Odvážne plány Rusov. Pokúšajú sa pestovať melóny a tekvice v Arktíde

Ranný zber tekvice Zdroj foto: Pixabay.com

Pestovať melóny a tekvice v nehostinnej Arktíde? Možno to znie ako nezmysel, no Rusi sa pokúšajú premeniť to na realitu.

Tekvice a melóny v Arktíde

 

Ruskí vedci sa pokúšajú pestovať tekvice a melóny na polárnej stanici v Murmansku na severe európskej časti Ruska.

 

„Na poloostrove Kola, kde sa nachádza naša skúšobná polárna stanica, sa aktuálne uskutočňujú experimenty s pestovaním tekvice, melónov a ďalších tekvicovitých rastlín. Tento rok vyskúšame odrody vyšľachtené v Krasnojarskom kraji pre pestovanie v arktických podmienkach,” vysvetľovala riaditeľka ústavu Nikolaja Vavilova Jelena Chlestkinová.

 

Tekvice a melóny sa majú pestovať v nevykurovaných skleníkoch.

Skúšali ste už chutný cucamelón?
Skúšali ste už chutný cucamelón? Zdroj foto: Pixabay.com

 

Ruskí vedci majú s podobnými experimentmi bohaté skúsenosti. Vedúca polárnej stanice Irina Michajlovová vyhlásila, že výskumníkom sa už podarilo k pestovaniu v nehostinných arktických podmienkach prispôsobiť zhruba päťdesiat odrôd vrátane jabĺk, zemiakov, ovsa alebo ríbezlí. V skleníkoch pestujú uhorky, paradajky, papriky, rôzne druhy šalátu či repu.

Tekvica na vašej záhrade: Ako ju zbierať a spracovať

Pestovanie v arktických podmienkach rozhodne nie je jednoduché. Zaujímavosťou je, že napríklad pri jabloniach sa podarilo ruským vedcom vypestovať zatiaľ len dekoratívny druh s jablkami veľkosti bobule.

Komentáre

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close