Je čas vrátiť sa k starým receptom. Urobte si domáci zázvorový sirup, ktorý vám môže navyše zlepšiť zdravie.
Nasledujúci recept na domáci zázvorový sirup zachováva všetky liečivé vlastnosti zázvoru. Získame tak pikantný a osviežujúci nápoj, ktorý môže nájsť v našej kuchyni viacero využití.
Odkiaľ sa vzal zázvor
Zázvor alebo tiež ďumbier pochádza z juhovýchodnej Ázie. Ide o rastlinu s hustým koreňom a práve ten sa používa ako korenie a na liečebné účely. Zbiera sa tak, že po odumretí listov sa celá rastlina vytiahne zo zeme. Odstránime z nej listy a koreň očistíme.
Zázvor môžeme použiť mnohými rôznymi spôsobmi, napríklad:
- Čerstvý
- Sušený
- Kandizovaný
- Skladuje sa ako korenie
- V sirupe
- Varený v čaji
- Lokálne ako olej
Zdravotné výhody zázvoru
Zázvor má antimikrobiálne, antibakteriálne, antioxidačné, protizápalové a antivírusové vlastnosti, vďaka ktorým je veľmi účinný na použitie v medicíne.
Čínska medicína používala zázvor už tisíce rokov na:
- nevoľnosť
- zmiernenie tráviacich ťažkostí
- zníženie horúčky
- stimuláciu a podporu tráviaceho, obehového reprodukčného a imunitného systému.
Zmierniť poruchy tráveniaTu sú niektoré z bežných použití zázvoru v súčasnosti:
Upokojuje žalúdočné problémy – zlúčeniny, ktoré obsahuje zázvor, pomáhajú zmierniť nevoľnosť, zvracanie a sú účinný pri poruchách trávenia.
Znižuje zápal – jeho protizápalové vlastnosti pomáhajú zmierniť bolesť kĺbov spôsobenú artritídou.
Pomáha pri liečbe a prevencii chorôb – antivírusové a antibakteriálne vlastnosti zázvoru ho robia účinným v boji proti chorobám, ako je bežné prechladnutie a bakteriálne infekcie.
Znižuje riziko rakoviny – antioxidačné vlastnosti zázvoru môžu pomôcť zabrániť rastu rakovinových buniek, vďaka čomu je potenciálne silným pomocníkom pri prevencii rakoviny.
Čiernohlávok obyčajný a jeho využitie v ľudovom liečiteľstveAko vyrobiť zázvorový sirup
Budeme potrebovať
- 230 gramov čerstvého zázvoru ( môže byť ošúpaný)
- 4 šálky vody
- 2 šálky cukru (pre verziu bez cukru použite ⅓ šálky práškovej stévie)
- štipka soli
Postup
Zázvor nakrájame na tenké plátky. Potom ho pomocou noža nasekáme na menšie kúsky.
Do hrnca dáme zázvor, vodu, cukor a soľ. Zahrejeme na stredne vysokej teplote až do varu, potom znížime teplotu na stabilný var. Varíme asi 1 hodinu.
Necháme vychladnúť a sirup precedíme cez jemné sitko. Sirup skladujeme vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, kým ho nebudeme pripravení použiť. Vydrží asi 2 týždne.