Záhrada

Mrazenie ovocia: Čo treba vedieť?

Ak chceme, aby si ovocie uchovalo čo najviac živín, treba myslieť pri mrazení na nasledujúce skutočnosti. Ako na mrazenie ovocia?

Mrazenie je najjednoduchší a najrýchlejší spôsob konzervovania ovocia, zeleniny a mäsa, ako aj rozličných potravín, polotovarov a hotových jedál. Mrazené ovocie si uchová vôňu a chuť čerstvého ovocia až do odmrazenia. Spracúvame ho takisto ako surové ovocie.Keď chceme, aby si uchovalo čo najviac živín, treba myslieť na niekoľko zásad.

Mrazenie ovocia: základné zásady

  • Mrazíme vždy len čerstvé, bezchybné, nenahnité ovocie.
  • Ovocie je najvhodnejšie zmrazovať hneď po obratí.
  • Drobnejšie plody ovocia mrazíme celé, veľké ovocie ľubovoľne pokrájame na plátky, dieliky a podobne (podľa toho, ako ho po rozmrazení chceme upotrebiť).
  • Rozmrazené ovocie musíme hneď zúžitkovať, nikdy ho nesmieme znova zmrazovať.
Ovocie zmrazujeme do plastových téglikov. Zdroj foto: Pixabay.com
  • Niektoré ovocie môžeme pred zmrazením popresýpať jemným kryštálovým cukrom. Týmto spôsobom zmrazené ovocie sa hodí na priamu konzumáciu alebo s pridaním kyseliny citrónovej, prípadne citrónovej šťavy na prípravu šalátov. Na jeden kilogram ovocia pridáme asi 250 g jemného kryštálového cukru. Ovocie popresýpané cukrom necháme postáť asi 15 minút, potom ho zľahka premiešame a naplníme do vodotesných obalov, ako sú napríklad mikroténové vrecúška, tégliky z jogurtov, špeciálne misočky a škatule z plastickej látky, ktoré sa používajú pri mliečnych výrobkoch, mrazených krémoch a podobne.
Postup, ako pripraviť nechtíkovú masť
  • Na zmrazovanie ovocia nikdy nepoužívame sklené poháre alebo iné podobné nádoby.
  • Naplnené mikroténové vrecúška pevne zaviažeme tenkým špagátom alebo gumičkou, tégliky a misočky dobre uzavrieme vrchnákom.
  • Obaly plníme čo najvyššie pod vrchnák, aby do obalu vniklo čo najmenej vzduchu. Musíme však dať pozor, aby sme ich nepreplnili, pretože pri mrazení sa zväčší objem a obal by sa mohol poškodiť.
  • Tégliky a misočky po vyprázdnení obsahu dobre umyjeme, vyutierame dosucha a necháme otvorené, aby sa z nich odstránil pach z predošlého ovocia či zeleniny.
  • Ešte pred zmrazovaním dobre očistené ovocie umyjeme a necháme osušiť. Potom ho rozdelíme na menšie alebo väčšie dávky, naplníme do pripravených vhodných obalov, dobre uzavrieme a dáme zmraziť do mrazničky.
Nely 3010

Recent Posts

Ekologické hnojivá, prečo sú budúcnosťou záhradkárstva?

V súčasnosti rastie trend používať viac ekologické hnojivá. Sú rovnako účinné ako tie chemické? Poďme si…

22 hodín ago

Ako sa starať o zamiokulkas: Kompletný sprievodca

Poradíme vám, ako sa starať o zamiokulkas. Táto nenáročná rastlina predsa len potrebuje niekoľko vecí,…

2 dni ago

Červivé čerešne, zakročte včas pre účinnú prevenciu

Ak sa vám stalo, že ste sa tešili na sladké čerešne zo svojej záhrady, no…

3 dni ago

Pestovanie jahôd: Čo všetko treba vedieť pre bohatú úrodu?

Pestovanie jahôd je obľúbenou činnosťou mnohých záhradkárov. Prinášame vám cenné tipy, ako sa tešiť z bohatej…

4 dni ago

Ako sa zbaviť slimákov bez stresu: Čo skutočne funguje v roku 2025?

Zistite, ako sa zbaviť slimákov v záhrade pomocou overených tipov od skúsených záhradkárov. Prírodné riešenia,…

5 dní ago

Mulčovanie pokosenou trávou: Zelený odpad, ktorý dokáže zázraky vo vašej záhrade

Nevyhadzujte trávu po kosení! Váš trávnik a záhrada ju potrebuje viac, než si myslíte. Zistite,…

6 dní ago