Categories: Zdravá výživa

Kyslá kapusta a uhorky: Tajná zbraň pre silnejšiu imunitu

Kyslá kapusta a uhorky môžu pomôcť nášmu zdraviu. Zistite výhody týchto potravín.

V dnešnej dobe, keď je čerstvá zelenina dostupná počas celého roka, sa mnohí z nás odvracajú od tradičných, fermentovaných potravín, ako sú kyslá kapusta a uhorky. Avšak, vedci z Cambridge a iné významné zdravotnícke autority zdôrazňujú, že práve tieto potraviny by sme nemali prehliadať, pokiaľ ide o podporu našej imunity.

Fermentované potraviny: Základ imunitného zdravia

Fermentácia je proces, pri ktorom mikroorganizmy ako baktérie, kvasinky a plesne premieňajú organické látky (napríklad cukry a škrob) na alkohol alebo kyseliny. Tento proces konzervuje potraviny. Obohacuje ich tiež o probiotiká – prospešné baktérie, ktoré sú nevyhnutné pre naše črevné a imunitné zdravie.

Až 70 až 80 percent našich imunitných buniek je lokalizovaných v črevách. Preto význam črevného zdravia pre celkovú imunitu je veľmi dôležitý.

Zdroj foto: Depositphotos

Výhody pre zdravie

Okrem podpory imunitných buniek sa ukázalo, že pravidelná konzumácia fermentovaných potravín má pozitívny vplyv na ľudí trpiacich alergiami. Taktiež ma pozitívne účinky pri syndróme dráždivého čreva a častých prechladnutiach. Tieto potraviny pomáhajú obnoviť a udržiavať zdravú črevnú flóru, čo je kľúčové pre silný imunitný systém a celkové zdravie.

Francúzska vidiecka kuchyňa. Prvky, ktoré vyčaria eleganciu

Potvrdzuje to aj štúdia imunológov z University of Granada v Španielsku. Vedci totiž analyzovali účinky fermentovaných potravín na črevnú flóru a zistili, že po dvojtýždňovej prestávke od konzumácie týchto potravín došlo k poklesu hladiny prospešných baktérií v črevách a markierov zdravého imunitného systému.

Nezabúdajme preto na tradičné metódy konzervácie a výživy, ako je fermentácia. Kyslá kapusta a uhorky nie sú len chutné doplnky k našim jedlám. Ide o produkty plné probiotík, ktoré hrajú nezastupiteľnú úlohu v podpore našej imunity.

Pripomeňme si múdrosť našich predkov a vráťme sa k jedlám ako kyslá kapusta či iné fermentované výrobky – naša imunita sa nám poďakuje.

Nely 3010

Recent Posts

Týchto 6 rastlín vám ničí záhradu: Priťahujú škodcov ako magnet, hovoria odborníci

Vedeli ste, že existuje 6 rastlín, ktoré pôsobia priam ako magnet pre škodcov? O ktoré…

3 hodiny ago

Ako založiť kvetinovú záhradu, ktorá vám zmení deň. Stačí začať správne!

Hľadáte tipy, ako založiť kvetinovú záhradu, ktorá bude lákať pohľady a tiež poteší i váš zrak? Tu…

1 deň ago

Jarné mrazy – postrach záhradkárov, ako ochrániť rastliny

Jarné mrazy dokážu napáchať veľké škody, no nie v prípade, ak ste na ne pripravení.…

2 dni ago

Ekologický chov domácich zvierat: 5 jednoduchých pravidiel, ktoré šetria našu planétu

Ako môže ekologický chov domácich zvierat znížiť ekologickú stopu vášho maznáčika? Objavte 5 jednoduchých pravidiel…

3 dni ago

Záhradnícke zlato pre zdravie: Tieto rastliny pre diabetikov by ste mali poznať

Trpíte cukrovkou? Vedeli ste, že rastliny pre diabetikov môžete dopestovať aj na vlastnej záhrade? Zistite,…

4 dni ago

Nátržník krovitý: Kvetinová krása so spektrom farieb

Nátržník krovitý nemusí mať len žltú farbu, ale môže pri správnej starostlivosti priniesť na váš…

5 dní ago