Výborné nakladané jalapenos papričky

Výborné nakladané jalapenos papričky Zdroj foto: Depositphotos

Aj vy ich pestujete vo svojej záhrade? Pikantné papričky sú nenáročné a pre milovníkov štipľavej chuti veľmi cenené. Výborné nakladané jalapenos jednoducho musíte mať.

Výborné nakladané jalapenos papričky môžu pokojne nahradiť sterilizované uhorky. Teda ako príloha k jedlám či do rôznych pokrmov. Ak teda máte problém s pestovaním uhoriek, či už pre zlú pôdu, chladnejšie podnebie, alebo problémy so škodcami a uhorkovou plesňou, vsaďte na pestovanie jalapenos alebo iných pikantných papričiek. Sú totiž menej náročné ako spomínané uhorky.

Machovka peruánska a jej účinky na naše zdravie

Spoznajte recept na nakladané jalapenos

Budete potrebovať:

3 kilogramy paprík jalapenos

1 kg paprík

1/2 kg cibule

4 šálky octu

2 šálky jablčného octu

4 polievkové lyžice soli

2 šálky vody

12 strúčikov cesnaku

4 kávové lyžičky rasce

2 kávové lyžičky horčičných semienok

1 kávová lyžička zelerových semienok

Výborné nakladané jalapenos papričky
Zdroj foto: Depositphotos

Postup:

Pred prácou s paprikami si nasaďte rukavice, aby vás nepálili ruky. Potom všetku papriku umyte, očistite a zbavte jadierok. Nakrájajte najemno. Rovnako postupujte aj so sladkou paprikou, ktorú tiež nakrájajte najemno. Cibuľu a cesnak zbavte šupiek a takisto nakrájajte.

Všetku zeleninu vložte do hrnca a pridajte ocot, jablčný ocot, vodu, soľ, rascu, horčičné a zelerové semiačka. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum a varte asi 15-20 minút. Medzitým si pripravte čisté pollitrové alebo sedemdecové zaváracie poháre. Zmes dávkujte do pohárov, no nie celkom doplna. Nechajte pár centimetrov od kraja pohára. Dobre uzavrite viečkom. Sterilizujte v zaváracom hrnci s dierkovanou vložkou pri 80 °C desať minút. Potom vyberte zo zaváracieho hrnca, prikryte dekom a nechajte vychladnúť. Skladujte v suchej a tmavej miestnosti.

Pankreas a jeho zdravie: Pomáha toto ovocie a zelenina

Prospešné jalapenos

Jalapenos papriky sú plné živín. Medzi ne patria napríklad vitamíny A,B6,C ( až 10 % dennej spotreby), vitamín K, vláknina a tiež cenné antioxidanty. Obsahujú i kyselinu listovú a mangán. Netreba zabudnúť ani na látku kapsaicin, ktorá sa cení najmä pre svoje blahodarné účinky v boji s rakovinou a pri chudnutí. Keďže jalapenos majú málo kalórií a zrýchľujú metabolizmus, siahnite po nich najmä, keď sa snažíte schudnúť.