Toto ovocie podlieha mnohým chorobám, a to nielen na strome, ale i počas uskladnenia v pivniciach. Spoznajte hrušky a ich neduhy, ktoré môžu zničiť celú vašu úrodu. Máme pre vás rady aj, ako sa pred nimi chrániť.
Hrušky a ich najčastejšie choroby
Spoznajte najčastejšie či najnebezpečnejšie ochorenia hrušiek, s ktorým sa pri ich pestovaní a uskladnení môžeme stretnúť.
Septorióza
Medzi najrozšírenejšie choroby hrušiek patrí septorióza spôsobená hubou Septoria piricola. Tento neduh sa prejavuje tým, že na vrchnej strane listov spozorujete okrúhle striebristé škvrny veľké 2 až 3 mm. Niekedy sú škvrny až hnedočierne. Pri silnom napadnutí listy predčasne opadávajú.
Ako sa pred septoriózou chrániť
Veľmi dobrou prevenciou je správny rez ovocného stromu. Hrušku treba presvetliť a lístie nenechajte na jeseň napadané v blízkosti stromov. Práve kôpka lístia vytvára ideálne podmienky na množenie huby Septorie piricola.
Monilióza
Ide o najnebezpečnejšie ochorenie hrušiek, ktoré sa môže objaviť na stromoch i počas uskladnenia. Choroba sa často šíri v mieste mechanického poškodenia plodov. Veľakrát príčinou šírenia je i poškodenie hmyzom alebo vtákmi. Na svedomí to má huba Monilinia, ktorá sa na napadnutom ovocí prejavuje veľkými hnedými škvrnami. Hrušky začínajú hniť a vytvára sa na nich smotanovobiely povlak.
Ako sa pred moniliózou chrániť
V prvom rade je potrebné počas celého roka odstraňovať napadnuté ovocie ešte zo stromu, aby sa choroba nešírila ďalej. Hrušky na uskladnenie treba zbierať opatrne a najmä dávať pozor, aby sa mechanicky nepoškodili.
Kamienkovitosť hrušiek
Ide o ochorenie hrušiek, ktoré vzniká z dôvodu nedostatku bóru. Kamienkovitosť hrušiek spozorujete tak, že šupka napadnutého ovocia korkovatie, hnedne a deformuje sa. Táto choroba napáda hrušky najmä počas teplých rokov, niektoré odrody sú na ňu náchylnejšie viac.
Ako sa pred kamienkovitosťou hrušiek chrániť
Ak sa chcete kamienkovitosti hrušiek vyhnúť, je potrebné ovocným stromom zabezpečiť dostatok živín, napríklad vyváženým hnojivom s obsahom bóru. V prípade, ak máte vápenatú pôdu, aplikácia bóru sa neodporúča, preto radšej použite postrek na list – 200 g kyseliny boritej na 100 l vody.