Kvitnú popri chodníkoch od marca do apríla a mnohí z nás ich podceňujú. Tieto liečivé krásky jari dokážu však oveľa viac, ako byť iba ozdobou.
Fialky svojou vôňou a fialovými kvetmi vynikajú v mnohých tienistých záhradách. Nájdete ich učupené popri plotoch, kríkoch a chodníkoch, nenápadné, no ukrýva sa v nich omnoho viac. Tieto liečivé krásky jari nie sú len ozdobou. Obsahujú veľa cenných látok, ktoré majú prospešné účinky na naše zdravie a dajú sa tiež využiť i v kuchyni.
Vedeli ste, že tento nežný voňavý kvietok má za sebou bohatú históriu? Liečivé vlastnosti fialky si cenili už v antickom Grécku. Napríklad známy grécky básnik Homér zaznamenal, že Aténčania používali fialky na zmiernenie hnevu. Tento jarný kvietok odporúčal používať na pomoc pri liečbe mnohých zdravotných komplikácií aj Hippokrat.
O fialke sa traduje i veľa povestí. Starí Indiáni verili, že je dieťaťom zrodeným z neba a zo zeme, a preto ju považovali za symbol harmónie. V Spojenom kráľovstve zas počas viktoriánskeho obdobia fialka slúžila na odohnanie zlých duchov, preto sa ju odporúčalo nosiť vo vrecku. Iná povesť hovorí, že fialku vraj stvoril samotný Zeus na počesť krásy Ió, do ktorej bol zamilovaný.
Fialka obsahuje množstvo pre ľudský organizmus prospešných látok. Je to napríklad vápnik, železo, vitamíny A a C. Okrem toho v nej nájdete alkaloidy (violín a odoratín), glykozidy, ktoré napomáhajú pri detoxikácii organizmu a uľahčujú vykašliavanie hlienov. Triesloviny, ktoré tento kvet obsahuje, zas znižujú krvný tlak a podporujú imunitný systém. Sú účinné tiež pri nadmernom potení a majú antibakteriálne vlastnosti. Fialka v sebe skrýva flavonoid ( regeneruje a spevňuje cievy, čistí pokožku) a aj kyselinu salicylovú, ktorá sa vyznačuje protizápalovými vlastnosťami, a preto pôsobí proti vzniku akné.
Z fialky sa dá použiť vňať a kvety, ktoré sa zbierajú v čase kvitnutia (marec, apríl). Na zber podzemku a koreňa je vhodným obdobím september a október. Túto liečivú bylinku môžete užívať vo forme čaju zo sušených kvetov, alebo sa z nich dá pripraviť macerát ( kvety fialky sa zalejú olivovým olejom a nechajú sa niekoľko týždňov až mesiacov lúhovať).
V kuchyni sa z fialky dá pripraviť sirup, dozdobiť ňou šalát, koláče či zmrzlina. Alebo ich skúste naložiť do cukru a kandizovať. Získate tak pochúťku, ktorú milovala cisárovná Sissi.
Spoznajte užitočné rady, ktoré sa hodia záhradkárom i milovníkom prírody. Ako odlíšiť larvy motýľov a…
Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…
Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…
Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…
Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…
Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…