Netradičná liečivá záhrada, poznáte tieto málo známe bylinky?

Potočnica lekárska Zdroj foto: Pixabay

Počuli ste už o dvojradovke tenkolistej, indiánskom šaláte či potočnici lekárskej? Že nie? My vám niečo o týchto liečivých bylinkách prezradíme.

Zatiaľ čo u nás na záhonoch sa bylinky ešte len prebúdzajú, v iných krajinách sa tešia z liečivých účinkov pre nás málo známych rastlín. Môžete si ich dopestovať aj u vás doma v kvetináči.

Potraviny z vašej záhrady pre lepší spánok

Potočnica lekárska

Táto rastlina vyžaduje vlhkú pôdu, preto sa jej bude dariť v blízkosti vodnej plochy. Často býva súčasťou výsadby tzv. močiarnej zóny. Ak chceme potočnicu pestovať v kvetináči, mali by sme jej dopriať bohatú zálievku. Potočnica je podobná medvediemu cesnaku. Skvele dochutí šaláty a rôzne jedlá. Na záhon sa seje od mája do júna, narastá do výšky až 30 cm. Potočnica je bohatšia na vitamín C ako citrón (až jedenapolkrát viac), preto už v minulosti slúžila ako prevencia proti skorbutu. Potočnicu treba konzumovať čerstvú, sušením totiž stráca chuť. 

dvojradovka
Dvojradovka, zdroj foto: Pixabay

Dvojradovka tenkolistá

Často rastie ako burina pri železničných tratiach. Ide o alternatívu eruky, avšak je pikatnejšia a aromatickejšia. Osivo sa môže siať už v marci, postupne až do augusta. Na začiatku klíčenia vyžaduje dostatok vlahy. Dvojradovku možno takisto použiť do šalátov, omáčok a na ochutenie mäsových jedál. Táto bylinky zlepšuje trávenie a zmierňuje nadúvanie.ň

claytonia-perfoliata-846510_1280 (1)
Klaitónia, zdroj foto: Pixabay

Klaitónia prerastená

Táto u nás menej známa bylinka je bohatým zdrojom vitamínu C. Najmä jej listy, ktoré majú príjemnú chuť, sú vhodným doplnkom šalátov z čerstvej zeleniny alebo na dochutenie polievok a omáčok. Pridáva sa až tesne pred dovarením. Klaitónia sa vysádza na záhon v marci a apríli. Je nenáročná na pestovanie a odolá aj mrazom až do – 15 °C. Osivo rýchlo klíči, takže môžete sa tešiť z úrody nepretržite až osem mesiacov v roku. Rastlinu je potrebné hneď skonzumovať, preto ju netrhajte do zásoby, rýchlo totiž stráca na kvalite. Okrem listov sa dajú jesť aj drobné biele kvety či korienky s jemne orieškovou chuťou.

 

 

Komentáre

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close