Ovocie a zelenina, vďaka ktorej omladnete o 10 rokov

Ovocie a zelenina obsahujú množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálov, ktoré nielen zlepšujú zdravie Čučoriedky, jahody, maliny či ostružiny sú plné antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením. Zdroj foto: Depositphotos

Strava zohráva kľúčovú úlohu v našom zdraví a dlhovekosti, ako aj v zdraví našej pokožky. Spoznajte, ktoré ovocie a zelenina z vašej záhrady vás dokáže omladiť. 

Zdravý životný štýl začína na tanieri – a v záhrade. Možno ste si to nikdy neuvedomili, no to najúčinnejšie „anti-age“ sérum môžete mať priamo pod oknom. Ovocie a zelenina obsahujú množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálov, ktoré nielen zlepšujú zdravie, ale zároveň aj omladzujú pokožku, znižujú zápaly a podporujú bunkovú regeneráciu. Niektoré druhy dokonca dokážu spomaliť proces starnutia natoľko, že vaša pokožka môže pôsobiť o celé roky mladšie.

Prinášame vám podrobný prehľad ovocia a zeleniny, ktoré vám môžu pomôcť vyzerať aj cítiť sa mladšie – a mnohé z nich si môžete jednoducho dopestovať doma.

  1. Bobuľové ovocie – malí obri plní antioxidantov

Čučoriedky, jahody, maliny, ríbezle, arónia – všetky tieto drobné plody sú doslova nabité antioxidantmi. Pomáhajú chrániť bunky pred voľnými radikálmi, ktoré sú jednou z hlavných príčin starnutia pokožky.

Čučoriedky zlepšujú pamäť, podporujú zdravie mozgu a znižujú oxidačný stres.
Jahody obsahujú veľa vitamínu C, ktorý je kľúčový pre tvorbu kolagénu – základnej stavebnej látky pevnej a mladistvej pokožky.
Arónia je známa ako prírodné antibiotikum a má mimoriadne silný detoxikačný účinok.

Tip: Z týchto plodov si pripravte ranné smoothie s gréckym jogurtom a ovsenými vločkami. Dodajú vám energiu aj žiarivú pleť.

  1. Paradajky – červený štít proti vráskam

Paradajky sú výnimočné tým, že obsahujú lykopén – antioxidant, ktorý chráni pokožku pred UV žiarením a tým predchádza predčasnému starnutiu. Zároveň pomáha znižovať riziko srdcových ochorení.

Okrem lykopénu paradajky obsahujú aj vitamín A, C a E, ktoré regenerujú pokožku, zlepšujú jej štruktúru a zabraňujú strate elasticity.

Zaujímavosť: Lykopén sa lepšie vstrebáva po tepelnej úprave, takže domáca paradajková omáčka na cestoviny je skutočným elixírom mladosti.

  1. Avokádo – tuky, ktoré vyživujú

Aj keď avokádo bežne v záhradkách nerastie, stalo sa obľúbenou súčasťou zdravého jedálnička. Obsahuje mononenasýtené tuky, ktoré hydratujú pokožku zvnútra a pomáhajú udržať jej pružnosť.

Okrem toho v ňom nájdeme vitamíny E, C, K, draslík, luteín a zeaxantín – kombinácia, ktorá chráni pokožku, vlasy aj zrak pred starnutím.

Tip: Rozpučené avokádo s kvapkou citrónu a štipkou soli je výborné na chlieb alebo ako dip ku grilovanej zelenine.

  1. Mrkva – zbraň proti vráskam

Mrkva je bohatá na betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Tento vitamín pomáha obnovovať kožné bunky, chráni pokožku pred poškodením slnkom a podporuje zdravý lesk.

Betakarotén navyše zlepšuje elasticitu pokožky a redukuje viditeľnosť vrások. Pokožka vďaka nemu pôsobí zdravšie a pevnejšie.

Zaujímavosť: Konzumáciou väčšieho množstva mrkvy môžete dokonca získať jemný zlatistý odtieň pokožky – úplne prirodzene.

  1. Cesnak – silná detoxikácia

Cesnak je známy svojimi silnými antibakteriálnymi a protizápalovými účinkami. Obsahuje alicín – látku, ktorá čistí krv, zlepšuje krvný obeh a pomáha telu zbavovať sa toxínov.

Práve tieto vlastnosti prispievajú k tomu, že pleť vyzerá čistejšie, zdravšie a mladšie. Okrem toho cesnak podporuje činnosť srdca a imunitný systém.

Tip: Skúste si cesnak dopriať surový – napríklad s kvapkou olivového oleja na chlebe. Účinok je najsilnejší.

  1. Kapusta – nenápadná, ale účinná

Kapusta je často podceňovaná, no jej účinky na zdravie sú výnimočné. Obsahuje vitamín K, síru, vlákninu a množstvo antioxidantov. Pôsobí protizápalovo, čistí tráviaci trakt a podporuje krásu pleti.

Kyslá kapusta navyše obsahuje probiotiká, ktoré pomáhajú zlepšiť črevnú mikroflóru. A práve zdravé črevá sú základom žiarivej a vyhladenej pokožky.

  1. Špenát – listový elixír

Špenát je bohatý na železo, kyselinu listovú, vitamíny C a E. Tieto látky podporujú prekrvenie, obnovu buniek a chránia pokožku pred poškodením slnkom.

Je výborný na detoxikáciu, podporuje rast vlasov a spevňuje nechty.

Tip: Vyskúšajte špenát ako základ do šalátu namiesto ľadového šalátu – pridajte orechy, jablká a olivový olej.

  1. Granátové jablko – kráľovský antioxidant

Granátové jablko patrí tiež medzi zdravé ovocie, pretože obsahuje polyfenoly, vitamín C a antokyány, ktoré obnovujú elasticitu pokožky a chránia bunky pred poškodením. Zároveň zvyšuje hydratáciu pokožky, zlepšuje jej štruktúru a spomaľuje proces starnutia.

Granátové jablko má aj protirakovinové účinky a posilňuje srdcovocievny systém.

  1. Červená repa – prekrvenie a žiarivosť

Táto koreňová zelenina je plná nitrátov, kyseliny listovej, draslíka a vitamínu C. Pomáha zlepšovať krvný obeh, prečisťuje pečeň a dodáva pokožke zdravý jas.

Červená repa je obzvlášť vhodná pre tých, ktorých trápi mdlá, unavená pokožka.

Váš tanier je vaše zrkadlo

To, čo jete, sa skôr či neskôr odrazí na vašej pokožke. Ovocie a zelenina sú najprirodzenejším spôsobom, ako podporiť krásu a zdravie bez chémie a vedľajších účinkov. Pravidelným zaraďovaním týchto potravín do jedálnička môžete nielen omladnúť zvonka, ale aj sa cítiť lepšie zvnútra.

Praktické odporúčanie:

  • Každý deň si doprajte aspoň 5 rôznych farieb ovocia a zeleniny.
  • Kombinujte čerstvé, dusené aj fermentované druhy.
  • Nezabúdajte ani na hydratáciu – voda spolu s vitamínmi udržiava pleť pružnú.