Bez niektorých potravín to jednoducho nejde. Ak si chcete zachovať pevné zdravie, mali by ste spoznať ďalšie z najzdravších zelenín na našej planéte.
Náš zoznam hodnotných potravín pokračuje. Tu sú ďalšie z najzdravších zelenín, ktoré patria k tým naj.
Zázvor
Koreň zázvoru sa používa ako korenie do všetkého od zeleninových jedál až po dezerty. Jeho prospešné účinky poznali už naši predkovia. Pomáha najmä pri liečbe nevoľnosti a tráviacich problémoch. Ďumbier má silné protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri liečbe zápalových ochorení, ako je artritída alebo dna.
V istej štúdii zaznamenali účastníci s osteoartrózou, ktorí boli liečení koncentrovaným zázvorovým extraktom, zníženú bolesť kolena a úľavu od ďalších príznakov. Ďalší výskum naznačuje, že zázvor by mohol pomôcť aj pri liečbe cukrovky.
Štúdia z roku 2015 sa zaoberala účinkami zázvorových doplnkov na cukrovku. Po 12 týždňoch sa zistilo, že zázvor je účinný pri znižovaní hladiny cukru v krvi.
Kaleráb
Kaleráb je príbuzná zelenina kapuste, ktorá sa môže jesť surová alebo varená. Surový kaleráb má vysoký obsah vlákniny a vitamínu C. Viaceré štúdie preukázali, že obsah antioxidantov v kalerábe je silným nástrojom proti zápalom a cukrovke.
Sladké zemiaky
Sladké zemiaky vynikajú žiarivou oranžovou farbou, sladkou chuťou a pôsobivými zdravotnými výhodami. Neveríte? Jeden stredne veľký sladký zemiak obsahuje 4 gramy vlákniny, 2 gramy bielkovín a veľké množstvo vitamínu C, vitamínu B6, draslíka a mangánu. Je tiež bohatý na vitamín A nazývaný beta-karotén. Ten významne znižuje riziko vzniku určitých typov rakoviny vrátane rakoviny pľúc a prsníka.
Kel
Rovnako ako iná listová zelenina, aj kel je známy svojimi zdraviu prospešnými vlastnosťami vrátane množstva živín a obsahu antioxidantov. Šálka (67 gramov) surového kelu obsahuje veľa vitamínov skupiny B, draslík, vápnik a meď. Spĺňa tiež celú vašu dennú potrebu vitamínov A, C a K. Kvôli vysokému množstvu antioxidantov môže byť kel tiež prospešný pri podpore zdravia srdca.
Štúdia z roku 2015 ukázala, že pitie kelovej šťavy môže znížiť krvný tlak a hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Žerucha
Keď je reč o najzdravších druhoch zeleniny, nemôže sa zabudnúť na žeruchu. Jej liečivé účinky sú známe už dávno. Takisto účinkuje proti rakovine a znižuje tiež riziko jej výskytu. Žerucha obsahuje veľa vitamínu K, C, minerály ako vápnik, horčík, železo a draslík. Skrýva v sebe antioxidanty betakarotén, zeaxantín a luteín.