Jalapenos sú skutočným pokladom medzi zeleninou, plné živín a vitamínov, ktoré podporujú zdravie a pohodu. Objavte ich výhody teraz! Aj vy ich pestujete vo svojej záhrade?
Výborné nakladané jalapenos papričky môžu pokojne nahradiť sterilizované uhorky. Teda ako príloha k jedlám či do rôznych pokrmov. Ak teda máte problém s pestovaním uhoriek, či už pre zlú pôdu, chladnejšie podnebie, alebo problémy so škodcami a uhorkovou plesňou, vsaďte na pestovanie jalapenos alebo iných pikantných papričiek. Sú totiž menej náročné ako spomínané uhorky.
Spoznajte recept na nakladané jalapenos
Ingrediencie:
3 kilogramy paprík jalapenos
1 kg paprík
1/2 kg cibule
4 šálky octu
2 šálky jablčného octu
4 polievkové lyžice soli
2 šálky vody
12 strúčikov cesnaku
4 kávové lyžičky rasce
2 kávové lyžičky horčičných semienok
1 kávová lyžička zelerových semienok
![Nakladané jalapenos v sklenenom pohári s čerstvými jalapenos papričkami na drevenom stole.](https://nasazahradka.sk/wp-content/uploads/2022/12/Depositphotos_164994348_l-2015-1.jpg)
Postup prípravy nakladaných jalapenos
Príprava zeleniny:
- Pred prácou s jalapenos si nasaďte rukavice, aby ste predišli pálivým rukám.
- Umyte všetky jalapenos papriky, očistite ich a zbavte jadierok.
- Jalapenos nakrájajte na jemné kúsky.
- Rovnakým spôsobom postupujte aj so sladkou paprikou, ktorú tiež nakrájajte na jemno.
- Cibuľu a cesnak zbavte šupiek a takisto nakrájajte na drobné kúsky.
Varenie nálevu:
- Vložte všetku nakrájanú zeleninu do veľkého hrnca.
- Pridajte ocot, jablčný ocot, vodu, soľ, rascu, horčičné a zelerové semiačka.
- Priveďte zmes do varu, potom znížte teplotu na minimum a varte asi 15-20 minút.
Príprava zaváracích pohárov:
- Medzitým si pripravte čisté pollitrové alebo sedemdecové zaváracie poháre.
- Dávkujte zeleninovú zmes do pohárov, ale nechajte pár centimetrov voľného miesta od kraja pohára.
- Dobre uzavrite viečkom.
Sterilizácia:
- Sterilizujte poháre v zaváracom hrnci s dierkovanou vložkou pri 80 °C po dobu desať minút.
- Po sterilizácii vyberte poháre zo zaváracieho hrnca, prikryte ich dekou a nechajte vychladnúť.
Skladovanie:
- Nakladané jalapenos skladujte v suchej a tmavej miestnosti.
Tento jednoduchý postup vám umožní pripraviť si chutné a pikantné nakladané jalapenos priamo doma. Uistite sa, že dodržiavate všetky kroky, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky.
Pankreas a jeho zdravie: Pomáha toto ovocie a zeleninaProspešné jalapenos: Plné vitamínov a minerálov pre vaše zdravie
Jalapenos papriky sú skutočným pokladom medzi zeleninou, pretože sú plné živín, ktoré majú pozitívne účinky na naše zdravie. Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, ktoré podporujú celkové zdravie a pohodu.
Vitamíny a minerály
Vitamín A: Je nevyhnutný pre zdravý zrak, imunitu a reprodukciu. Pomáha aj pri správnom fungovaní srdca, pľúc a ďalších orgánov.
Vitamín B6: Podporuje mozgovú funkciu a pomáha premieňať jedlo na energiu. Je tiež dôležitý pre tvorbu neurotransmiterov.
Vitamín C: Silný antioxidant, ktorý podporuje imunitu, pomáha vstrebávať železo z rastlinných zdrojov a podporuje zdravú pokožku.
Vitamín K: Dôležitý pre zrážanie krvi a zdravie kostí.
Vláknina: Podporuje zdravé trávenie, pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi a znižuje riziko srdcových ochorení.
Kyselina listová (Folát): Nevyhnutná pre tvorbu DNA a ďalších genetických materiálov. Je obzvlášť dôležitá počas tehotenstva.
Mangán: Pomáha pri tvorbe kostí, metabolizme a tvorbe kolagénu.
Antioxidanty a kapsaicín
Jalapenos sú bohaté na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Dôležitým antioxidantom je vitamín C a kapsaicín.
Kapsaicín: Je zodpovedný za pikantnosť jalapenos a má mnoho zdravotných prínosov, vrátane:
Protizápalové účinky: Pomáha znižovať zápal v tele.
Boj proti rakovine: Štúdie naznačujú, že kapsaicín môže znižovať riziko niektorých typov rakoviny tým, že spôsobuje smrť rakovinových buniek a bráni rastu nových nádorov.
Podpora chudnutia: Zrýchľuje metabolizmus, čo môže zvýšiť spaľovanie kalórií a tukov. Tiež môže znižovať chuť do jedla.
Úľava od bolesti: Kapsaicín sa často používa v krémoch a náplastiach na zmiernenie bolesti.
Nízky obsah kalórií
Jalapenos majú nízky obsah kalórií, čo z nich robí ideálnu súčasť stravy pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Napriek nízkemu obsahu kalórií sú veľmi výživné.
![Nakladané jalapenos papričky v hlinenej miske na farebnom textilnom pozadí.](https://nasazahradka.sk/wp-content/uploads/2022/12/Depositphotos_177306594_l-2015.jpg)
Jalapenos pestované na Slovensku
Na Slovensku sa najčastejšie pestujú odrody jalapenos paprík „Jalapeno M“ a „Jalapeno Early.“ Obe odrody sú veľmi obľúbené medzi záhradkármi a farmármi pre svoje vynikajúce vlastnosti a prispôsobivosť miestnym podmienkam.
Jalapeno M: Táto odroda je známa svojimi veľkými, tmavozelenými plodmi, ktoré sú ideálne na konzervovanie a výrobu omáčok. Plody dosahujú veľkosť 5-9 cm a majú intenzívnu, pálivú chuť. Jalapeno M sa pestuje pre svoju vysokú úrodu a spoľahlivosť, čo z nej robí ideálnu voľbu pre domácich pestovateľov aj profesionálnych farmárov.
Jalapeno Early: Táto skorá odroda poskytuje úrodu už začiatkom leta. Je obľúbená pre svoju vysokú výnosnosť a mierne pálivú chuť, ktorá je prijateľná aj pre tých, ktorí preferujú menej pikantné jedlá. Plody sú stredne veľké a majú svetlejšiu zelenú farbu než Jalapeno M. Jalapeno Early je tiež známa svojou odolnosťou voči chorobám a jednoduchou starostlivosťou, čo ju robí populárnou voľbou medzi záhradkármi.
Tieto odrody sa dobre prispôsobujú miestnym klimatickým podmienkam a sú populárne medzi záhradkármi vďaka svojej nenáročnosti na pestovanie a starostlivosť. Jalapenos na Slovensku sa pestujú najmä v skleníkoch a fóliovníkoch, čo im poskytuje optimálne podmienky pre rast a rozvoj.
Najštiplavejšie jalapenos na svete
Jalapenos sú známe svojou miernou až strednou pálivosťou, ktorá je obvykle na úrovni 2 500 až 8 000 Scovilleho jednotiek pálivosti (SHU). Niektoré odrody však vynikajú svojou intenzitou:
Jalapeno Hercules: Táto odroda je jednou z najpálivejších jalapenos, s úrovňou pálivosti často dosahujúcou až 8 000 SHU. Má výraznú, pálivú chuť, ktorá je ideálna pre tých, ktorí hľadajú silný pikantný zážitok.
Jalapeno Mucho Nacho: Tieto jalapenos sú o niečo menej pálivé, s úrovňou pálivosti medzi 4 000 až 6 000 SHU. Sú obľúbené pre svoju veľkosť a šťavnatú textúru, čo ich robí ideálnymi na plnenie a grilovanie.
Jalapeno Early: Skorá odroda s pálivosťou okolo 3 500 až 5 000 SHU. Má jemnú pikantnosť, ktorá je ideálna pre širšiu škálu jedál.
Jalapeno M: Táto odroda má úroveň pálivosti medzi 2 500 až 5 000 SHU. Je známa svojou konzistentnou pálivosťou a je často používaná na výrobu omáčok a sals.
Konzumácia jalapenos môže priniesť množstvo zdravotných výhod, od zlepšenia imunitného systému až po podporu chudnutia a ochranu pred chronickými ochoreniami. Pri zaradení týchto paprík do stravy môžete využiť ich jedinečné nutričné a liečivé vlastnosti. Pestovanie jalapenos na Slovensku, najmä odrôd „Jalapeno M“ a „Jalapeno Early,“ poskytuje domácim pestovateľom možnosť mať čerstvé, kvalitné papriky priamo zo záhrady. Navyše, objavovanie najštiplavejších jalapenos na svete môže pridať do vašich jedál extra dávku vzrušenia a chuti.