Naša záhradka
  • Záhrada
  • Kvety
  • Izbové rastliny
  • Dom a chata
  • Recepty a nápady
  • Zdravá výživa
  • Liečivé rastliny
  • O nás
  • Záhrada
  • Kvety
  • Izbové rastliny
  • Dom a chata
  • Recepty a nápady
  • Zdravá výživa
  • Liečivé rastliny
  • O nás
  • Záhrada
  • Kvety
  • Izbové rastliny
  • Dom a chata
  • Recepty a nápady
  • Zdravá výživa
  • Liečivé rastliny
  • O nás
Recepty a nápady

Jedlé bedle: Chutné recepty, ktoré vyskúšajte túto jeseň

Nely 3010
20. októbra 2024
Nakrájané postele pripravené na drevenom lopári spolu s čerstvým cesnakom a paprikou. Jedlé bedle pripravené na grilovanie alebo pečenie ako súčasť chutného sezónneho jedla.

Jedlé bedle patria medzi obľúbené pochúťky milovníkov húb. Vedeli ste, že okrem vyprážaných klobúkov sa dajú využiť týmito mnohými spôsobmi?

Jeseň je obdobím, kedy lesy ponúkajú najlepšie úlovky pre milovníkov húb, a jedlé bedle sú jednoznačne jednou z najväčších hviezd tohto ročného obdobia. Bedľa vysoká je známa svojím veľkým klobúkom a skvelou orieškovou chuťou, čo ju robí ideálnou na rôzne spôsoby prípravy. Ak obľubujete radšej nové postupy, ako ju zakomponovať do jedálnička, máme pre vás výber menej tradičných, ale o to zaujímavejších receptov.

Jedlé bedle nielen pre chuť ale aj zdravie

Nie sú len chutné, ale aj veľmi výživné. Obsahujú vlákninu, vitamíny B a D a majú nízky obsah kalórií, čo z nich robí zdravú a chutnú ingredienciu. Navyše ich jemná chuť umožňuje kombinovať ich s rôznymi ingredienciami, od aromatických byliniek až po intenzívne syry. Tu je niekoľko receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať.

Recepty z bedlí

1. Šalát s grilovanými bedľami a balkánskym syrom

Ak máte chuť na ľahší pokrm, tento šalát je ideálny ako predjedlo alebo ľahká večera.

Suroviny:

  • 4 klobúky bedlí
  • 100 g balkánskeho syra
  • 1 malý šalát (rukola, špenát)
  • 1 červená cibuľa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Bedle očistite a nakrájajte na väčšie kúsky.
  2. Na grile alebo grilovacej panvici ich opečte na olivovom oleji s prelisovaným cesnakom, kým nezískajú jemne zlatistú farbu.
  3. V miske si pripravte šalátovú zmes s nakrájanou cibuľou a balkánskym syrom.
  4. Pridajte ugrilované bedle, polejte citrónovou šťavou a dochuťte soľou a korením.
  5. Servírujte s čerstvým chlebom.

2. Krémové rizoto s bedľami a parmezánom

Talianske rizoto s prídavkom sezónnych húb je skvelou možnosťou na obohatenie vášho jesenného jedálnička.

Suroviny:

  • 200 g ryže arborio
  • 300 g bedlí
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 ml bieleho vína
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 g parmezánu
  • 50 g masla
  • soľ, čierne korenie, tymian podľa chuti
Bedľa vysoká rastúca v lese medzi suchými listami, pripravená na zber. Typická jesenná huba, ktorú hubári radi zbierajú pre jej výbornú chuť a univerzálnosť v kuchyni.
Z bedlí sa dá pripraviť množstvo chutných jedál. Zdroj foto: Depositphotos

Postup:

  1. Najskôr v hrnci rozpustite maslo a osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
  2. Pridajte očistené a nakrájané bedle a restujte, kým nezmäknú.
  3. Prisypte ryžu a premiešajte, aby sa obalila tukom. Potom pridajte biele víno a nechajte ho vypariť.
  4. Po častiach pridávajte vývar, kým ryža nenasiakne tekutinu.
  5. Nakoniec k zmesi primiešajte parmezán a tymián, dochuťte soľou a korením. Rizoto podávajte horúce a posypané strúhaným parmezánom.

3. Bedľové placky s bylinkovým jogurtom

Tieto ľahké placky sú skvelým nápadom na zdravé a výdatné jedlo pre celú rodinu.

Suroviny:

  • 300 g bedlí
  • 2 zemiaky
  • 1 vajce
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, korenie, majoránka
  • olej na vyprážanie

Na dip:

  • 150 ml bieleho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku
  • bylinky (pažítka, petrželová vňať)

Postup:

  1. Bedle a zemiaky nastrúhajte na jemno.
  2. Pridajte vajce, múku, prelisovaný cesnak a dochuťte soľou, korením a majoránkou.
  3. Na panvici rozohrejte olej a z pripraveného cesta formujte malé placky, ktoré opekajte z oboch strán do zlatista.
  4. Z jogurtu s prelisovaným cesnakom a nasekanými bylinkami urobte dip k plackám.

4. Zapekané bedle so smotanou a špenátom

Ak máte radi gratinované jedlá, tento recept vás rozhodne nesklame. Kombinácia bedlí, špenátu a smotany je delikátna a sýta.

Suroviny:

  • 6 veľkých bedlí
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 g tvrdého syra (eidam alebo gouda)
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, korenie, muškátový oriešok

Postup:

  1. Bedle očistite a rozložte do zapekacej misy.
  2. Na panvici orestujte špenát s prelisovaným cesnakom, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
  3. Bedle zalejte smotanou, pridajte orestovaný špenát a všetko posypte nastrúhaným syrom.
  4. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 20-25 minút, kým nebude povrch zlatistý.

5. Cestoviny s bedľovou omáčkou a bazalkou

Jednoduchý a rýchly recept, ktorý môžete pripraviť za pár minút.

Suroviny:

  • 300 g bedlí
  • 300 g cestovín (napr. tagliatelle)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g parmezánu
  • čerstvá bazalka
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale.
  2. Na panvici orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte nakrájané bedle a restujte, kým nezmäknú.
  3. Zalejte smotanou a varte, kým sa omáčka nezredukuje.
  4. Dochuťte soľou a korením, pridajte nastrúhaný parmezán a čerstvú bazalku.
  5. Omáčku premiešajte s cestovinami a povrch posypte strúhaným parmezánom.

Nezáleží na tom, či ste zarytý fanúšik klasických jedál, alebo radi experimentujete v kuchyni – existuje veľa možností, ako si spríjemniť jeseň. Vyskúšajte niektoré z našich receptov, či už je to ľahký šalát, talianske rizoto alebo výdatné placky. Príroda nám každý rok dáva tieto lahodné huby, tak prečo ich nevyužiť naplno?

Zdieľať článok

Najnovšie články

Echinacea v zime pokrytá snehom počas mrazivého rána na záhrade
Echinacea v zime: Tajomstvá, ako ju ochrániť, aby na jar opäť žiarila
Pestovanie bielej šalvie v kvetináči. Zdravé zelenostrieborné listy bielej šalvie pestovanej v kvetináči
Pestovanie bielej šalvie v kvetináči: Takto vám porastie aj doma ako z rituálneho zväzku
Biela šalvia, Pálenie bielej šalvie počas rituálu očisty priestoru
Biela šalvia: Zázračná bylinka, ktorá čistí telo, dušu aj priestor. Ale naozaj funguje?
Opora k vysadeným drevinám z drevených kolov so širokými textilnými páskami zabezpečuje stabilitu mladých stromčekov po jesennej výsadbe.
Opora k vysadeným drevinám, prečo je nevyhnutná a ako ju správne urobiť?

O portáli

  • Kontakt
  • Cookies
  • Všeobecné obchodné podmienky
  • Kontakt
  • Cookies
  • Všeobecné obchodné podmienky

Reklama u nás

  • Inzercia
  • Cenník reklamy
  • Inzercia
  • Cenník reklamy

© 2018 - 2025 Nasazahradka.sk

  • Záhrada
  • Kvety
  • Izbové rastliny
  • Dom a chata
  • Recepty a nápady
  • Zdravá výživa
  • Liečivé rastliny
  • O nás
Spravovať Súhlas
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť predvoľby
{title} {title} {title}