Vysaďte si netradičné hity tohtoročnej záhradkárskej sezóny

mišpuľa, pestovanie Zdroj foto: Pixabay

V súčasnosti je v ponuke množstvo odrôd, ktoré je možné vysadiť na vašej záhrade. Ak sa neviete rozhodnúť, poradíme vám.

Čas vysádzania stromčekov alebo ovocných kríkov je po roku opäť tu. Chcete obohatiť vašu zelenú oázu o nové druhy? Vyskúšajte naše tipy.

Tradičné i netradičné hity

V súčasnosti sa najmä vďaka prospešným účinkom na naše zdravie vracia do módy moruša čierna.Tento ovocný strom sa už pred tisícročiami pestoval vo východnej Číne nielen kvôli ovociu plnom antioxidantov, ale aj ako potrava pre priadku morušovú – motýľa, z ktorého sa získava pravý hodváb. Moruši sa darí najmä v teplejších oblastiach a na slnečných miestach. Má radšej zem plnú živín.

2-krát skvelé recepty na spracovanie moruše

Ďalším netradičným stromom, ktorý môže rásť aj vo vašej záhrade je kustovnica čínska. Má liečivé účinky a ovocie nazývané vo východných krajinách goji (plody dlhovekosti v preklade) je cenené pre svoj vysoký obsah stopových prvkov a vitamínov. Zvyšuje tiež vitalitu, posilňuje imunitný systém, správnu funkciu obličiek a životnú silu. Kustovnica sa dá pestovať aj v oblastiach, kde hrozí mráz. Nevadí jej teplota do – 25 °C. neobľubuje premočenú pôdu, ale inak sa jej bude dariť takmer všade.

Plody kustovnice čínskej
Plody kustovnice čínskej, zdroj foto: Pixabay

Medzi zabudnuté dreviny, ktoré sa opäť stávajú trendom, patrí určite tiež mišpuľa nemecká. Plody z tohto stromu chutia najlepšie po prvých mrazoch. Mať mišpuľu vo svojej záhrade ocenia najmä tí, ktorí majú problém s cholesterolom. Ovocie obsahuje veľa vápnika, draslíka a horčíka, vitamín B a C. Mišpuľa miluje teplejšie oblasti a vápenatejšiu pôdu. Jej výhodou je, že býva odolná takmer voči všetkým škodcom.

 

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close