Huby medzi izbovými rastlinami: Neželaní hostia v kvetináči

Huby medzi izbovými rastlinami: Nepozvaní hostia v kvetináči Zdroj foto: Depositphotos

Máte huby medzi izbovými rastlinami? Ako vyriešiť tento problém? Máme pre vás tipy.

Huby – tieto fascinujúce mikroorganizmy majú nezastupiteľnú úlohu v ekosystéme prírody. Avšak keď sa objavia v našich domácich kvetináčoch medzi izbovými rastlinami, mnohí z nás majú obavy, či nemôžu uškodiť. Čo vlastne znamenajú huby medzi izbovými rastlinami?

Dôvod výskytu húb a plesní

Vlhkosť a organický materiál sú hlavné požiadavky pre rast húb. Podmienky interiérového prostredia často napodobňujú ich prirodzené biotopy: teplotne stabilné a vlhké prostredie funguje ako skvelá pozvánka pre hubové spóry. Nie je preto prekvapujúce, že si občas nájdu cestu do pôdy našich izbových rastlín.

Sú huby medzi izbovými rastlinami nebezpečné?

Väčšina húb, ktoré sa objavujú v kvetináčoch, nie sú škodlivé pre vaše rastliny. Portobello, shitake, alebo kozák je pravdepodobne tou poslednou hubou, ktorú by ste našli vo svojom kvetináči, ale menšie a menej známe huby tu môžu vytvoriť ich makro alebo mikroskopické ekvivalenty. Skôr ako ich odstránite, je dôležité posúdiť ich vplyv.

13 byliniek v kvetináči, ktoré musíte mať

Huby v kvetináči môžu byť dôkazom bohatej pôdnej mikroflóry. Ak sú vaše rastliny zdravé a prosperujú, prítomnosť húb je skôr znakom správnej pôdnej ekológie než problémom, ktorý vyžaduje okamžité riešenie.

Akčný plán: Ako riešiť huby v kvetináči

Riešenie problému s hubami je možné realizovať prostredníctvom niekoľkých krokov:

1. Obmedzte zavlažovanie: Nadmerná vlhkosť je kľúčovým faktorom pri raste húb. Zvážte menej časté alebo menej hojné zavlažovanie.
2. Zabezpečte dostatok svetla: Huby preferujú menej svetla, takže zvýšenie expozície vašich izbových rastlín môže pomôcť.
3. Huby odstráňte spolu s vrchnou časťou substrátu: V niektorých prípadoch môže byť účinné odstránenie viditeľných húb a prvej vrstvy pôdy, kde sa môžu nachádzať spóry húb.
4.Použite hubové repelenty alebo fungicídy: Existujú prírodné a chemické prostriedky na kontrolu húb, avšak používajte ich opatrne, hlavne ak máte domácich miláčikov alebo drobné deti.

Ako bojovať so škvrnitosťou výhonkov na kérii japonskej

Kedy sú huby vážnym problémom?

V prípade, že objavíte huby, ktoré negatívne ovplyvňujú zdravie vašich izbových rastlín, môže to byť varovný signál na prítomnosť choroby alebo nevhodnej starostlivosti o rastliny. Vtedy treba tieto huby a podhubie odstrániť.