Moniliniová hniloba napáda aj skladované jablká a hrušky: Ako sa jej brániť?

jablko, jablká Instagram

Nepríjemné ochorenie aj skladovaných jabĺk a hrušiek. Ako sa prejavuje a ako sa proti moniliniovej hnilobe účinne brániť vám prezradíme v nasledujúcom článku

Moniliniová hniloba – čo je a ako sa prejavuje

 

Pôvodcom ochorenia je huba s názvom Monilinia fructigena. V Európe je známa už od roku 1887. Ochorenie sa prejavuje najskôr hnedastými škvrnami, ktoré postupujú z povrchu plodu, napríklad jablka, do vnútra dužiny. Postupne sa rozširujú a napádajú celý plod. Na povrchu napadnutého plodu sa vytvárajú krémovo belavé, neskôr hnedasté konidiofóry.

 

Hniloba plodov sa vyskytuje počas obdobia vegetácie, no napáda aj skladované plody – najčastejšie ako čierna hniloba. Šupka napadnutých skladovaných plodov je čierna, kožovitá a lesklá, konídie sa vytvárajú v tomto prípade len zriedka.

Tieto účinky jablka sa oplatí poznať

Ako dochádza k infekcii moniliniovou hnilobou

 

Prioritne je dôležité si uvedomiť, že plody so zdravou a nepoškodenou šupkou nemôže moniliniová hniloba ohroziť. Zdrojom primárnej infekcie sú konídie – tie sa uvoľňujú z vyschnutých a mumifikovaných plodov napadnutých v predošlom roku, ktoré zostali visieť na stromoch alebo ležať v záhrade. Jablká či hrušky sú infikované len v miestach mechanicky poškodených – či už hmyzom, pádom, krupobitím a podobne.

jablká, úroda
Zdroj foto: Pexels

Štyri základné zásady prevencie

Likvidácia zdrojov infekcie – mechanický zber mumifikovaných plodov, ktoré zostávajú cez zimu visieť na stromoch.

 

Zber a odstránenie napadnutých plodov počas vegetácie – zo zeme aj zo stromov.

 

Zabrániť v čo možno najväčšej miere poškodeniu plodov hmyzom.

 

Opatrenia proti chrastavitosti jadrovín pomáhajú tiež bojovať proti moniliniovej hnilobe.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close