Po zbere orechov: Ako ich správne sušiť a skladovať?

orechy zdroj: pixabay.com

Kedy je najvhodnejší čas na zber orechov? Ako ich správne sušiť či skladovať? To všetko sa dozviete v nasledujúcom článku.

Počkajte, až kým samé nespadnú

 

Orechy patria neodmysliteľne k jesennému obdobiu. Mnohí sa pýtajú: je lepšie ich striasať zo stromov alebo čakať až kým samé spadnú? V tomto prípade platí staré známe a rokmi overené pravidlo – trpezlivosť ruže prináša.

Ako na červivé orechy, tak aby ste mali o rok zdravé plody

Vlašské orechy sa zbierajú až keď sú zrelé. Badať to tak, že zelené puzdro obaľujúce škrupinu orecha, začne tmavnúť a praská. To spôsobí, že orechy začnú samy padať na zem. Podľa jednotlivých odrôd dozrievajú orechy v septembri až októbri. Predčasných mrazov sa nemusíte báť.

 

Kedy je vhodný zber orechov?

 

Vhodné je chodiť na zber orechov po veternom počasí. Vietor orechy sfúkne na zem a uľahčí nám prácu. Aby nezačali orechy hniť, nemali by v šupke pod stromom vo vlhkom prostredí ležať viac ako dva dni. Striasanie orechov zo stromu sa odporúča až vo chvíli, keď už aspoň štvrtina plodov spadla sama.

orechy
zdroj: pixabay.com

Ako správne sušiť a skladovať orechy?

 

Po zbere orechov odstránime zelené šupky, ak nejaké ostali. Orechy sušíme 3-5 týždňov v jednej vrstve na suchom a svetlom mieste. Usušené plody následne skladujeme vo vzdušných vrecúškach na suchom, no chladnom mieste.

 

A čo riskujete zberom nezrelých orechov? V prvom rade sa vám veľmi ťažko bude odstraňovať šupka obaľujúca plod. Zle vysušené orechy veľmi ľahko podliehajú plesniam. Chuť predčasne pozbieraných orechov (a nedozretých) je výrazne horšia ako u plne dozretých orechov. Orechy, ktoré nie sú dostatočne dozreté, nemajú dobre uzavretú škrupinu a preto sú menej trvanlivé.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close