Veľmi chutná a zdravá zelenina patrí určite k obľúbeným pestovaným plodinám našich záhrad. Kedy a ako sadiť hrach siaty?
Hrach patrí k prvým plodinám, ktoré vysádzame na záhon počas jari. Jeho pestovanie je nenáročné a poteší zdravou a chutnou úrodou. Pestujete túto zeleninu na svojej záhrade aj vy? Prinášame vám niekoľko tipov.
Kľúčom k úspešnému pestovaniu hrachu je zasadiť ho dostatočne skoro na jar, aby dozrel, zatiaľ čo je vonku stále chladné počasie. To znamená výsadbu vo februári, marci alebo apríli.
Hrach sadíme, akonáhle sa zem roztopí a dá sa s ňou pracovať. Ak chcete mať presnejší dátum, naplánujte si výsev semien na záhon 4 až 6 týždňov pred posledným jarným dátumom mrazu, keď teplota pôdy dosiahne najmenej 7 ° C. Tu je niekoľko ďalších rád, kedy začať s výsadbou hrášku.
Vyberte slnečné miesto. Aj keď hrášok môže rásť v polotieni, nebude taký sladký ani produktívny ako ten, ktorý sa pestuje na plnom slnku. Pôda musí byť dobre priepustná. Jedným z mála problémov pestovania hrášku je hniloba semien, preto nesadte do vlhkých oblastí, kde chladná pôda vedie k hnilobe semien hrachu skôr, ako vyklíčia. Ak je to potrebné, vyvýšte záhony aspoň o 20 cm.
Ak chcete, aby vaše rastliny dosiahli čo najlepšiu úrodu, nesaďte stále na rovnakom mieste. Pred výsadbou môžete pridať počas jesene do pôdy aspoň 6 cm kompostu alebo hnoja. Keďže hrach potrebuje fosfor a draslík, môžete tiež po záhone rozsypať popol.
Pre lepšie klíčenie hrášok pred výsadbou namočte na noc do vody. Semená rastlín zasaďte do hĺbky troch centimetrov (o niečo hlbšie, ak má pôda tendenciu rýchlo vysychať) a asi 6 cm od seba. Saďte do riadkov od seba vzdialených 30–60 cm.
Ak ste milovníkmi jedál z čerstvého hrášku, máme pre vás tip na výborné a zdravé jedlo – hráškové rizoto, tu je recept:
200 g ryže, 200 g vylúpaného zeleného hráška, 4 lyžice postrúhaného syra, 100 g mäkkej salámy, 2 lyžice oleja alebo masti, mäsový vývar, petržlenovú vňať a soľ
Na tuku speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájanú ošúpanú salámu, hrášok a chvíľu podusíme. Pridáme prebratú a umytú ryžu, osolíme a zalejeme vývarom tak, aby bolo všetko zaliate. Dusíme pod pokrievkou, kým ryža nezmäkne. Do hotového rizota primiešame postrúhaný syr a nadrobno posekanú petržlenovú vňať. Podávame so šalátom.
Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…
Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…
Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…
Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…
Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…
Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…