Recepty a nápady

Ako sa robí bazový kompót, máme pre vás recepty

Pripravte si chutné zásoby na zimu. Prezradíme vám, ako sa robí bazový kompót.

Z bazy čiernej sa nemusí pripravovať iba chutný sirup, ale dá sa aj zavárať. Ako sa robí bazový kompót? Máme pre vás hneď tri recepty. Vyberte si ten najvhodnejší.

Bazový kompót I.

Budeme potrebovať

3 kg bazových bobúľ, 1 liter vody, 750 g kryštálového cukru, kúsok celej škorice, 4 voňavé klinčeky, trocha citrónovej šťavy

Postup

Zrelú bazu ešte po stopkách umyjeme, bobule oberieme a dáme do pohárov. Vodu s cukrom, so škoricou a s voňavými klinčekmi dobre povaríme a do vychladnutého roztoku pridáme citrónovú šťavu. Precedíme, nalejeme do pohárov, dobre uzavrieme a poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou.

Sterilizujeme 10 minút od bodu varu alebo 30 minút pri teplote 80 °C. Necháme vychladnúť v hrnci a potom vyberieme.

Zdroj foto: Depositphotos

Bazový kompót II.

Budeme potrebovať

600 g bazových bobúľ, 150 g jemného kryštálového cukru, 0,5 dl studenej vody

Postup

Zrelú bazu ešte na stopkách dobre umyjeme, bobule oberieme, dáme do pohára, zasypeme cukrom a zalejeme studenou vodou. Pohár uzavrieme, vložíme do hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme 10 minút od bodu varu alebo 30 minút pri teplote 80 °C. Necháme vychladnúť v hrnci, potom vyberieme a odložíme na tmavé a suché miesto.

Ako si vyrobiť višňovú šťavu? Vyskúšajte recept

Bazový kompót III.

Budeme potrebovať

3 kilogramy bazových bobúľ, 1,25 litra vody, 1 kg kryštálového cukru, trocha citrónovej kôry, 4 voňavé klinčeky, kúsok celej škorice

Postup

Zrelú bazu ešte na stopkách umyjeme, bobule oberieme a necháme na site odkvapkať. Vodu s cukrom, citrónovou kôrou, voňavými klinčekmi  a so škoricou chvíľu povaríme a precedíme. Znova dáme zovrieť a do vriaceho roztoku vhodíme odkvapkanú bazu. Chvíľu necháme zovrieť, potom odložíme a necháme do druhého dňa v chlade. Na druhý deň dáme  znova zovrieť a horúce naplníme do pohárov, ktoré rýchlo uzavrieme, zabalíme do deky a necháme vychladnúť. Potom poháre uložíme na tmavé a suché miesto.

Nely 3010

Recent Posts

Pleseň na paradajkách? Najčastejšia chyba, ktorú robia aj skúsení záhradkári

Vašu radosť z úrody paradajok môže často prekaziť  pleseň na paradajkách. A čo je na tom…

1 hodinu ago

Prevencia proti škodcom v skleníku: Ako udržať rajčiny a papriky v top kondícii

Prevencia proti škodcom v skleníku je veľmi dôležitá, ak chceme mať bohatú úrodu. Najmä rajčiny…

1 deň ago

Záhrada v meste? 7 kreatívnych nápadov, ako pestovať aj tam, kde niet pôdy

Bývate v mestskom prostredí a napriek tomu si chcete dopestovať vlastné rastliny? Nevadí. Vlastná záhrada v meste je…

2 dni ago

Ošetrenie ruží bez chémie a stresu, takto budú kvitnúť krajšie

Práve teraz začínajú pučať a rozkvitať ruže, no často im stoja v ceste škodcovia. Ako na ošetrenie…

3 dni ago

Liečivé účinky bazy: Tento zázrak z prírody pomáha pri nachladnutí, trávení aj imunite

Liečivé účinky bazy čiernej poznali už naši predkovia. Poďme si pripomenúť, čo všetko dokáže. (viac…)

4 dni ago

Jarné vône pre váš domov: Tieto sú trendom v roku 2025 podľa odborníkov

Ktoré jarné vône sú tento rok trendom? Vyskúšajte tipy od odborníkov, ktoré nádherne prevoňajú váš…

5 dní ago