Hrášková sezóna začala: Tu je 7 zaujímavých faktov o tejto zelenine

zelený hrášok Zdroj foto: Pixabay

Milovníci čerstvého zeleného hrášku pozor. Máme pre vás niekoľko zaujímavostí o tejto skvelej plodine z vašej záhrady.

Milovníci čerstvého zeleného hrášku pozor. Máme pre vás niekoľko zaujímavostí o tejto skvelej plodine z vašej záhrady.

Aj vy patríte k záhradkárom, ktorí pravidelne vo svojej záhradke sadia hrach? Určite nám mnohí dajú za pravdu, že čerstvý hrášok je veľmi chutnou plodinou. A nielen to.

Je ideálnym zdrojom rastlinných bielkovín a tiež zdraviu prospešných fytonutrientov vrátane kumestrolu. Tieto látky majú protizápalové a antioxidačné účinky. Ak si každý deň doprajete dve šálky sladkého zeleného hrášku, dennú dávku vitamínov máte vybavenú. Tieto zelené bobuľky obsahujú tiež kyselinu listovú, mangán a veľa vitamínov A, B1, B6, C a najmä K. Ten je dôležitý pre zdravé kosti a pre zrážanlivosť krvi.

Ako pestovať čajovník v kvetináči? Tu je pár krokov k vlastnému čaju

Hrášok tiež pomáha pri chudnutí. Vďaka vláknine vás zasýti bez toho, aby ste priberali. Tu je niekoľko zaujímavostí o tejto pre naše zdravie prospešnej zelenine:

Porcia hrášku obsahujúca 100 kilokalórií, teda asi trištvrte šálky, má v sebe viac bielkovín ako jedno vajce alebo lyžica arašidového masla

Prvý hrach ľudia sadili okolo roku 4800 až 4400 p.n.l. v oblasti delty Nílu.

Cibuľa a cesnak: Vedeli ste, že sú skvelými bodyguardami vašich rastlín?

Jedna guľôčka hrášku váži 0,1 až 0,36 gramu

V polovici 19. storočia skúmal hrachový struk rakúsky vedec Gregor Mendel. Na základe toho vytvoril svoje zákony dedičnosti.

Hrášok jeme väčšinou nezrelý. Po dozretí totiž získa žltú farbu a horkejšiu chuť.

V Číne sa listy hrášku považujú za delikatesu

Len päť percent hrášku sa dostane na pulty predajní čerstvých, zvyšok sa predáva zväčša mrazený alebo konzervovaný

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close