Prvé plody tohto sladkého ovocia sa už začínajú červenať v našich záhradkách. Ak hľadáte sladké osvieženie, pripravte si z jahôd domáci jahodový mušt?
Dnes potešíme milovníkov tohto sladkého ovocia receptom na jahodový mušt alebo šťavu. Ak hľadáte sladké a zároveň výživné osvieženie, ste na správnom mieste. Z jahôd sa okrem tradičných kompótov, džemov a marmelád dajú pripraviť tiež aj šťavy, sirupy alebo mušt. Prinášame vám recepty, ktoré si môžete urobiť bez použitia konzervačných látok.
Recept na domáci jahodový mušt
Budeme potrebovať:
Zrelé jahody. Na jeden liter jahodovej šťavy 2 g kyseliny citrónovej a 150 g kryštálového cukru.
Postup:
Dobre zrelé jahody rýchlo umyjeme pod tečúcou vodou, zbavíme stopiek, roztlačíme a hneď vylisujeme. Získanú šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal, a čistú stočíme gumovou hadicou alebo precedíme cez šatku.
Pridáme kyselinu citrónovú a cukor a necháme roztopiť. Naplníme do pripravených umytých fliaš, ktoré dobre uzavrieme a v zaváracom hrnci s dierkovanou vložkou sterilizujeme v pare 20 minút pri teplote 80 °C alebo od bodu varu 5 minút. Vychladnuté fľaše vyberieme z hrnca a uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.
Recept na lahodnú jahodovú šťavu
Okrem muštu si môžete zo sladkých jahôd pripraviť aj domácu šťavu. Tu je recept.
Budeme potrebovať:
3 kg jahôd, 1,8 kg kryštálového cukru, 1 liter vody
Postup:
Zrelé jahody rýchlo premyjeme studenou vodou, zbavíme stopiek a dáme do smaltovanej nádoby. Vodu s cukrom prevaríme, necháme vychladnúť a nalejeme na jahody. Potom dáme na sporák, povaríme dve minúty, zakryjeme a necháme stáť do druhého dňa v chladnej miestnosti. Na hrnček pripevníme šatku, nalejeme na ňu jahody a bez miešania necháme pomaly odkvapkať. Šťavu ešte chvíľu povaríme, pozbierame penu, ktorá sa vytvorila na povrchu, a horúcu šťavu nalejeme do ohriatych fliaš. Naplnené fľaše dobre uzavrieme, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.
Tip na záver: Podobným spôsobom môžeme pripraviť aj čučoriedkový, malinový, černicový alebo hroznový mušt.