Obľubujete ovocné vína? Ak áno, tak práve pre vás sú určené nasledujúce postupy, ktoré vám prezradia, ako sa robí brusnicové, trnkové a drienkové víno.
O dôležitých zásadách, ktoré vám môžu pomôcť, aby ste pri výrobe vín boli úspešní, sme hovorili tu:
Ako sa robí brusnicové víno
Budeme potrebovať:
1 kg zrelých brusníc, 1,5 kilogramu cukru, 2,5 litra vody, kúsok celej škorice, 1 voňavý klnček.
Postup:
Zrelé brusnice očistíme od lístkov a inej nečistoty, premyjeme vlažnou vodou a dáme do päťlitrového pohára. Vodu s cukrom, celou škoricou a klinčekom prevaríme a nalejeme na brusnice. Pohár zaviažeme celofánom, ktorý predierkujeme, dáme na teplé miesto a necháme kvasiť. Vykvasené víno stočíme do čistého demižóna a necháme ustáť. Potom ho stočíme do pripravených fliaš a uložíme na chladné miesto. Na jeden liter vína pridáme 100 g kryštálového cukru.
Ako si pripraviť bazové víno: Spoznajte receptyAko sa robí trnkové víno
Budeme potrebovať:
1 kg trniek, 3 litre vody, 1 kg kryštálového cukru.
Postup:
Dobre zrelé a mrazom opálené trnky umyjeme a dáme do päťlitrového pohára. Vodu s cukrom prevaríme a vlažnú nalejeme na trnky. Pohár zaviažeme celofánom, dobre ho predierkujeme a necháme kvasiť asi tri mesiace. Potom víno gumovou hadicou opatrne stočíme do čistého demižóna a necháme dobre ustáť. Ustáte víno stočíme do fliaš, ktoré odložíme na chladné miesto.
Ako sa robí drienkové víno
Budeme potrebovať:
1 kg zrelých drienok, 2,5 litra vody, 1,25 kg kryštálového cukru.
Postup:
Drienky umyjeme a dáme do päťlitrového pohára. Vodu s cukrom prevaríme a vlažnú nelejeme na drienky. Pohár zaviažeme celofánom, ktorý predierkujeme, dáme na teplé miesto a necháme kvasiť. Vykvasené víno stočíme do čistého demižóna a necháme ustáť. Potom ho stočíme do pripravených fliaš a uložíme na chladné miesto. Na jeden liter vína pridáme 100 g kryštálového cukru.
Takýmto spôsobom sa dá pripraviť slivkové, šípkové či iné vína, ktoré môžu obohatiť vašu vínnu pivnicu.