Mrazenie ovocie je najjednoduchší a najrýchlejší spôsob konzervovania. Zdroj foto: Pixabay.com
Ak chceme, aby si ovocie uchovalo čo najviac živín, treba myslieť pri mrazení na nasledujúce skutočnosti. Ako na mrazenie ovocia?
Mrazenie je najjednoduchší a najrýchlejší spôsob konzervovania ovocia, zeleniny a mäsa, ako aj rozličných potravín, polotovarov a hotových jedál. Mrazené ovocie si uchová vôňu a chuť čerstvého ovocia až do odmrazenia. Spracúvame ho takisto ako surové ovocie.Keď chceme, aby si uchovalo čo najviac živín, treba myslieť na niekoľko zásad.
Mrazenie ovocia: základné zásady
Mrazíme vždy len čerstvé, bezchybné, nenahnité ovocie.
Ovocie je najvhodnejšie zmrazovať hneď po obratí.
Drobnejšie plody ovocia mrazíme celé, veľké ovocie ľubovoľne pokrájame na plátky, dieliky a podobne (podľa toho, ako ho po rozmrazení chceme upotrebiť).
Rozmrazené ovocie musíme hneď zúžitkovať, nikdy ho nesmieme znova zmrazovať.
Ovocie zmrazujeme do plastových téglikov. Zdroj foto: Pixabay.com
Niektoré ovocie môžeme pred zmrazením popresýpať jemným kryštálovým cukrom. Týmto spôsobom zmrazené ovocie sa hodí na priamu konzumáciu alebo s pridaním kyseliny citrónovej, prípadne citrónovej šťavy na prípravu šalátov. Na jeden kilogram ovocia pridáme asi 250 g jemného kryštálového cukru. Ovocie popresýpané cukrom necháme postáť asi 15 minút, potom ho zľahka premiešame a naplníme do vodotesných obalov, ako sú napríklad mikroténové vrecúška, tégliky z jogurtov, špeciálne misočky a škatule z plastickej látky, ktoré sa používajú pri mliečnych výrobkoch, mrazených krémoch a podobne.
Na zmrazovanie ovocia nikdy nepoužívame sklené poháre alebo iné podobné nádoby.
Naplnené mikroténové vrecúška pevne zaviažeme tenkým špagátom alebo gumičkou, tégliky a misočky dobre uzavrieme vrchnákom.
Obaly plníme čo najvyššie pod vrchnák, aby do obalu vniklo čo najmenej vzduchu. Musíme však dať pozor, aby sme ich nepreplnili, pretože pri mrazení sa zväčší objem a obal by sa mohol poškodiť.
Tégliky a misočky po vyprázdnení obsahu dobre umyjeme, vyutierame dosucha a necháme otvorené, aby sa z nich odstránil pach z predošlého ovocia či zeleniny.
Ešte pred zmrazovaním dobre očistené ovocie umyjeme a necháme osušiť. Potom ho rozdelíme na menšie alebo väčšie dávky, naplníme do pripravených vhodných obalov, dobre uzavrieme a dáme zmraziť do mrazničky.