Zdravá výživa

Pohánka hitom luxusnej francúzskej gastronómie

Pohánka bola kedysi považovaná za podradnú potravinu či jedlo chudobných. Moderná veda však odhalila množstvo jej zdravotných benefitov pre človeka. Je nielen zdravá, ale aj chutná. Dokonca sa stáva súčasťou vychýrenej francúzskej gastronómie.

Zdravotné benefity

Pohánka neobsahuje lepok, môžu ju bez obáv konzumovať celiatici. Je bohatá na horčík (pomáha pri strese, psychickom či fyzickom vypätí) a tiež vitamíny skupiny B. Pozitívom je nízky glykemický index a tiež jej antioxidačné vlastnosti. Navyše je bohatá na vlákninu, takže nám uľahčí trávenie. Má blahodárne účinky na srdcovocievny systém, je výborná v prevencii proti rakovine, podporí imunitu, skrášli pokožku a pomôže aj v boji s vysokým tlakom.

Cirok a jeho benefity pre naše zdravie

Gastronomická chuťovka

Pohánka je však nielen zdraviu prospešná, ale tiež chutná. Vo Francúzsku, ktoré je známe nielen svojou fantastickou gastronómiou, ale tiež minimom infarktov, mŕtvic, srdcovocievnych ochorení a obéznych ľudí, sú veľmi populárne tenké pohánkové placky na množstvo rôznych spôsobov. Najznámejší je asi ten so šunkou, syrom a vajcom.

Pohánka, kedysi nazývaná aj jedlom chudobných, preniká čoraz zásadnejším spôsobom do luxusných francúzskych reštaurácií. Pripravujú sa z nej rôzne rezance, šaláty, zmrzliny či sendviče. Dokonca vo Francúzsku čoraz výraznejšie “letí” pohánkový čaj sobača, ktorého pôvod siaha do Japonska (známe najväčším počtom 100-ročných ľudí a tiež nízkou mierou srdcovocievnych ochorení).

zdroj: pixabay.com

Už nie je jedlom chudobných

V Rusku zas obľubujú pohánkovú kašu s mäsom alebo hubami. Späť do Francúzska. V luxusných reštauráciách sa pohánka podáva ako dezert v podobe kaše so slaným maslovým karamelom. Jeden z popredných michelinských kuchárov si v Paríži otvoril fast food, ktorý sa preslávil pohánkovým sendvičom zvaným marxito. Ďalší z michelinských francúzskych TOP šéfkuchárov pripravuje mušle svätého Jakuba s pohánkovým maslom a pohánkové palacinky servíruje s kaviárom.

Pohánka už zďaleka nie je jedlom chudobných. Čoraz výraznejšie sa táto pochutina dostáva do popredia. Výborne chutí a je zdravá. Svoju popularitu znovu získava najmä v ére bezlepkových potravín. Nechajte sa inšpirovať poprednou francúzskou gastronómiou a zaraďte pohánku do svojho jedálnička. Ulahodíte svojmu jazyku aj zdraviu!

Mercurial8

Recent Posts

Sladké zemiaky zo záhrady: Ako sa darí pestovaniu batátov aj na Slovensku

Sladké zemiaky si rýchlo získavajú obľubu aj u nás. Nečudo. Majú množstvo výhod, ktoré sa oplatí…

4 hodiny ago

Ekologické hnojivá, prečo sú budúcnosťou záhradkárstva?

V súčasnosti rastie trend používať viac ekologické hnojivá. Sú rovnako účinné ako tie chemické? Poďme si…

1 deň ago

Ako sa starať o zamiokulkas: Kompletný sprievodca

Poradíme vám, ako sa starať o zamiokulkas. Táto nenáročná rastlina predsa len potrebuje niekoľko vecí,…

2 dni ago

Červivé čerešne, zakročte včas pre účinnú prevenciu

Ak sa vám stalo, že ste sa tešili na sladké čerešne zo svojej záhrady, no…

3 dni ago

Pestovanie jahôd: Čo všetko treba vedieť pre bohatú úrodu?

Pestovanie jahôd je obľúbenou činnosťou mnohých záhradkárov. Prinášame vám cenné tipy, ako sa tešiť z bohatej…

4 dni ago

Ako sa zbaviť slimákov bez stresu: Čo skutočne funguje v roku 2025?

Zistite, ako sa zbaviť slimákov v záhrade pomocou overených tipov od skúsených záhradkárov. Prírodné riešenia,…

5 dní ago