Záhrada

Oskoruša: Vzácny strom našich záhrad

Strom s mohutnou korunou a nielen s praktickým, ale aj dekoratívnym významom. Zoznámte sa so vzácnou oskorušou.

Poznáte najchutnejšiu z jarabín? Je ňou jarabina oskorušová, alebo inak oskoruša. Aj keď u nás patrí  medzi vzácne rastúce dreviny, ak vám to veľkosť záhrady dovolí, s výsadbou neváhajte.

Čo potrebuje oskoruša pre svoj rast

Jarabina oskorušová miluje teplejšie oblasti, takže ak sa vaša záhrada nachádza viac ako 600 metrov nad morom, radšej jej výsadbu zvážte. Vyhovuje jej svetlé stanovište, južne orientovaný svah s nepremokrenou pôdou plnou živín. Uspokojí sa však i s kamenistou pôdou. Pri správnych podmienkach sa dožíva až 600 rokov. Jarabina oskorušová je veľmi odolný strom voči škodcom a chorobám. Prežije prakticky bez postrekov. Zvýšenú starostlivosť si vyžadujú len mladé stromčeky, ktoré treba chrániť najmä pred ohryzom zvierat.

Ide o mohutný strom, preto treba rátať s veľkou korunou. Oskoruša dorastá do výšky až 30 m a šírky 20 m.  V máji zakvitne nádhernými zväčša bielymi voňavými kvetmi, preto okrem úrody plní tento strom aj okrasnú funkciu. Kvitnutie trvá približne dva týždne. Kedysi sa táto drevina pestovala tiež pre veľmi kvalitné drevo.

Aké druhy gaštanu poznáme a prečo ho pestovať?

Liečivé účinky oskoruše

Oskoruša začína rodiť až v siedmom alebo dvanástom roku.  Plody tejto dreviny sú bohaté na triesloviny, preto sa dajú konzumovať až po úplnom dozretí. To je od polovice augusta do polovice novembra. Najlepšie sú zo zeme, keď opadnú, zmäknú a zafarbia sa do oranžovočervena. Chuť je podobná mišpuliam alebo hruškám – hniličkám.

Oskoruša je známa svojimi priaznivými účinkami na trávenie a pomáha i pri nechutenstve.  Ako čaj priaznivo pôsobí tiež pri horúčke, reume či prechladnutí. Okrem trieslovín obsahuje minerálne látky, vitamíny A a C, flavonoidy a ovocné kyseliny, ktoré bránia tvorbe močových kameňov.

3 zázračné zeleniny na posilnenie imunity

Ako využiť oskorušu

Plody tejto vzácnej dreviny sa dajú všestranne využiť. Oskorušu je možné sušiť, mraziť, zavárať, pripravovať z nej marmeládu, ovocný čaj, likéry či chutné ovocné jedlá. Vzácny jej aj destilát z tejto dreviny.

Nely 3010

Recent Posts

Červivé čerešne, zakročte včas pre účinnú prevenciu

Ak sa vám stalo, že ste sa tešili na sladké čerešne zo svojej záhrady, no…

18 hodín ago

Pestovanie jahôd: Čo všetko treba vedieť pre bohatú úrodu?

Pestovanie jahôd je obľúbenou činnosťou mnohých záhradkárov. Prinášame vám cenné tipy, ako sa tešiť z bohatej…

2 dni ago

Ako sa zbaviť slimákov bez stresu: Čo skutočne funguje v roku 2025?

Zistite, ako sa zbaviť slimákov v záhrade pomocou overených tipov od skúsených záhradkárov. Prírodné riešenia,…

3 dni ago

Mulčovanie pokosenou trávou: Zelený odpad, ktorý dokáže zázraky vo vašej záhrade

Nevyhadzujte trávu po kosení! Váš trávnik a záhrada ju potrebuje viac, než si myslíte. Zistite,…

4 dni ago

Vajgélia, ktorá rozžiari záhradu: Ako ju pestovať, aby kvitla ako z rozprávky

Ak hľadáte novinky do vašej okrasnej záhrady, vajgélia je ten pravý okrasný krík, ktorý by…

5 dní ago

Ako mať krásne muškáty? Tu je pre vás niekoľko tipov

Africká kráska, ktorá vytvára nádherné vodopády kvetov. Ako dosiahnuť tento unikát? Poradíme vám niekoľko trikov…

6 dní ago