Zdroj foto: Pixabay
Poznáte, ktorá najzdravšia listová zelená zelenina sa pestuje v našich záhradách? Možno sa oplatí vysadiť ju na svojej záhrade.
Zelenina je dôležitou súčasťou zdravej výživy. Je nabitá vitamínmi, minerálmi i vlákninou, a navyše býva níkokarolická. Strava, ktorá je bohatá na listovú zeleninu, môže ponúknuť množstvo zdravotných výhod vrátane zníženého rizika obezity, srdcových chorôb, vysokého krvného tlaku a depresií.
Kel je považovaný za jednu z najviac výživných potravín na planéte vďaka množstvu vitamínov, minerálov a antioxidantov. Napríklad 67 gramov surového kelu obsahuje 684% dennej hodnoty pre vitamín K, 206% pre vitamín A a 134% pre vitamín C.
Špenát siaty plný železa: Chyba v desatinnej čiarke alebo pravda?Obsahuje tiež antioxidanty, ako je luteín a betakarotén, ktoré znižujú riziko chorôb spôsobených oxidačným stresom. Kel si zachováva najviac živín, keď je surový, pretože varením sa môže znížiť jeho nutričná hodnota.
O žeruche a jej liečivých účinkoch sa hovorilo už pred stáročiami. Napríklad extrakt z tejto listovej zeleniny pomáha blokovať množenie rakovinových kmeňových buniek. Nájdete v nej tiež veľa vitamínu K, C, minerály ako vápnik, horčík, železo a draslík. Žerucha obsahuje antioxidanty betakarotén, zeaxantín a luteín.
Táto prospešná zelenina skrýva v sebe glukozinoláty. Niektoré štúdie zistili, že potraviny, ktoré obsahujú tieto rastlinné zlúčeniny, môžu mať protirakovinové vlastnosti, najmä proti rakovine pľúc a pažeráka. Ďalšou výhodou kapusty je, že sa dá fermentovať a zmeniť na kvasenú kapustu, ktorá poskytuje množstvo zdravotných výhod, ako napríklad zlepšenie trávenia a podpora imunitného systému. Môže dokonca pomôcť aj pri chudnutí.
Keď je reč o zdravej listovej zelenine, nemali by sme zabudnúť na hlávkový šalát. Môže sa pochváliť obsahom vitamínu B1, B2, B6, C, E, K, vitamínu A – karotény, niacínu-B3, kyseliny listovej-B9 aj pantotenovej-B5 a biotínu-B7. Je v ňom tiež chróm, mangán, selén a nikel. Vďaka obsahu lipidov okrem iných zdravotných výhod znižuje riziko vzniku srdcovocievnych chorôb, okysličuje bunky a zmierňuje stres.
Táto zelenina je obľúbená vďaka mierne korenistej chuti a malým listom, ktoré sa dajú ľahko zapracovať do šalátov alebo použiť ako ozdoba. Rovnako ako iná listová zelenina, je nabitá výživnými látkami, ako sú pro-vitamín A karotenoidy a vitamíny B9 a K.
Je to tiež jeden z najlepších zdrojov potravinových dusičnanov, zlúčeniny, ktorá sa vo vašom tele premení na oxid dusnatý. Dusičnany môžu pomôcť znížiť krvný tlak a zlepšiť prietok krvi.
Očarujúci Ficus Ginseng – Ideálny bonsai pre začiatočníkov. Ak neveríte, presvedčte sa na vlastnej koži.…
Sladké zemiaky si rýchlo získavajú obľubu aj u nás. Nečudo. Majú množstvo výhod, ktoré sa oplatí…
V súčasnosti rastie trend používať viac ekologické hnojivá. Sú rovnako účinné ako tie chemické? Poďme si…
Poradíme vám, ako sa starať o zamiokulkas. Táto nenáročná rastlina predsa len potrebuje niekoľko vecí,…
Ak sa vám stalo, že ste sa tešili na sladké čerešne zo svojej záhrady, no…
Pestovanie jahôd je obľúbenou činnosťou mnohých záhradkárov. Prinášame vám cenné tipy, ako sa tešiť z bohatej…