Recepty a nápady

Čo sú provensálske bylinky? Urobte si vlastnú zmes

Toto univerzálne korenie preslávila najmä francúzska kuchyňa. Čo sú provensálske bylinky a ako si ich pripraviť doma z dopestovaných rastlín? Je to celkom jednoduché. 

Dodajú špecifickú chuť a vôňu najmä mäsovým jedlám, ale aj zeleninovým šalátom a syrom. Čo sú provensálske bylinky? Ide o aromatickú zmes sušených byliniek, ktorých domovom je francúzsky región Provensálsko.

Táto zmes získala popularitu a stala sa viac známou bylinkovou zmesou v 60. rokoch, keď Julia Child zahrnula recept s provensálskym korením do svojej slávnej kuchárskej knihy Umenie francúzskej kuchyne.

Ako si vyrobiť vlastné provensálske bylinky

Na výrobu vlastných provensálskych byliniek budeme potrebovať:

  • 1 lyžica sušeného tymianu
  • 1 lyžica sušenej bazalky
  • 1 lyžica sušeného rozmarínu, rozdrvená v mlynčeku na korenie
  • 1 polievková lyžica sušeného estragónu
  • 1 lyžička sušeného majoránu
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 bobkový list, rozdrvený

Všetky bylinky pridáme do mixovacej nádoby a miešame, kým sa nespoja. Potom hotovú zmes uložíme do vzduchotesnej nádoby a použijeme ju na dochutenie obľúbených jedál.

Aj keď provensálske bylinky sa dajú kúpiť už hotové v obchodoch s potravinami, ich výroba doma je jednoduchá. Navyše si zmes môžeme prispôsobiť tak, aby vyhovovali našej chuti a pokrmu, do ktorej plánujeme túto aromatickú zmes byliniek použiť.

Liečivá sila tejto zeleniny vás prekvapí. Pestujete ju?

Ako variť s provensálskymi bylinkami

Toto korenie sa tradične používa na jedlá ako pečené kura, pečené jahňacie mäso, grilované ryby a restovaná zelenina. Tu sú konkrétne tipy.

Správne dochutené mäso alebo ryby – Mäso potrieme olivovým olejom, posypeme soľou a provensálskymi bylinkami. Potom buď grilujeme, opekáme, alebo smažíme.

Pridajme ho do omáčok – Provensálskymi bylinkami sa dá dochutiť aj polievka, omáčka, dusené pokrmy. Môžeme ho zamiešať do šalátových dresingov a podobne.

Posypeme zmesou gril – Zoberme štipku alebo dve provensálskych byliniek a pridajme ju do uhlíkov grilu, keď sú horúce. Dym tak dostane vôňu a grilované jedlá budú lepšie chutiť.

Jednoduché kombinácie chutíNiektoré bylinky sa obzvlášť dobre spájajú s určitými jedlami a výroba vlastných provensálskych byliniek nám umožní experimentovať s rôznymi pomermi pre rôzne jedlá. Vyskúšajte napríklad zmes s obsahom estragónu na pečené kurča, zmes rozmarínu na pečené jahňacie kotlety a zmes feniklu na grilované ryby.

Nely 3010

Recent Posts

Ako pestovať banánovník, praktické rady na jeho starostlivosť

Túžite po exotickom nádychu vo vašej domácnosti alebo záhrade? Tu sú tipy, ako pestovať banánovník…

7 hodín ago

Recept na tymiánový olej, ktorý pomáha pri paradentóze

Predzvesťou bolestivej paradentózy  býva práve krvácanie ďasien, ktoré spozorujeme najmä počas umývania zubov. Tu je…

1 deň ago

Schody do podkrovia, čo treba vedieť pre správny výber?

Ako správne vybrať schody do podkrovia? Poradíme vám niekoľko tipov od odborníkov. (viac…)

2 dni ago

Rastliny proti starnutiu, máte ich vo svojej záhrade?

Vedeli ste, že malé zázraky, ktoré predlžujú život môžete mať aj na svojom záhone alebo…

3 dni ago

Anglická záhrada na vašom pozemku? Tu je 12 najlepších rastlín

Anglická záhrada má svoje čaro. Ak uvažujete na vašom pozemku tento štýl záhrady, tu sú…

4 dni ago

Chcete v záhrade tropický nádych? Pestujte tyčinkovec

Tyčinkovec je pôvodom z Austrálie a aj keď u nás stále patrí medzi menej známe…

5 dní ago