Categories: Recepty a nápady

Paprika na plnenie: Ako si pripraviť chutný polotovar?

Paprika na plnenie mäsom a ryžou sa dá pripraviť aj z terajšej úrody. Nižšie nájdete recept na tento chutný polotovar.

 

Patrí k vašim obľúbeným jedlám plnená paprika s paradajkovou omáčkou? Ak áno, môžete si už teraz z vašej zeleninovej úrody prichystať chutný polotovar z papriky.

Vytvorte si domáce potpourri, časť I.

Paprika na plnenie

Papriku, ktorú chceme použiť na plnenie mäsom a ryžou, môžeme pripraviť nasledujúcim spôsobom.

Na prípravu použijeme väčšiu papriku zahrotenú alebo zaoblenú, hrubostennú, sladkú alebo mierne štipľavú a akokoľvek zafarbenú. Papriku dobre umyjeme a opatrne ručne oddelíme semenník, alebo ho nožom odrežeme od stopky. Papriku povaríme v mierne vriacej vode 5 až 10 minút, až zreteľne zmäkne a je poddajná, aby pri ukladaní do pohárov nepraskla.

Povarenú papriku schladíme vo vode, tvrdšiu môžeme nechať vychladnúť na vzduchu a ukladáme hrotom dole do väčších pohárov vedľa seba alebo do seba, aby sa jej do pohára čo najviac zmestilo. Najvhodnejšie sú litrové ryhované poháre alebo mäsovky, pre menšie množstvo papriky aj poháre s obsahom 720 ml a 850 ml.

Príprava nálevu

Na 1 liter 8 % octu (alebo 0,8 litra 10 % octu) pridávame:

5 litra vody, 100 g kuchynskej soli.

Všetky suroviny dôkladne zamiešame. Môžeme použiť teplú vodu, aby sa soľ dobre roztopila.

Pri zalievaní dbáme na to, aby nálev vnikol do všetkých paprík a aby papriky boli ponorené. Ak sa hladina zníži, musíme nálev doplniť a až potom poháre uzatvoriť a sterilizovať.

Okrem uvedeného nálevu môžeme papriku zaliať paradajkovou šťavou mierne okyslenou octom, ktorého pridáme 1 až 2 polievkové lyžice na 1liter teplej paradajkovej šťavy. Recept na jej prípravu nájdete tu:

Sterilizácia

Sterilizujeme vo vode alebo v pare pri teplote okolo 85 °C 20 minút. Papriku zaliatu paradajkovou šťavou sterilizujeme pri teplote 100 °C najmenej 15 minút.

Nely 3010

Recent Posts

Drieň jedlý: Odrody, ktoré musíte mať v záhrade plus recepty

Pestujete vo svojej záhrade drieň jedlý? Ak nie, zistite, prečo sa ho oplatí posadiť na…

12 hodín ago

Chelátové hnojivá: Tajomstvo zdravej záhrady aj v ťažkých pôdach

Zistite, prečo sú chelátové hnojivá ideálnou voľbou pre zdravý rast rastlín aj v náročných pôdach.…

2 dni ago

Jarný postrek ovocných stromov: Čo použiť a kedy presne?

Apríl je v plnom prúde, stromy už začínajú pučať a na niektorých sa objavujú prvé…

2 dni ago

Frigo sadba jahôd: Tajomstvo bohatej úrody už v prvom roku

Viete, čo je frigo sadba jahôd? Ak nie, oplatí sa poznať nasledujúce skutočnosti. (viac…)

3 dni ago

Choroby ruží: Ako sa vyhnúť čiernej škvrnitosti a múčnatke

Choroby ruží ako čierna škvrnitosť a múčnatka môžu rýchlo zničiť krásu vašich kvetov. Zistite, ako…

4 dni ago

Máte na trávniku fľaky? Toto sú príčiny

Poradíme tipy, ako prinavrátiť krásu vašej zelenej ploche, ak máte na trávniku fľaky. (viac…)

5 dní ago