Liečivé rastliny

Je krásny i liečivý: Tieto výhody pestovania ibišteka nepoznáte

Väčšina z nás ho má za okrasnú rastlinu. Ibištek je krásny i liečivý kvet, ktorý sa oplatí spoznať bližšie.

Máte radi ibištekový čaj? Ak áno, dobre robíte. Je plný vitamínu C a antioxidantov. Podporuje imunitný systém a udržiava naše celkové zdravie. Ibištek je krásny i liečivý kvet, ktorý sa oplatí mať na svojom záhone.

Odkiaľ sa vzal ibištek?

Ibištek je bylinný ker z čeľade slezovitých. Pôvodne pochádza zo severnej Afriky a juhovýchodnej Ázie, teraz rastie v mnohých tropických a subtropických oblastiach.

Azda najznámejším využitím tejto rastliny je ibištekový čaj. V Karibiku volajú ibištekový čaj šťaveľ, Latinská Amerika ho pozná ako agua de Jamajka, severná Afrika, Taliansko a Rusko karkade, Irán ako kyslý čaj a India arhul ka phool. Dá sa teda povedať, že má svojich priaznivcov po celom svete.

Na prípravu tohto nápoja sa používajú kvety ibišteka.

Zdroj foto: Depositphotos

Prečo pestovať ibištek

Ibištek okrem toho, že posilňuje náš imunitný systém, pôsobí ako diuretikum. Známe sú jeho priaznivé účinky pri nervových a srdcových ochoreniach. V severnej Afrike používali túto rastlinu na pomoc pri bolestiach hrdla a kašli.

Ibištek účinkuje aj pri chorobách horných dýchacích ciest a pri prechladnutí či infekciách. Dokonca pomáha pri nespavosti a funguje ako preháňadlo. Kvet tiež podporuje zdravý krvný tlak, hladinu cholesterolu a vyrovnáva hormóny. Nielenže je teda krásny, ale nájdete v ňom mocného liečiteľa.

Pestujeme brusnice: To zvládnu i začiatočníci

Použitie liečivého ibišteka

Najčastejšie sa používa čaj z tejto rastliny, ktorý si pripravíte zaliatím čerstvých či sušených kvetov vriacou vodou. Kvety necháte vylúhovať aspoň desať minút. Môžete si ho osladiť medom, dochutiť škoricou, muškátovým orieškom, korením, klinčekmi, zázvorom, mätou alebo inými bylinkami. Odporúčaná dávka ibištekového čaju je 2 lyžičky ibištekovej drogy na šálku až trikrát denne. Pitiu tohto nápoja sa treba vyhnúť počas tehotenstva či v prípade, ak máte problémy s pečeňou.

Okrem čaju sa z ibišteka dá pripraviť ocot, tinktúra, olej či sirup.

Nely 3010

Recent Posts

Kvalitné hrozno: Ako ho dopestovať? Začať treba už teraz

Kto by odolal šťavnatým strapcom sladkého hrozna, ktoré sú plné chuti, vitamínov a slnečných lúčov?…

23 hodín ago

4 základné podmienky, aby sa úroda vydarila

Plánujete tento rok vlastnú zeleninovú záhradu, či pestovanie drobného ovocia? Spoznajte 4 základné podmienky, ktoré…

2 dni ago

Rozbor pôdy, čo treba o ňom vedieť?

Pôda – základ života na Zemi a nevyhnutná podmienka pre pestovanie plodín. Pre vinohradníkov je…

3 dni ago

Ako na „opicu“ po silvestrovskej noci? Tu sú rady

Nevoľnosť či bolesť hlavy – tieto príznaky sú neklamným znakom toho, že ste to s…

4 dni ago

Pripravte si chutné koktaily na silvestrovskú oslavu

Máme pre vás niekoľko receptov, ktoré osviežia vašu silvestrovskú oslavu. Koktaily môžete pripraviť buď v…

5 dní ago

Príprava na ďalší vegetačný rok, čo treba spraviť?

Príprava na ďalší vegetačný rok začína už v januári. Na čo všetko treba myslieť už…

6 dní ago