Ako správne zbierať a sušiť žihľavu?

vlastné hnojivo zo žihľavy www.pixabay.com

Pri májových prechádzkach prírodou ste si určite všimli množstvo žihľavy. O jej liečivých účinkoch sa toho popísalo viac než dosť. No ako žihľavu správne zbierať a sušiť vie málokto.

Žihľava sa môže zdať na prvý pohľad ako burina. Rastie v hojnom množstve vo voľnej prírode. Od nepamäti sú známe jej liečivé účinky. Používa sa aj pri vykrmovaní domácej hydiny, do hnojiva a v liečiteľstve.

Je to odolná rastlina, nájdeme ju na lúkach a v porastoch, ktoré sú menej udržiavané. Má silné korene a je nenáročná na živiny. Preto sa často vyskytuje s prasklinách múrov, chodníkov či na okrajoch stavieb.

Žihľava – ako a kedy na zber

Na liečivé účinky používame listy a vňať žihľavy. Dôležité – skôr než rastlina vykvitne. Apríl a máj je ideálne obdobie na zber žihľavy. Neskôr, do augusta či septembra, sú využiteľné len mladé zelené lístky. Vňať a kvety sa neskôr nezbierajú.

Nezbierajte tiež ani príliš vysoké či hrubé rastliny. Žihľava, ktorá je vyššia ako 50 centimetrov, je vhodná na zber len v horných 30 či 40 centimetroch. Listy žihľavy sa odporúča kvôli obsahu určitých látok zbierať poobede, nie ráno.

žihľava
Zdroj foto: Pixabay

Ako na správne sušenie žihľavy?

Správne sušenie žihľavy je tiež veľmi dôležité. Listy je potrebné sušiť tak, aby zostali zelené. V prípade, že naberajú hnedastý až čierny nádych, zbavte sa ich.

Nevyužívame v žiadnom prípade vysoké a drevnaté stonky žihľavy. Obsahujú priveľa dusíka, ktorý nášmu organizmu môže skôr uškodiť, ako pomôcť.

Korene žihľavy je vhodné zbierať až na jeseň, keď sú dozreté semená.

Zbierame liečivé rastliny: Žihľava na prečistenie krvi a reumu

Nezabudnite si pri zbere žihľavy gumené rukavice, ak nechcete skončiť celý dopŕhlený.

Dávajte pozor na to, či zbierate čistú žihľavu. Keďže rastie na neprístupných miestach, môže byť znečistená človekom alebo psami. Preto sa nezabudnite pred zberom ubezpečiť, že je žihľava skutočne čistá.

Komentáre

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close