Máloktoré bobuľové ovocie dokáže osviežiť tak dobre. Navyše pomáha zlepšiť zrak a detoxikovať organizmus. O akom ovocí je reč? Sú to Egreše.
Zelenožlté sladkokyslé plody, ktoré sa udomácnili v mnohých európskych záhradách. Reč je o egrešoch. Tieto bobule majú vysoký podiel ovocného cukru, ktorý je doplnený jemnou kyslou chuťou jablkovej, vínnej a citrónovej kyseliny, ktorú egreše obsahujú. Preto len máloktoré ovocie dokáže tak dobre osviežiť, ako práve egreše.
Podľa viacerých historických údajov egreše pochádzajú z Kaukazu. Najskôr boli častou ozdobou kláštorných záhrad, no vďaka svojim pozitívnym účinkom sa rýchlo rozšírili do sveta. Egreše svojou sladkokyslou chuťou očarili najmä Francúzov, ktorí začali šľachtiť početné odrody. Začiatkom 20. storočia nastal v Európe doslova egrešový ošiaľ. Keďže išlo o krík nenáročný na pestovanie, tieto guľaté plody nechýbali takmer v žiadnej záhrade.
Okrem originálnej sviežej chuti egreše vynikajú aj svojim obsahom. Platí však pri nich pravidlo – čím sú zrelšie, tým majú v sebe ukryté väčšie množstvo prospešných látok. Patria medzi ne najmä vitamíny ako vitamín A,B, C. Ďalej sú to minerály (draslík, horčík, fosfor, vápnik, železo). Nesmieme zabudnúť ani na prospešnú vlákninu, ktorá podporuje trávenie. Okrem toho tieto zelenožlté plody detoxikujú organizmus, podporujú rast nechtov i vlasov a postarajú sa o správnu stavbu kostí. Tiež posilňujú zrak, väzivové tkanivá a cievy.
Neodteká vám v umývadle alebo vo vani voda? Nemusíte hneď siahať po chémii. Tu sú…
Máme pre vás tipy, ako si vyrobiť hračky pre mačky, ktoré budú milovať. Nechajte sa…
Fakty o hadoch sú fascinujúce. Tieto tvory sú často obklopené mýtmi, strachom či nepochopením. Čo…
Klinček záhradný patrí medzi kvety, ktoré zaujmú na prvý pohľad svojou eleganciou a pestrosťou. Pestovanie…
Máte doma zajaca či morča? Viete prečo strihať hlodavcom pazúre? Tu sú odpovede na dôležité…
Kto by odolal šťavnatým strapcom sladkého hrozna, ktoré sú plné chuti, vitamínov a slnečných lúčov?…