Kyslá kapusta a uhorky: Tajná zbraň pre silnejšiu imunitu

Kyslá kapusta a uhorky: Tajná zbraň pre silnejšiu imunitu Zdroj foto: Depositphotos

Kyslá kapusta a uhorky môžu pomôcť nášmu zdraviu. Zistite výhody týchto potravín.

V dnešnej dobe, keď je čerstvá zelenina dostupná počas celého roka, sa mnohí z nás odvracajú od tradičných, fermentovaných potravín, ako sú kyslá kapusta a uhorky. Avšak, vedci z Cambridge a iné významné zdravotnícke autority zdôrazňujú, že práve tieto potraviny by sme nemali prehliadať, pokiaľ ide o podporu našej imunity.

Fermentované potraviny: Základ imunitného zdravia

Fermentácia je proces, pri ktorom mikroorganizmy ako baktérie, kvasinky a plesne premieňajú organické látky (napríklad cukry a škrob) na alkohol alebo kyseliny. Tento proces konzervuje potraviny. Obohacuje ich tiež o probiotiká – prospešné baktérie, ktoré sú nevyhnutné pre naše črevné a imunitné zdravie.

Až 70 až 80 percent našich imunitných buniek je lokalizovaných v črevách. Preto význam črevného zdravia pre celkovú imunitu je veľmi dôležitý.

Kyslá kapusta a uhorky: Tajná zbraň pre silnejšiu imunitu
Zdroj foto: Depositphotos

Výhody pre zdravie

Okrem podpory imunitných buniek sa ukázalo, že pravidelná konzumácia fermentovaných potravín má pozitívny vplyv na ľudí trpiacich alergiami. Taktiež ma pozitívne účinky pri syndróme dráždivého čreva a častých prechladnutiach. Tieto potraviny pomáhajú obnoviť a udržiavať zdravú črevnú flóru, čo je kľúčové pre silný imunitný systém a celkové zdravie.

Francúzska vidiecka kuchyňa. Prvky, ktoré vyčaria eleganciu

Potvrdzuje to aj štúdia imunológov z University of Granada v Španielsku. Vedci totiž analyzovali účinky fermentovaných potravín na črevnú flóru a zistili, že po dvojtýždňovej prestávke od konzumácie týchto potravín došlo k poklesu hladiny prospešných baktérií v črevách a markierov zdravého imunitného systému.

Nezabúdajme preto na tradičné metódy konzervácie a výživy, ako je fermentácia. Kyslá kapusta a uhorky nie sú len chutné doplnky k našim jedlám. Ide o produkty plné probiotík, ktoré hrajú nezastupiteľnú úlohu v podpore našej imunity.

Pripomeňme si múdrosť našich predkov a vráťme sa k jedlám ako kyslá kapusta či iné fermentované výrobky – naša imunita sa nám poďakuje.