami na záhrade. Japonský javor by sme v októbri určite nemali prerezávať. Zdroj foto: Depositphotos

Strihanie rastlín v októbri nie je vždy pre všetky rastliny vhodné. Spoznajte, pre ktoré sa tento úkon v tomto ročnom období neodporúča. 

Jeseň je čas, keď záhradníci často túžia upraviť záhony a pripraviť ich na zimu. No ste si istí, že striháte tie správne rastliny? Október, hoci ideálne pre mnohé záhradné práce, nemusí byť vždy tým najlepším obdobím na orezávanie všetkých rastlín. Ak sa chystáte vziať do rúk nožnice, dajte si pozor! Strihanie rastlín v októbri v niektorých prípadoch nemusí byť vždy dobrým nápadom.

Nie vždy strihanie rastlín v októbri môže byť prospešné

Prerezávanie je prospešné, no nesprávne načasované zásahy môžu spôsobiť viac škody ako úžitku. V októbri je lákavé ošetriť prehustené kríky a zbaviť sa odumretých častí. Avšak niektoré druhy potrebujú viac času na to, aby zvládli sezónne zmeny. Strihanie rastlín v októbri môže oslabiť ich rast, znížiť odolnosť voči mrazu a prípadne ich pripraviť o vitalitu na ďalšiu sezónu. Zvážte, či niektoré z vašich rastlín nepatria medzi tie, ktoré by mali zostať bez zásahu až do jari.

Medzi rastliny, ktoré v októbri nestrihať patria ruže. Toto obdobie je pre ne totiž nebezpečné, pretože strihanie môže vyžadovať nový rast, ktorý by bol krehký voči mrazu. Tieto nové výhonky by totiž nemali dostatok času na dozretie a mráz by ich mohol úplne zničiť.

Rovnako kamélie a magnólie patria medzi rastliny, ktoré nie je vhodné strihať pred zimou. Môže totiž spôsobiť poškodenie ich jemných púčikov, ktoré čakajú na rozkvitnutie na jar.

Strihanie rastlín v októbri sa neodporúča ani v týchto prípadoch:

Ovocné stromy:

Ovocné stromy, ako napríklad jablone, hrušky či broskyne, sú v októbri obzvlášť citlivé na prerezávanie. Strihanie v tomto období môže spôsobiť riziko infekcie a napadnutia hubovými chorobami, pretože rezné rany sa hoja v chladnejších podmienkach horšie. Ideálny čas na prerezávanie ovocných stromov je neskorá zima alebo skorá jar, keď sú stromy v období vegetačného pokoja a bezlisté. Vtedy bude mať strom dostatok energie na jarný rast.

Hortenzia dubolistá s bielymi kvetmi v záhrade.
Hortenzia dubolistá by sa mala orezávať po odkvitnutí. Zdroj foto: Depositphotos

Hortenzia dubolistá:

Hortenzia dubolistá (Hydrangea quercifolia) je ďalšou rastlinou, ktorú by ste rozhodne nemali prerezávať v októbri. Táto hortenzia vytvára puky na starom dreve, čo znamená, že ak ju teraz ošetríte, prídete o kvety na budúci rok. Najlepší čas na prerezávanie hortenzie je po odkvitnutí, teda v lete. V tomto období môžete odstrániť odkvitnuté kvety a tvarovať ker, pričom zabezpečíte, že puky pre nasledujúcu sezónu zostanú neporušené.

Orgován:

Orgován (Syringa) je ďalší klasický záhradný krík, ktorý kvitne na jar a jeho prerezávanie v nesprávnom čase môže ovplyvniť budúce kvitnutie. Orgován sa prerezáva hneď po odkvitnutí, nie na jeseň. Ak ho teraz ošetríte, prídete o nádherné kvety na jar. Orgovány navyše uprednostňujú mierne prerezávanie – odstránenie starého, prehusteného dreva stačí na to, aby podporili nový rast a zachoval sa silný kvitnúci potenciál.

Detail rozkvitnutého orgovánu s fialovými kvetmi.
Orgován (Syringa): Strihajte až po odkvitnutí. Zdroj foto: Depositphotos

Vždyzelené kríky:

Vždyzelené kríky, ako napríklad cezmína či krušpán, potrebujú celoročnú ochranu svojho listov, pretože fungujú ako prirodzená bariéra pred mrazom a zimným vetrom. Prerezávanie týchto kríkov v októbri by mohlo spôsobiť, že budú menej odolné voči zime. Vždyzelené rastliny je vhodné prerezávať koncom jari alebo začiatkom leta, keď už nehrozia mrazy a rastlina môže zareagovať rýchlym rastom výhonkov.

Japonské javory:

Japonské javory (Acer palmatum) sú známe svojou jemnou krásou, ale sú tiež citlivé na prerezávanie. Skorá jeseň nie je vhodný čas na zásah do ich štruktúry. Strihanie v tomto období môže spôsobiť nový rast, ktorý je náchylný na mrazy, a mínusové teploty ho môžu poškodiť. Najvhodnejší čas na prerezávanie japonských javorov je v zime, keď je strom v stave vegetačného pokoja.

Okrasné trávy:

Okrasné trávy, ako napríklad ozdobnica čínska či pampová tráva, by ste mali nechať na pokoji počas celej zimy. Tieto rastliny sú často najpôsobivejšie práve v zimných mesiacoch, keď ich suché stonky a listy vytvárajú nádhernú štruktúru v záhrade. Treba ich však zviazať do snopov, aby sa do ich stredu nedostal sneh či voda, ktorá by mohla spôsobiť odhnívanie rastliny. Okrasné trávy prerezávajte až na jar, predtým, než začne nový rast.

Levanduľa:

Levanduľa je obľúbená aromatická rastlina, no jej prerezávanie na jeseň je veľmi riskantné. Levanduľa by mala byť prerezaná po odkvitnutí, zvyčajne koncom leta. Jesenné prerezávanie môže viesť k oslabeniu rastlín, a tým aj k riziku zmrznutia počas zimy. Ak ju ošetríte nesprávne, riskujete, že na jar bude mať problémy s obnovou a bude menej kvitnúť.

Ako teda postupovať?

Ak máte pochybnosti, radšej vyčkajte. Október je skvelý na prípravu pôdy, na mulčovanie a ochranu rastlín pred mrazmi, nie na všetky prerezávacie práce. V záhradníctve je načasovanie všetko. Dajte svojim rastlinám šancu prežiť chladné mesiace bez zbytočných zásahov a využite krásu prírody v plnej sile. Pokiaľ ide o správny prístup, menej je niekedy viac – a to platí najmä pre strihanie rastlín v októbri.