Bylinkové maslo z domácej záhrady, ktoré ohúri každého

bylinkové maslo zdroj: pixabay.com

Domáce bylinkové maslo nielen výborne vyzerá a skvelé chutí, ale navyše vám jeho príprava zaberie len pár minút.

Bylinkové maslo sa výborne hodí na čerstvé pečivo, pečené zemiaky, či na grilované mäso. Pripravte ho z vlastnoručne vypestovaných byliniek a verte, že vaši hostia si neskutočne pochutia.

Výber byliniek pre bylinkové maslo

Výber byliniek je len a len na vás. Vyberáme ich podľa dostupnosti, podľa chuti a podľa pokrmu, ku ktorému sa bylinkové maslo bude servírovať.

Najbežnejšie používanými bylinkami do bylinkového masla sú: bazalka, zelerová vňať, cesnak, estragón, fenikel, chilli papričky, kôpor, rasca, levanduľa, majoránka, mäta, medovka, oregano, pažítka, petržlen, šalotka či cibuľa, šalvia alebo tymián. Možností je doslova nekonečno, toto sú len niektoré z nich.

Ako ošetriť byliny v záhradách?

Príklad bylinkového masla

Čo budeme potrebovať na prípravu domáceho bylinkového masla? 125 gramov kvalitného masla, 1 lyžicu nasekanej pažítky, 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate, 1/2 lyžice nasekaného estragónu, soľ a čierne mleté korenie.

pažítka
Zdroj foto: Pixabay

Návod na prípravu: Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Následne ho osolíme a pridáme všetky bylinky. Bylinky môžu byť čerstvé, sušené alebo mrazené, je to na vás a vašich možnostiach. Je jasné, že najlepšie sú čerstvé. Okoreníme podľa chuti.

Pripravenú hmotu necháme v chlade odležať zhruba hodinu. Dobrý tip je dať hmotu na potravinovú fóliu, pergamenový papier či alobal a zavinúť do valca. Pri servírovaní potom už len jednoducho krájame na tenké plátky.

Pre kreatívnejších existuje množstvo variácií a úprav pomocou tortových zdobičov či formičiek na pečenie. Bylinkové maslo vydrží v chladničke približne dva týždne. Pokiaľ ho potrebujete skladovať dlhšiu dobu, odporúča sa zamraziť.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Komentáre

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close