Categories: Zdravá výživa

Benefity pestovania klíčkov plus spôsoby, ako ich použiť

Spoznajte benefity pestovania klíčkov a tiež praktické rady, ako túto zdravú súčasť našej kuchyne zakomponovať do jedál. 

Pestovanie klíčkov nie je nič náročné a prináša viac pozitív ako negatív. A vlastne jediným negatívom je, že musíte tomu venovať trochu svojho času.

Užitočný hmyz, ktorý vám pomôže s voškami

Benefity pestovania klíčkov

Klíčky sú vlastne vyklíčené semená. Ide o mladé rastlinky, ktoré sú nabité vitamínmi a minerálmi, ako sú napríklad vitamíny B12, C a K, horčík, mangán či folát. Okrem toho v nich nájdete bielkoviny, uhlohydráty a cenné aminokyseliny. Tiež obsahujú antioxidanty, ktoré môžu znížiť hladinu cukru v krvi, znížiť cholesterol a dokonca zlepšiť vaše trávenie. Klíčky sa svojou nutričnou hodnotou dokonca vyrovnajú mäsu. Sú nabité potrebnou energiou, ktorá nám chýba práve počas zimných mesiacov.

Proces klíčenia začína, keď sú semená namočené niekoľko hodín. A keď sú vystavené správnemu množstvu vlhkosti a teploty. Aké semená sa vlastne na to používajú? Tu je niekoľko príkladov:

žerucha, pohánka, ovos, šošovica, hrášok, mungo fazuľa, sezamové semienka, reďkovka, brokolica, sójové bôby, pšenica, jačmeň, horčičné semienko, slnečnica a mnohé iné.

Na klíčenie však nie je možné použiť bežné záhradné semená, ktoré sú určené na výsadbu. Je to preto, že záhradné semená zvyčajne obsahujú ortuťové povlaky a chemické fungicídy, ktoré môžu byť vysoko toxické, ak sa konzumujú tak, ako sú.

Klíčky sú vlastne najčistejším zdrojom doma vypestovanej zeleniny, keďže neprichádzajú do kontaktu s kontaminovanou pôdou dusičnanmi či fungicídmi.

Použitie klíčkov v kuchyni

  • Vylepšite nimi miešané zeleninové šaláty.
  • Pridajte praženice z vajec.
  • Ozdobte nimi sendvič, vyprážaný syr alebo miešané vajcia.
  • Zamiešajte do vegetariánskeho smoothie spolu s inou zeleninou.
  • Použite ako náhradu zeleru v tuniakovom šaláte.
  • Vylepšite nimi zemiakovú kašu alebo zemiakový šalát.
  • Orestujte s cibuľou a fazuľou.
  • Posypte nimi polievku tesne pred podávaním.
  • Zjedzte ich surové ako ľahké a veľmi zdravé občerstvenie na cestách.
  • Pridajte ich do cestovinových jedál spolu s inou listovou zeleninou.
  • Urobte z nich zdravú nátierku a získate tak chutné a plnohodnotné raňajky.

 

Nely 3010

Recent Posts

Jarné mrazy – postrach záhradkárov, ako ochrániť rastliny

Jarné mrazy dokážu napáchať veľké škody, no nie v prípade, ak ste na ne pripravení.…

16 hodín ago

Ekologický chov domácich zvierat: 5 jednoduchých pravidiel, ktoré šetria našu planétu

Ako môže ekologický chov domácich zvierat znížiť ekologickú stopu vášho maznáčika? Objavte 5 jednoduchých pravidiel…

2 dni ago

Záhradnícke zlato pre zdravie: Tieto rastliny pre diabetikov by ste mali poznať

Trpíte cukrovkou? Vedeli ste, že rastliny pre diabetikov môžete dopestovať aj na vlastnej záhrade? Zistite,…

3 dni ago

Nátržník krovitý: Kvetinová krása so spektrom farieb

Nátržník krovitý nemusí mať len žltú farbu, ale môže pri správnej starostlivosti priniesť na váš…

4 dni ago

Záhrada po zime: Čo urobiť s rastlinami, aby sa prebudili v plnej sile? Tieto kroky nevynechajte

Záhrada po zime si vyžaduje vašu pomoc. No nie všetkým rastlinám urobí dobre jarné upratovanie…

5 dní ago

Škodcovia v apríli: Ktorí útočia ako prví a ako sa proti nim brániť bez chémie?

Jar je v plnom prúde, ale v záhrade nie ste sami. Ktorí škodcovia v apríli môžu ohroziť…

6 dní ago