Vinič je veľmi obľúbenou plodinou. Okrem toho, že prináša ovocie, je aj estetickou rastlinou. Teda najmä ak ho pestujeme pri dome. Ako pestovať vinič ekologicky? Tu je niekoľko tipov.
Ak chceme pestovať vinič ekologicky, mali by sme využívať prírodné prostriedky ( na hnojenie napríklad maštaľný hnoj alebo dobre vyzretý kompost) a minimalizovať použitie chemických pesticídov a hnojív. Nadmerným používaním chemických prípravkov sa totiž nielen ničí prirodzená fauna, ale zároveň aj nezdravo kontaminuje dopestovaná zelenina a ovocie.
Pred výsadbou by sme mali nájsť pre vinič miesto, kde je dostatok slnečných lúčov a dobre priepustná výživná pôda. Vinič môžeme pestovať aj v hrnci, ale potom potrebujeme dodávať rastline väčšie množstvo živín a pravidelne zalievať.
Starostlivosť o vinič sa odvíja od ročného cyklu, ktorý sa delí na dva základné typy rezu – letný a zimný rez. Obe činnosti sú dôležité pre rast a vývoj rastlín, preto treba vedieť, ako správne na to.
Vegetačné strechy: Ich výhody a nevýhody a čo treba vedieťZimný rez sa vykonáva v predjarí, najlepšie počas dní bez mrazu. Pozostáva z odstránenia všetkých starých a nežiaducich konárov. Hlavným cieľom zimného rezu je zabezpečiť správny tvar a veľkosť rastlín, ako aj zlepšiť ovocnú úrodu viniča. Pri stolových odrodách je dôležité ker nepreťažovať. Dôležitá je rovnováha medzi rastom a úrodou.
Začneme tým, že odstránime všetky staré a suché konáre. Potom vyberieme asi tri až štyri hlavné konáre a skrátime ich na dĺžku približne 2/3 ich dĺžky. Niektorí vinohradníci ponechávajú dva hlavné a takzvanú zálohu v prípade, ak by sa hlavné konáre poškodili. Ak chceme dosiahnuť väčšiu úrodu, môžeme použiť aj hnojivá na báze prírodných látok, napríklad kompostu alebo mulča.
Letný rez sa vykonáva počas vegetačného obdobia a jeho hlavným cieľom je zlepšiť rast a vývoj rastlín a tiež úrodu. Zahŕňa odstránenie niektorých výhonkov, takzvaných zálistkov a všetkých nežiaducich konárov, aby zabezpečil správne tvary a veľkosť rastlín. Tento rez tiež zlepšuje kvalitu ovocia, zabezpečuje dostatočnú cirkuláciu vzduchu a rastlinu presvetlí.
Začneme tým, že odstránime všetky vrchole letorastov a naopak výhonky vyrastajúce z koreňov pri zemi. Vinič vyväzujeme a zastrkujeme za drôt. Zálistky sa odstraňujú najmä v okolí strapcov, aby ovocie malo prístup k slnečným lúčom a predišlo sa múčnatke.
Ak sa chceme uistiť, že sa vinič správne vyvíja a udržiava, pravidelne kontrolujeme jeho stav. Môže sa stať, že sa na rastline objavia škodcovia alebo choroby. V takom prípade môžeme použiť prírodné metódy, ako napríklad použitie biologických postrekov, alebo využitie prirodzených nepriateľov hmyzu.
Dochutia a navyše dokážu byť prospešné pre náš organizmu. Tieto koreniny zaraďte do jedálnička a…
Spoznajte užitočné rady, ktoré sa hodia záhradkárom i milovníkom prírody. Ako odlíšiť larvy motýľov a…
Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…
Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…
Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…
Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…