Vedeli ste, že úrodu pažítky môžete mať aj počas zimy? Pripravte si pažítku na zimu. Prezradíme vám, ako na to.
Pažítku, ktorú máte vysadenú na záhrade, je možné prezimovať vo vnútri. Takýmto spôsobom si zabezpečíte prísun čerstvej zeleniny aj počas zimných mesiacov. Vedeli ste že pažítka obsahuje veľa živín, a najviac vitaminy K, C a A, železo, meď a mangán. Taktiež, pažítka obsahuje aj aminokyseliny ako sú tryptofán, treonín, izoleucín, leucín a lyzín.
Zmes týchto vymenovaných vitálnych látok zabezpečuje pre organizmus pozitívne účinky..
Ako prezimovať pažítku
Najskôr koreňový bal vykopte z pôdy. Najvhodnejší čas na to je, keď rastlina zatiahne listy. Po vykopaní nechajte presušiť. Koncom novembra pažítku ponorte do teplej vody (okolo 35°C) a potom zasaďte do kvetináča. Pôda by mala byť stále vlhká.Takýmto spôsobom, pripravte si pažítku na zimu.
Približne za dva týždne vám začnú vyrastať nové výhonky pažítky.
Čerstvá petržlenová vňať počas celej zimy
Podobným spôsobom môžete presadiť aj petržlen. Po vykopaní zo zeme ho vysaďte do vyšších kvetináčov, umiestnite v miestnosti s dostatkom svetla a s teplotou okolo 19 °C. Ak petržlenu doprajete trošku tekutého organického hnojiva, odvďačí sa vám čerstvou petržlenovou vňaťou počas zimných mesiacov.